Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Η Σκούπα της μάγισσας


Τι είναι η  Σκούπα της μάγισσας σαν φαινόμενο που βλέπουμε συχνά στα κλαδιά των δέντρων  και πως προκαλείται? 
Betula πηγή wikipedia 
Η Σκούπα της μάγισσας είναι μια ασθένεια ή παραμόρφωση η κάτι σαν αυτοάνοσο νόσημα των φυτών  Σε ένα  φυτό, συνηθέστερα κάποιο δέντρο,  η φυσιολογική μορφή της κόμης  αλλοιώνεται και έχει αυτό το σημείο ιδιαίτερη ανάπτυξη σε βλαστούς και φύλλα   Μια πυκνή μάζα βλαστών αναπτύσσεται από ένα κοινό σημείο, με αποτέλεσμα ο σχηματισμός που προκύπτει να έχει τοσχήμα σκούπας ή φωλιάς πουλιού.
Λεωφόρος Θησέως Εκάλη Φωτο Κ. Τάτσης 
         Η σκούπα της μάγισσας μπορεί να προκληθεί από κυτοκινίνη, μια φυτορμόνη, που παρεμβαίνει σε έναν ρυθμιστή αυξίνης. Στην κανονική λειτουργία του φυτού, μια αυξίνη θα συγκρατούσε την ανάπτυξη πλαγίων οφθαλμών, αλλά οι κυτοκινίνες τους αποδεσμεύουν από τον έλεγχο αυτό, με συνέπεια την ανάπτυξη των οφθαλμών αυτών σε σκούπα της μάγισσας.
     Οι νεοπλασίες από την σκούπα της μάγισσας μπορεί να διαρκέσουν για πολλά χρόνια και μπορεί να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς τύπους οργανισμών όπως     μύκητεςέντομαγκι,  ακάρεα,  νηματώδειςβακτήρια και ιούς. Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι μερικές φορές υπεύθυνη για την εισαγωγή των εν λόγω οργανισμών, όπως για παράδειγμα, με απρόσεκτη κλάδευση που αφήνει το δέντρο ευάλωτο σε ασθένειες.
Κηφισιά Φωτο Κ. Τάτσης 
       Οι σκούπες των μάγισσων έχουν μεγάλη οικολογική σημασία. Γενικά τείνουν να κατοικούνται από μια μεγάλη ποικιλία οργανισμών εκτός από τους αιτιολογικούς οργανισμούς. Μερικοί από τους εισβολείς οργανισμούς, όπως μερικά είδη εντόμων, είναι ειδικοί σε συγκεκριμένους τύπους σκουπών μάγισσας, βασιζόμενοι σε αυτά για φαγητό και καταφύγιο για τις προνύμφες τους. Διάφορα μεγαλύτερα ζώα φωλιάζουν σε αυτά, συμπεριλαμβανομένου ειδών σκίουρου 

 Κείμενο: Κώνσταντίνος Τάτσης 
 πηγη: wikipedia 
φωτό από το Plants and other lifeforms | Backyard and Beyond


Αρθρό απο μετάφραση 

Τι προκαλεί τη σκούπα της μάγισσας στα δέντρα;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη μιας σκούπας μάγισσας. Ορισμένα είδη δέντρων είναι ευαίσθητα σε παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν την ανάπτυξη της σκούπας των μαγισσών ως αντίδραση, ορισμένα κοινά έντομα μπορούν να την προκαλέσουν και μερικές φορές πρόκειται απλώς για μια γενετική μετάλλαξη που ονομάζεται "sport".

·         Τα φυτοπλάσματα είναι παρασιτικά βακτήρια που εγκαθίστανται στο φλoίωμα ή στο δίκτυο μεταφοράς τροφής ενός δέντρου. Συνήθως μεταδίδονται στον ιστό του φυτού από κάποιο έντομο. Τα φυτοπλάσματα μπορούν να βλάψουν ένα ευρύ φάσμα φυτών, από τα οινοποιήσιμα σταφύλια μέχρι τους φοίνικες καρύδας, διακόπτοντας τη ροή τροφής και ενέργειας προς το φυτό-ξενιστή.

·         Έντομα, όπως οι αφίδες και τα ακάρεα, μπορούν να μεταφέρουν ένα παθογόνο που προκαλεί την ανάπτυξη της σκούπας της μαγισσας και αυτά τα παράσιτα μπορούν να το μεταδώσουν στο φυτό που προσβάλλουν. Για παράδειγμα, ένα από τα συμπτώματα της ασθένειας της τριανταφυλλιάς είναι η σκούπα των μαγισσών- προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από ακάρεα. Τα μπουμπούκια και οι βλαστοί γίνονται καχεκτικοί αναπτύσσουν πολλά μικροσκοπικά φύλλα και υπερβολικά αγκάθια (συχνά έχουν ένα παράξενο κόκκινο χρώμα) και τα μπουμπούκια δεν ανοίγουν σε άνθη.

·         Το ‘’νάνο γκι’’ είναι ένα παράσιτο που προσβάλλει είδη πεύκου και άλλα κωνοφόρα. Το νάνο γκι δεν είναι το πράσινο τσαμπί που κρεμάτε στην πόρτα, αλλά ένα μικρό φυτό χωρίς φύλλα που αναπτύσσεται στα δέντρα παίρνοντας νερό και θρεπτικά συστατικά από τον ξενιστή του. Η ζημιά στον ιστό του δέντρου από το παρασιτικό φυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραμορφωμένη ανάπτυξη που προκαλεί τη σκούπα των μαγισσών. Για τα μολυσμένα δέντρα, η ζημιά αυτή είναι συχνά θανατηφόρα, καθώς η ακανόνιστη ανάπτυξη περιχαρακώνει τα κλαδιά και το γκι απορροφά την ενέργεια του δέντρου.

·         Ο αλευρώδης μύκητας, ένας κοινός μύκητας, είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη σκουπών στις βελανιδιές (sp. Quercus). Μια μακρά περίοδος βροχερού αλλά ζεστού καιρού μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη του αλευρώδη μύκητα και η σκούπα των μαγισσών είναι η αντίδραση του δέντρου στη μόλυνση από τον μύκητα. Η παράξενη εμφάνιση της ανάπτυξης των φύλλων και των βλαστών μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης φωτοσύνθεσης όταν το μύκητα έχει καλύψει τις επιφάνειες των φύλλων.



Ποια δέντρα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη σκούπα της μάγισσας;

Σχεδόν κάθε δέντρο μπορεί να αναπτύξει σκούπα μάγισσας υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Συχνά βλέπουμε τη σκούπα των μαγισσών σε ερυθρελάτη  καθώς και σε αμερικανική οξιά. Άλλα κοινά είδη που αναπτύσσουν τη σκούπα της μάγισσας ως απάντηση σε παθογόνα, έντομα παράσιτα ή στρεσογόνες περιβαλλοντικές συνθήκες περιλαμβάνουν:

  •        πλατάνια (Platanus),

·         Κελτίδα (Celtis),

·         Κοινός φραξίνος (Fraxinus),

·         ιτιά (Salix),

·         καρυδιά (Juglans),

·         ορισμένα αειθαλή κωνοφόρα, όπως το πεύκο (Pinus) και το έλατο (Abies),

·         αγιόκλημα (Lonicera) και

  • ·         Γλεδίτσια (Gleditsia) (αν και η φυσική του συνήθεια να αναπτύσσει ομάδες αγκαθιών μπορεί επίσης να μοιάζει με σκούπα της μάγισσας).


 

Τι γίνεται με τα γενετικά

 αίτια;

        Η γενετική μπορεί να προκαλέσει την κανονική ανάπτυξη των κλαδιών και των βελόνων και να παράγει σκούπες της μάγισσας, ή σημείο αναπτυξης , στα κωνοφόρα. Ο αλλοιωμένος φυτικός ιστός συχνά αναπτύσσεται και σχηματίζει μια μπάλα από νάνα αγκαθωτά κλαδιά στο στέμμα του δέντρου. Μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ της σκούπας της μάγισσας που προκαλείται από παθογόνα και παράσιτα και της γενετικά προκαλούμενης σκούπας της μάγισσας είναι η υγεία του δέντρου-ξενιστή. Τα κωνοφόρα με γενετικά προερχομενη Σκούπα της μάγισσας είναι υγιή και το ίδιο το σημείο αναπτυξης της  μοιάζει με μια μικροσκοπική έκδοση του είδους. Αυτές οι φυσικές μινιατούρες είναι η πηγή ορισμένων από τις νάνες ποικιλίες κωνοφόρων που βρίσκονται στα φυτώρια, όπως η άρκευθος "Blue Star". Αυτή και άλλες ποικιλίες αναπτύχθηκαν από κυνηγούς φυτών και επιστήμονες που σκαρφάλωναν σε δέντρα για να συλλέξουν σκούπες μαγισσών και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν μοσχεύματα από αυτά για να αναπτύξουν νέα φυτά που ήταν υγιή και έφεραν τη γενετική του νανισμού. 

Πρέπει να ανησυχώ αν δω σκούπα της μάγισσας στο δέντρο μου;

Η σύντομη απάντηση είναι … εξαρτάται!

    Οι περισσότερες σκούπες των μαγισσών δεν είναι θανατηφόρες, απλώς παραμορφώνουν. Για παράδειγμα, η ακανόνιστη ανάπτυξη οφθαλμών ή οι υπερβολικά πυκνές περιοχές στα δέντρα είναι απίθανο να τραυματίσουν σοβαρά το δέντρο.
        Από την άλλη πλευρά, η ασθένεια των τριανταφυλλιών είναι θανατηφόρα και μπορεί να εξαπλωθεί σε κοντινές τριανταφυλλιές, καθώς τα ακάρεα μεταφέρουν τον ιό από φυτό σε φυτό. Η τρέχουσα σύσταση είναι να αφαιρέσετε όλα τα μέρη των προσβεβλημένων τριαντάφυλλων (συμπεριλαμβανομένων των ριζών και των πεσμένων φύλλων) και να τα πετάξετε σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα.

Ανάλογα με το φυτό και την αιτία, η σκούπα των μαγισσών μπορεί να είναι:

  • ·         μέρος της αντίδρασης της ανάπτυξης ενός έτους και θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κανονική ανάπτυξη στο μέλλον,

  • ·          όταν πέφτουν τα φύλλα και δεν επαναλαμβάνεται το επόμενο έτος, ή,

  • ·         όπως στην περίπτωση της γενετικής δημιουργίας, θα μπορούσε να είναι απλώς ένα τμήμα ενός κατά τα άλλα υγιούς κωνοφόρου.

Αν δεν είστε σίγουροι για το τι βλέπετε ή τι το προκάλεσε, καλέστε έναν έμπειρο επαγγελματία στη φροντίδα δέντρων ή έναν δενδροκόμο. Εάν η σκούπα της μάγισσας σας προκαλείται από έντομα, μπορούμε επίσης να σας εξηγήσουμε τι μέτρα ελέγχου πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να την αποτρέψετε στο μέλλον.


 

Τι πρέπει να κάνω αν το δέντρο μου έχει σκούπα της μάγισσας;

    Εάν η αισθητική εμφάνιση των θάμνων ή των δέντρων σας είναι ένα πρόβλημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κλαδέψετε τα προσβεβλημένα τμήματα. Ανάλογα με την αιτία της σκούπας των μαγισσών, η αφαίρεση των προσβεβλημένων κλαδιών, οφθαλμών ή φύλλων μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε. Φροντίστε να κάνετε την περικοπή κλαδέματος σε κατάλληλο σημείο κατά μήκος ενός κλάδου ή κλαδιού πριν από το προσβεβλημένο τμήμα. Απορρίψτε τα μοσχεύματα αμέσως μετά το κλάδεμα, αντί να τα αφήσετε να αποσυντεθούν σε κομπόστ ή μούχλα φύλλων. Αυτό θα μειώσει τη διαθεσιμότητα των πιθανών πηγών επανεμφάνισης, όπως τα σπόρια μυκήτων ή τα έντομα.

    Καθαρίστε τα εργαλεία σας αφού τα χρησιμοποιήσετε για να κόψετε μια σκούπα μάγισσας. Η απολύμανση ενός εργαλείου μετά από κάθε κοπή μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα να μεταφέρετε έναν επιβλαβή οργανισμό σε ένα μη μολυσμένο κλαδί όταν το κλαδεύετε.
    Οι ζημιές από τη σκούπα της μάγισσας, για παράδειγμα, μπορούν να αφαιρεθούν με το κλάδεμα, αλλά το κλάδεμα δεν θα αποτρέψει την επανεμφάνιση της σκούπα της μάγισσας, Οι προσβολές από αφίδες είναι ένα άλλο παράδειγμα- οι μη τοξικοί ψεκασμοί για την εξόντωση των αφίδων πρέπει να εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και δεν απαιτείται κλάδεμα.
    Μπορεί να υπάρχουν εξωτερικές συνθήκες που βοηθούν την ανάπτυξη της σκούπας της  μάγισσας, καθώς τα δέντρα και οι θάμνοι που βρίσκονται υπό πίεση είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξή της. Μερικές φορές, η αφαίρεση ή η αλλαγή στοιχείων γύρω από τα δέντρα σας μπορεί να αυξήσει την υγεία και τη ζωτικότητά τους, καθώς και την αντοχή τους στις αιτίες που προκαλούν αυτές τις αναπτύξεις.

Πηγη: Bill Grundman, a New Jersey Licensed Tree Expert and NJ Approved Forester
 Μεταφραση : Βασίλης Δουρίδας Γεωπόνος 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου