Ο Βοτανικός Κήπος του
Πανεπιστημίου του Ελσίνκι ιδρύθηκε αρχικά το 1768 στην πόλη Turku (Åbo), την
τότε πρωτεύουσα της Φινλανδίας από τον καθηγητή Elias Tillandz.
Το 1827 η πόλη καταστράφηκε από πυρκαγιά και ο Βοτανικός κήπος μεταφέρθηκε το
1829 στο Kaisaniemi στο κέντρο του Ελσίνκι. Οι σημαντικότερες συλλογές φυτών
από τους υπαίθριους κήπους και το θερμοκήπιο μεταφέρθηκαν με άμαξες στο
Kaisaniemi, το οποίο είχε ήδη ένα σημαντικό αριθμό φυτών από δωρεές των
Πανεπιστημίων St. Petersburg και Dorpat.
Ο Βοτανικός Κήπος που αποτελεί μέρος του Φινλανδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, εκτός από το Kaisaniemi λειτουργεί σήμερα ταυτόχρονα και στην περιοχή Kumpula, όπου ο σχεδιασμός ξεκίνησε για ερευνητικούς σκοπούς το 1986.
Ο κήπος στο Kaisaniemi, αποτελεί ένα δημοφιλές αξιοθέατο όλες τις εποχές
του χρόνου, καθώς είναι παλαιού στυλ με αυτοκρατορικά κτίρια που χρονολογούνται
από το 1830, ενώ τα φυτά στους συστηματοποιημένους τομείς είναι ομαδοποιημένα
ανάλογα με την οικογένεια ή το γένος στο οποίο ανήκουν.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο κήπος βομβαρδίσθηκε το Φεβρουάριο του 1944, οι συλλογές των θερμοκηπίων χάθηκαν εντελώς ενώ επέζησαν ένα κυπαρίσσι πολύ πιθανώς της οικογένειας Cupressus sempervirens, και το γιγάντιο Waterlily (Victoria cruziana) του οποίου οι σπόροι παρέμειναν ζωντανοί στο βυθό της παγωμένης λίμνης.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο κήπος βομβαρδίσθηκε το Φεβρουάριο του 1944, οι συλλογές των θερμοκηπίων χάθηκαν εντελώς ενώ επέζησαν ένα κυπαρίσσι πολύ πιθανώς της οικογένειας Cupressus sempervirens, και το γιγάντιο Waterlily (Victoria cruziana) του οποίου οι σπόροι παρέμειναν ζωντανοί στο βυθό της παγωμένης λίμνης.
Αργότερα τα θερμοκήπια ανακαινίσθηκαν και σήμερα φιλοξενούν περισσότερες από 900 ομάδες ταξινόμησης (taxa) από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Συνολικά ο αριθμός των καταγεγραμμένων ζωντανών φυτών του κήπου ανέρχεται στα 8250 και ο αριθμός των ομάδων ταξινόμησης (taxa) σε καλλιέργεια στα 4400. Διαθέτει επίσης Herbarium με 3100000 αντιπροσωπευτικά είδη.
Ο σκοπός του Βοτανικού κήπου είναι η διατήρηση της συλλογής ζωντανών φυτών για εκπαιδευτική, διδακτικής και ερευνητική χρήση, η διεθνής ανταλλαγή σπόρων για την αύξηση της βοτανικής επιστημονικής έρευνας για τη διατήρηση του φυτικού κόσμου. Επιπλέον κύριο στόχο αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για τα θέματα του φυτικού κόσμου, με συντονιστική εργασία όλων των Φινλανδικών βοτανικών κήπων.
Η εργασία στο Βοτανικό Κήπο βασίζεται αποκλειστικά στην επιστημονική συλλογή των φυτών, στην οποία τα καταγεγραμμένα αποκτήματα των φυτών είναι γνωστής καταγωγής και τεκμηριώνονται προσεκτικά ώστε να υπηρετηθεί η έρευνα, η διδασκαλία και εκπαίδευση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η συλλογή του Βοτανικού κήπου περιλαμβάνει φυτά από όλα τα μέρη του κόσμου και καλύπτει τη μεγαλύτερη περιοχή με δέντρα, θάμνους, διηνεκή (perennials), διετή (biennials) και κάποια ετήσια.
Ο κήπος διαιρείται στους παρακάτω τομείς:
Kaisaniemi
Η παλαιά συλλογή στο Kaisaniemi περιλαμβάνει σε συστηματοποιημένη διάταξη καλλιέργειες φυτών του δάσους (woody plants), Woody plant collection (arboretum), Rock garden, Perennial plant garden, συστηματοποιημένο κήπο με τροπικά και υποτροπικά φυτά σε θερμοκήπια, ενώ ανάμεσα στις ειδικεύσεις των συλλογών είναι τα είδη της Αφρικάνικης βιολέτας (Saintpaulia) και μπανανιάς (Musa).
Ο κήπος προσφέρει πολλά στον επισκέπτη όλο το χρόνο, όπως τροπικά είδη του ιστορικού Palm House, τα αφρικανικά φυτά που παρουσιάζονται στο Rainforest House και στα οποία περιλαμβάνονται καφεόδεντρο (coffee bush) και η εξαιρετικά μεγάλη συλλογής αφρικανικών βιολετών, τα xerophytes που φιλοξενούνται στο Desert House ή αυτά που αναπτύσσονται σε ακραίες συνθήκες όπως τα επιπλέοντα υδρόβια φυτά του Water Lily House. Το φύλλο του γιγάντιου Waterlily μπορεί να φθάσει σε διάμετρο δύο μέτρων και είναι ικανό να σηκώσει ένα πλήρως ανεπτυγμένο άτομο. Επίσης αρωματικά φυτά μπορεί να δει κάποιος στα South African και Mediterranean Houses
Kumpula
Εδώ ο κήπος περιλαμβάνει μόνο υπαίθριες συλλογές και προορίζεται για επιστημονική έρευνα παραμένοντας κλειστός για το ευρύ κοινό. Προγραμματίζεται να γίνει επισκέψιμος από το 2010.
Διαιρείται στα
ακόλουθα τμήματα:
·
Τον οικονομικό κήπο (Economic garden) που φιλοξενεί καλλιέργειες φυτών που
στηρίζουν την οικονομία όπως το βαμβάκι.
·
Γεωγραφικούς τομείς που περιλαμβάνουν το Hokkaido, Βορειοανατολική Κίνα και
Ρωσική Ανατολή, Ανατολική Βόρεια Αμερική, Βόρεια Ευρώπη και φυτά των βουνών της
Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.
Η νέα συλλογή στην Kumpula, είναι γεωβοτανική αποτελούμενη μόνο από άγριο συλλεγμένο υλικό (από το φυσικό περιβάλλον) γνωστής καταγωγής από τη Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, την ηπειρωτική Ασία και την Ιαπωνία.
Η ομάδα του Gardenmagazine
Πηγή : http://www.luomus.fi/english/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου