Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Πάρκο Δηλαβέρη στον ΠειραιάΈνας νέος χώρος πρασίνου διαμορφώθηκε στον Πειραιά δίνοντας ζωή σε ένα χώρο που είχε πρακτικά  εγκαταλειφθεί.
            Το πάρκο Δηλαβέρη αν και είχε τις σωστές προϋποθέσεις, τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αχρηστευτεί τόσο το αρδευτικό του δίκτυο όσο και το φυσικό περιβάλλον το οποίο είχε αντικατασταθεί από αγριόχορτα και μπάζα. 
               Ο χώρος είναι υπέροχός . Είναι μια παλιά ιστορική βιομηχανία στην συμβολή των οδών και Ρετσίνα στην περιοχή Λεύκας στον Πειραιά.Είναι απομεινάρι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας που μεσουρανούσε το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα. Σταμάτησε την λειτουργία του το 1982  και το οικόπεδο δωρίθηκε στον Δήμο Πειραιά από τον Ευπατρίδη ιδιοκτήτη του Κρίτωνα Δηλαβέρη. Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων κατεδαφιστικέ τότε  και διατηρήθηκαν οι τρεις εμβληματικές καμινάδες, το κτήριο διοίκησης και η κάμινος Hoffman με την χαρακτηριστική στοά που ονομάστηκαν διατηρητέα το 1991. χωματουργικές εργασίες
Ο χώρος διαμορφώθηκε σε πάρκο , μεταφέρθηκαν εκεί υπηρεσίες του Δήμου και μετά εγκαταλείφθηκε έρμαιο σε διαθέσεις άστεγων και βάνδαλων Παρουσίαζε μια απογοητευτική όψη με μπάζα, σκουπίδια, πάρα πολλά ξέρα δέντρα και φυτά. Ορίζεται  από τις Οδούς Θηβών , Δηλαβέρη , Μακεδονίας και Πίνδου σε μία έκταση  14 στρεμμάτων


Tοποθετηση υπογειου σταλλακτηφόρου με ειδικό παρελκομενο            Με τις ενέργειες που έγιναν πετύχαμε όχι απλά την πλήρη αναμόρφωση του τοπίου αλλά και την εν γένει παρουσία του πάρκου κάνοντας το ελκυστικό προς τον κόσμο. Συγκεκριμένα είχαμε την εκ νέου κατασκευή του αρδευτικού δικτύου και πλήρη κάλυψη των πράσινων χώρων με φυτά και χλοοτάπητα. Το σύστημα του αυτοματισμού έγινε με υπάρδευση για χαμηλή κατανάλωση νερού αλλά και την αποφυγή βανδαλισμών . 
            Απομακρύνθηκαν πάνω από 1500 κυβικά μπάζα και προστέθηκαν 300 κυβικά χώμα πηλοαμμώδες(άμμος άνω του 65%) και  και το σύνολο των εδαφών του πάρκου βελτιώθηκε με 70 κυβικά περλίτη και 65 κυβικά τύρφης.

            Τοποθετήθηκε δεξαμενή δέκα τόννων που τροφοδοτείται από την γεώτρηση του χώρου, αντλητικό σύστημα, κεντρικός αγωγός που τροφοδοτεί 'όλο το πάρκο. Επίσης όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός απο  βάνες ,  24 ηλεκτροβάνες, ανάλογη  καλωδίωση εντολών, ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξαεριστικές βαλβίδες, βαλβίδες καθαρισμού ανά στάση, και πάνω από είκοσι χιλιάδες μέτρα υπόγειο σταλλακτηφόρο μωβ χρώματος.

            Εκτός αυτών δημιουργήθηκαν τρεις παιδικές χαρές σε νέους χώρους έκτασης 1150 τμ με τη παράλληλη κατασκευή  6 ξύλινων πέργκολων γύρω τους και καθίσματα για την εξυπηρέτηση των συνοδών τους.           Σε όλο το πάρκο μπήκαν εκ νέου  σχεδόν 40 ξύλινα παγκάκια και τοποθετήθηκαν αρκετοί  κάδοι και άλλος  αστικός εξοπλισμός . κατασκευάστηκε ξύλινη περίφραξη 460 μέτρων για την προστασία των πεζών που κινούνται στο περιμετρικό χωμάτινο μονοπάτι γιατί στο χώρο σε κάποια σημεία τα πρανή είναι έντονα.          Στο μέσο του κατασκευάστηκε ένα σύγχρονου τύπου σιντριβάνι που έχει πλήρη εξοπλισμό από 4 ανοξείδωτες αντλίες με αντίστοιχο φωτισμό και Πίνακα λειτουργία με την απαραίτητη προστασία από άνεμο. 
Φυτεύτηκαν αρκετές χιλιάδες θάμνοι και δέντρα ενώ τοποθετήθηκαν πάνω από επτά στρέμματα χλοοτάπητατο κτήριο του φούρνου


Με την εργασία αυτή άλλαξε ριζικά η μορφή του πάρκου αλλά απομένουν οι εργασίας δαπέδων και σκαλοπατιών στον χώρο


Το πάρκο μετατράπηκε σε χώρο ανάσας και ζωής της πόλης σε μία απο τις υποβαθμισμένες περιοχές
Μελέτη:                      Υπηρεσία Πρασίνου Δήμου Πειραιά
Χρηματοδότηση:        Πράσινο Ταμείο
Κατασκευή:                Κ/Ξ ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ 
Eπίβλεψη :                  Υπηρεσία Πρασίνου Δήμου Πειραιά
Χρόνος κατασκευής : 32 ημέρες

Κωνσταντίνος Τάτσης
Msc Γεωπόνος

5 σχόλια:

 1. μπραβο!!! Πολύ καλή δουλειά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγχαρητήρια!!!Τα παιδιά μας χρειάζονται περισσότερο πράσινο και χώρους για παιχνίδι... ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μπραβο σας ειναι οτι καλιτερο μπορουσε να γινει στον πειραια μακαρι να μιν το καταστρεπσουνε και αυτο βαλτε και κανεναν φυλακα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επειδή μου ποστάρεις αυτό το link ως σχόλιο σε ένα ιστορικό / φωτογραφικό αφιέρωμα για την πλινθοκεραμοποιία που προϋπήρχε - μερικές ερωτήσεις:

  - Πόσες φορές θα κάνει εγκαίνια ο δήμαρχος στο Πάρκο. Ήδη είναι στη δεύτερη.
  - Το Πάρκο από την εποχή των πρώτων εγκαινίων παραμένει κλειστό για το κοινό.
  - Εκεί που λέει χρηματοδότηση λείπει το νουμεράκι του προυπολογισμού. Λίγη πληροφόρηση δε βλάπτει - μου αρέσουν τα τεκμηριωμένα κείμενα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Aγαπητε ,
  1ο το τι κανει ο δημαρχος δεν αφορά ..Τα πολιτικά παχνιδια αξιολογουνται απο τους πολιτες.
  2ο τα ρωτα εγκαινια ήταν όταν τελειωσε το εργο πρασίνου και εκλεισε γιατι χρειάζονται τα εργα αοδοποιίας που τελικά δεν έγινε και τωρα το "πρασινο" του Δήμου κάνει διαδρόμους με ήπια μέσα. (και καλυτερα αφου θα αποροφούν νερό και δεν μπηκε σχεδόν καθόλου επιπλέον μπετο) γιατι με μηχανικούς θα κοστιζε πολλά και θα τελείωνε σε κανα ετος...
  3ο Η χρηματοδότηση ηταν απο το πρασινο ταμείο ενιαία για δύο πάρκα Το Δηλαβέρη και το Παπαδογιωργη (στην Λέυκα η παλια στρατολογία) Το σύνολο ηταν σχεδόν ενα εκ ευρώ και τελικά το κόστος έπεσε κάτω απο 720χιλ ευρω με τις εκπτωσεις των επιχειρήσεων πρασίνου που μειοδότησαν στο αντικείμενο
  δύσκολα μπορεί να ξεχωρισει γιατι ήταν εννιαίο αλλα προσσεγιστικά θα είναι στα 450 χιλιάδες απολογισμός για το Δηλαβέρη
  ελπίζω να σε καλυψα...Το ανέβασα γιατι τα κακο που ορθα αναφερεις εχει και καλο...οτι η ποιό υποβαθμισμένη περιοχή του Πειραιά απεκτησε ενα σημαντικό χωρο πρασίνου και αν σχεδιαστεί σωστά και αναπλαστεί ο φούρνος θα μπορούσε να είναι και χώρος πολιτισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή