Οι κάδοι κομποστοποίησης του εμπορίου είναι συνήθως πλαστικοί και έχουν σχήμα
κυβικό ή κυλινδρικό. Πολύ συχνά έχουν αεραγωγούς στα τοιχώματα τους για να επιτρέπουν το σωστό αερισμό του σωρού. Στη βάση τους έχουν συρόμενα πορτάκια για να επιτρέπουν στο χρήστη να αφαιρεί το ώριμο κομπόστ που έχει να κατακαθίσει στον πάτο του κάδου. Έχουν μεγάλο καπάκι για να επιτρέψουν την άνετη ρίψη των οργανικώνπου έχουμε συλλέξει στην κουξίνα ή τον κήπο.
Κάποιοι κάδοι έχουν δίατρητο πάτο έτσι ώστε να φέυγουν τα στραγγίσματα στο έδαφος και
να μπορούμε να το μετακινήσουμε με το περιεχόμενο. Άλλοι κάδοι είναι χωρίς πάτο, δίνοτντας μας την ευκαιρία να σηκώσουμε τον κάδο και να ανακατώσουμε καλύτερα τον σωρό. Σημαντική έιναι η ποιότητα του πλαστικού που είναι κατασκευασμένος ο κάδος έτσι ώστε να μην χάνει την ελαστικότητα του από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο με το πέρασμα του χρόνου. Οι χειροποίητοι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης μπορούν να γίνου με πολλούς τρόπους. Ένας άλλος τρόπος μπορεί να γίνει με τούβλα ή με τσιμεντόλιθους. Η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνει κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρχουν πολλά κενά μεταξύ των υλικών και να εξασφαλίζεται ο αερισμός του σωρού.
Διαιρώντας τον κάδο
Για να έχετε πάντοτε έτοιμο λίπασμα για τον κήπο, διαιρέστε το δοχέιο σε δύο τμήματα με μια κινητή κατασκευή από πλαστικό ή σανίδες. Έτσι μπορείτε να έχετε χωρτιστά το ώριμο κομπόστ απο τον υπόλοιπο σωρό και να το αφαιρείτε όταν χρεάζεται ανακάτωμα ή ανάμιξη των δύο.
Ο σωρός των φυτικών υπολειμμάτων
Σκαλίστε ελαφρά το χώμα με την τσουγκράνα για να επιτρέψετε στα σκουλήκια να ανέβουν στο σωρό. Απλώστε ένα στρώμα απο υπολείμματα κλαδέματος για να αερίζεται η βάση, προσθέστε μέτα φύτικα υπολείμματα φαγητού ανάμικτα με λίγονερό.
Σκαλίστε το μίγμα με την τσουγκράνα και συμπιέστε το ελαφρά. Προσθέστε ένα λεπτό στρώμα της πλούσιας σε άζωτο κοπριάς από κότες ή ψάρι, αν η ζύμωση θα γίνει φθινόπωρο ή χειμώνα.
Προσθέστε άλλο ένα στρώμα υπολειμμάτων. Αν το έδαφος είναι όξινο προσθέστε λίγη σκόνη ασβεστόπετρας, για να εμποδίζει τη διαφυγή της αέριας αμμωνίας, απο την οποία οι μικροοργανισμοί παράγουν το απαραίτητα άζωτο.
Καλύψτε τον κλαδο με ένα διάτρητο μαύτο πλαστικό φύλλο και πάνω του βάλτε ένα παλίο χάλι ή λίνατσα. Αφήστε το σωρό για μια βδομάδα για να αρχίσει η ζύμωση και να ανεβέι η θερμοκρασίας του.
Μετά από μερικές βδομάδες τραβήξτε με την τσουγκράνα τις λιγότερο ζεστές
πλευρές του σωρού προς το θερμότερο κέντρο (αναστροφή του σωρού). Μετά απο
τέσσερις μήνες περίπου ενα θρυμματισμένο σκούρο καφέ λίπασμα θα είναι έτοιμο
για να το χρησιμοποιήσετε.
Που τοποθετούμε τον κάδο μας;
Ο χώρος που καταλαμβάνει ένας κάδος κομποστοποίησης είναι περίπου 1m3
Αν όμως θελήσετε να κάνετε κομποστοποίηση χωρίς κάδο, τότε ο σωρός πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για να κρατάει τη θερμότητα που παράγει, αλλά και αρκετά μικρός έτσι ώστε ο αερισμός του να γίνεται σωστά. Ιδανικά μπορεί να έχει βάση 1x1 μέτρο και ύψος επίσης 1 μέτρο. Σωροί που ξεπερνούν τα 4,5 μέτρα σε πλάτος ή ύψος δεν συνιστούνται επειδή είναι δύσκολος ο αερισμός τους. Χρειάζεται επίσης :
κάποιος χώρος γύρο από τον σωρό για την αποθήκευση οργανικών υλικών, όπως
π.χ. φύλλα. Διαλέξτε ένα βολικό μέρος για το σωρό σας. Να είναι σε κοντινό και προσιτό μέρος. Ένα επίπεδο σκιερό μέρος είναι ιδανικό. Η παρουσία του ήλιου όμως δεν επηρεάζει την κομποστοποίηση. Η πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό είναι επιθυμητή. Μην δημιουργείτε σωρούς που εφάπτονται σε ξύλινες επιφάνειες επειδή αυτές αργά ή γρήγορα θα σαπίσουν.
πηγη :wasman.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου