Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Το να κοιτάζεις δέντρα μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος σου, ακόμη και μέσα στην πόλη

 Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι ακόμη και μια μικρή και σύντομη βόλτα σ’ ένα μικρό δρομάκι με δέντρα, μπορεί να μειώσει πολύ σημαντικά τα επίπεδα του άγχους, ακόμη κι αν αυτά τα δέντρα βρίσκονται μέσα στην πόλη, ή αν δεν είναι καν πραγματικά, αλλά μόνο φωτογραφία.

  
    Αν ψάχνετε για έναν απλό τρόπο για να μειώσετε την ποσότητα του άγχους στη ζωή σας, μια μικρή “δόση φύσης” είναι πλέον σίγουρο, ότι μπορεί να σας βοηθήσει. Αν και είναι γνωστό ότι η φύση βοηθά να αποβάλλει κάποιος το άγχος του, αυτή ήταν μία από ελάχιστες φορές που οι επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν ποσοτικά τα καλά της αποτελέσματά της, στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ζήτησαν από τους 160 συμμετέχοντες στην έρευνα να υποβληθούν σε μία ακραία κατάσταση στρες, απαιτώντας από αυτούς – στο όνομα της επιστήμης – να ετοιμάσουν μία ομιλία και να την δώσουν μποστά σε πολύ αυστηρούς κριτές (κάτι που αποτελεί για τους περισσότερους ανθρώπους μια πολύ στρεσογόνο κατάσταση).

    Στη συνέχεια τους ζήτησαν να επιλέξουν 1 από 10 εξάλεπτα βίντεο 360 μοιρών, που απεικόνιζαν τοπία της πόλης που άλλαζαν σε τοπία με δέντρα.

    Καθ’όλη τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης διαδικασίας παρακολουθούν τα επίπεδα του στρες των συμμετεχόντων και τους ζήτησαν να απαντήσουν και σε ερωτηματολόγια σε 3 φάσεις: πριν αρχίσει η μελέτη, αμέσως μετά την παράδοση της ομιλία τους και στη συνέχει την ώρα που παρακολουθούσαν τα βίντεο.

    Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες η ομάδα στη συνέχεια ήταν σε θέση να σχεδιάσει ένα γράφημα και να αναλύσει τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα, λοιπόν, έδειξαν ότι όσο περισσότερο τα δέντρα στα βίντεο αύξαναν σε πυκνότητα και αριθμό, τόσο μειώνονταν τα επίπεδα του άγχους των στρεσαρισμένων από την διαδικασία της ομιλίας ανθρώπων.



    Με άλλα λόγια, όσο πιο πυκνό ήταν το δάσος, τόσο χαμηλότερη ήταν η ψυχολογική πίεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι το να κάνει κανείς μια βολτίτσα κάτω από ένα δρόμο με δέντρα – ή ακόμα καλύτερα, μα βγει για περπάτημα σε ένα πάρκο – θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό για την ψυχική του ευεξία.

    Φυσικά, η μελέτη αυτή έχει τα όριά της – τα επίπεδα του άγχους ήταν αυτο-αναφερόμενα, και κοιτάζοντας τα πλάνα από τα δέντρα, δεν είναι το ίδιο όπως  να βρίσκεται κάποιος ανάμεσά τους. Αλλά αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι η πρασινάδα έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Μια παλαιότερη μελέτη του περασμένου Μαρτίου, διαπίστωσε ότι μπορείτε να μειώσετε το άγχος σας, απλώς κοιτάζοντας εικόνες φύσης

    Ο επικεφαλής της μελέτης Peter Dockrill είπε: «Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Environmental Research and Public Health, δείχνουν ότι το να έχετε μερικά στιγμιότυπα σε φωτογραφίες φύσης στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας, δεν θα μπορούσε να είναι μια κακή ιδέα. Τα επίπεδα του άγχους μειώνονται, χάρη στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού τους συστήματος. – το οποίο ελέγχει ορισμένες λειτουργίες ανάπαυσης και ξεκούρασης του εγκεφάλου”

The team’s findings were published in Environment and Behaviour.

Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο Environment and Behaviour.

πηγη:www.citypatras.gr/

ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου