Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ο αποτελεσματικός έλεγχος του ωιδίου βιολογικά


ΩΙΔΙΟ

Η ΠΟΙΟ ΚΟΙΝΗ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
Ωίδιο είναι μια μυκητολογική ασθένεια που μπορεί να μολύνει μια μεγάλη ποικιλία φυτών. Για την καταπολέμηση του  μπορεί να χρησιμοποιηθούν  διάφορες θεραπείες. Oi επεμβάσεις πρέπει να ξεκινήσουν μόλις γίνει αντιληπτό. Και να υπάρχει πρόληψη  μετάδοσης του σε άλλα φυτά(ΠΡΑΚΤΙΚΑ τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε σε αυτό απολυμαίνονται πριν χρησιμοποιηθούν σε άλλα φυτά) 

Πως γίνεται αντιληπτό?
·        Τα φύλλα και οι βλαστοί που έχουν μολυνθεί, έχουν ένα λευκό, αλευρώδη επίχρισμα στην επιφάνεια του φύλλου. Όσο νέα φύλλα διαμορφώνονται, στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουλίου, φαίνεται να  έχουν ωίδιο. Η υψηλή υγρασία και ζεστές υγρές θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 24 βαθμούς είναι ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη  ωίδιου.  Το Ωίδιο μεταδίδεται  και μέσω του αέρα και εντόμων.
·        Εκτός από τα φύλλα του ωίδιο μπορούν επίσης να εμφανιστεί επίχρισμα σε  μίσχους μπουμπούκια, λουλούδια και φρούτα. Ο μύκητας διεισδύει στα μπουμπούκια  και είναι διασυστηματική μόλυνση , οπότε μπορείτε να περιμένετε με μια νέα λοίμωξη κατά το επόμενο έτος.  Η πτώση θερμοκρασίες το χειμώνα κάτω από τους 0 βαθμούς, ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την προσεχή άνοιξη είναι σχετικά χαμηλός αλλά πρέπει να απομακρύνουμε τα μολυσμένα μέρη των φυτών μας.
·        Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από το ωίδιο, θα πρέπει να εξετάσουμε κατά τη φύτευση των καλλιεργειών την  επαρκή απόσταση των  φυτών μεταξύ τους, την προσεκτική άρδευση ώστε να μην έχουμε περίσσεια  του νερού  και να έχουν τα φυτά ανάλογα με τις ανάγκες τους.
·        Φυτέψτε τα φυτά σας  με προσεκτική χρήση λιπάσματος και στην πορεία  της καλλιεργειαςη χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων  να γίνεται με συνεση. Μπορείτε πάντα να αγοράσετε τα καλύτερα φυτά που  να είναι ανθεκτικά στο ωίδιο. Αποφύγετε το πότισμα των φυτών κατά τις βραδινές ώρες  με διαβροχή .

ωιδιο σε τριανταφυλια

Ο αποτελεσματικός έλεγχος του ωιδίου βιολογικά
·         Το Ωίδιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση. Ένας τρόπος για την καταπολέμηση της παρέχει το κανονικό γάλα ή ορός γάλακτος. Το γάλα που έχετε στο 1:9, τότε αραιώστε 1 μέρος γάλα έως 9 μέρη νερό και  αν βάλετε ορό  η αναλογία γίνεται 1:30 ορού γάλακτος. Ψεκάστε αυτό το μείγμα δύο φορές την εβδομάδα για τα μολυσμένα μέρη του φυτού. Εκτελέστε αυτή η επέμβαση μια μέρα όπου  είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν  θα βρέξει σύντομα.
·        Άλλα ενδιαφέροντα μέσα στο σπίτι πρέπει να είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του ωιδίου είναι, το μπέικιν πάουντερ, μαγειρικό λάδι και απορρυπαντικό. Για μια λύση ψεκαστικού υγρού  από 5 λίτρα χρειάζεστε 50 ml μαγειρικό λάδι, 3 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ και λίγο σαπούνι ως γαλακτωματοποιητής. Ψεκαζουμε ανα  10-14 ημέρες  πρωινές ώρες
·        Μπορείτε από το εμπόριο να χρησιμοποιήσετε  θείο  το κίτρινο ορυκτό- που περιέχουν εντομοκτόνα που βοηθά  στο ωίδιο και τη θεραπεία των προσβεβλημένων φυτών.
·        Φυσικά, ωίδιο είναι επίσης ένα φυσικό "πρόστιμο" αφού συχνά το μεταφέρουν έντομα(κυρίως τα νυκτικά όπως αφίδες) που προσβάλλουν τα φυτά μας . Αν έχουμε τους φυσικούς εχθρούς τους  όπως την πασχαλίτσα, και άλλα αρπακτικά έντομα δημιουργώντας  κατάλληλους βιοτόπους στον κήπο μας για αυτά, τότε όχι μόνο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της μούχλας αλλα στην συνολική υγεία των καλλιεργειών μας.


Συγγραφη Κ. Τάτσης

για πληροφορίες, συμβουλές     2106017403         ή         www.topiodomi.gr 

1 σχόλιο: