Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Απο την Αιγειαλια στο Πανεπιστημιο....Ένα ταξίδι αιώνων

11.12.2015 
Οι ελιές αυτες σε ελιοχώραφα απαλλοτριωμένα από  ιδιοκτησίες Αλεξοπουλου και Πετρούτσου , από τον ΕΛΑΙΩΝΑ Αιγιαλειας μεταφυτεύθηκαν την Κυριακή 13.12.2015 με τη φροντίδα της ΕΡΓΟΣΕ στο χώρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. ΦΩΤΟ: κ. Ξουραφας Βασιλης (ΕΡΓΟΣΕ)




 Όλο το έργο έγινε με την Συμμετοχής της Τεχνικής Εταιρείας Πρασίνου με ειδίκευση στις μεταφυτεύσεις ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ
Εδω ο έμπειρος  Γεωπόνος Νίκος Μπαρμπης που είχε αναλάβει ακιτ τις μεταφυτευσεις σε σημαντικά έργα όπως Πάρκο Σταύρος Νιάρχος , ξενοδοχείο ΑΜΑΝ ΖΟΕ, Αμερικάνικής Πρεσβείας και του ΜΕΤΡΟ 






Ολοκληρώθηκε χτες με επιτυχία η μεταφορά και η φύτευση των πρώτων από τις πέντε υπεραιωνόβιες Ελιές που η ΕΡΓΟΣΕ αποφάσισε να διασώσει και να μεταφέρει σε σημαντικά σημεία της Αθήνας. Οι δυο υπεραιωνόβιες Ελιές, ηλικίας 800 χρόνων φυτεύτηκαν μπροστά από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ, επί της λεωφόρου Πανεπιστημίου. Χάρη στην καθοριστική συμβολή του Μηχανοκίνητου τμήματος του Στρατού, της ΔΕΗ και των συνεργειών του Δήμου Αθηναίων, οι πολίτες της Αθήνας θα μπορούν να απολαμβάνουν από δω και στο εξής τα δέντρα-στολίδια στο κέντρο της πόλης

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Ειρήνη Βαλλιανάτου: "Αιγάλεω - Ποικίλο: Η κρυμμένη βιοποικιλότητα σε ένα βουνό - έκπληξη".

Το άρθρο που ακολουθεί συντάχθηκε από την Ειρήνη Βαλλιανάτου, βιολόγο, δρ. συστηματικής βοτανικής – φυτοκοινωνιολογίας, προϊσταμένη του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου, με σκοπό να δημοσιευθεί στο περιοδικό της «Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης» «η φύση». 
Εξάλλου βρίσκεται σε εξέλιξη και η εκπόνηση επιστημονικής μελέτης της ίδιας για την χλωρίδα του Αιγάλεω – Ποικίλου που θα δημοσιευθεί σε διεθνές βοτανικό περιοδικό. 
Η συμβολή της, στην επιστημονική τεκμηρίωση της πρότασής μας για τον χαρακτηρισμό του ορεινού όγκου και της λίμνης ως περιοχής προστασίας της φύσης και την υπαγωγή της σε νομικό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας, είναι ανεκτίμητη. 
Η υποστήριξη των δράσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων από ειδικούς επιστήμονες (δασολόγους, βιολόγους, βοτανικούς, νομικούς, πολεοδόμους, ιστορικούς, γεωλόγους κ.α.) τις καθιστά πιο ποιοτικές και πιο αποτελεσματικές. 
Σ’ έναν σύνθετο κόσμο που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς και σ’ ένα περιβάλλον όπου επικρατούν οι χυδαίοι κανόνες της αγοράς, όπου εμπορευματοποιούνται ακόμη και στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά, όπως ο αέρας, το νερό, η φύση, οι δημόσιοι χώροι, η γνώση, η πληροφορία κ.α. οι επιστήμονες και οι διανοούμενοι δεν μπορούν να παραμένουν παθητικοί παρατηρητές των καταστροφών που συντελούνται γύρω τους. 
Ας είναι το σημείωμα αυτό δημόσια πρόσκληση για να ενώσουν και άλλοι μαζί μας τις φωνές τους. 

Το Συντονιστικό φορέων για την προστασία του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλο και Λίμνης Κουμουνδούρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΥ 


[Urginea maritima (σκυλοκρεμμύδα) στο νταμάρι Μουσαμά] 


[Carthamus lanatus: Φυτό της Μεσογείου. Ανθίζει από Απρίλιο έως Αύγουστο. Στο Ποικίλο έχει βρεθεί μόνο σε άκρες δασικών δρόμων.} 


[Zerynthia polyxena, περιλαμβάνεται ως προστατευόμενο είδος στο π.δ. 67/81 και επίσης στο παράρτημα IV της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία της άγριας πανίδας 
και χλωρίδας, επίσης ως είδος για το οποίο απαιτείται η λήψη των αυστηρών μέτρων προστασίας που αναφέρονται στα άρθρα 12,14,22 εδ. γ΄] 
Οι ανωτέρω φωτογραφίες και οι επεξηγήσεις είναι του Τάσου Λύτρα
για να δείτε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ:

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Λωτός: Η τροφή του Διός





Λωτός: Η τροφή του Διός

(Diospyros = Διός (του Δία) + πυρός = τροφή)

                                                                 Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος

Πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομαζόταν "μήλο της Ανατολής». O Λωτός, γνωστός από την αρχαιότητα, που είχε σχεδόν λησμονηθεί, άρχισε να γίνεται πάλι γνωστός τα τελευταία χρόνια.. Οι «λωτοί» που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν είναι δυνατόν να είναι οι ίδιοι. Πάντως, αν έχαναν την μνήμη τους με αυτό το φρούτο, απλώς ...ξεχνιόντουσαν με το να τους απολαμβάνουν! Κατά την μυθιστορία, προκαλούσε λήθη. Οι διατροφολόγοι, όμως, υποστηρίζουν πως με τον λωτό, το μόνο που ξεχνάς είναι ο ...γιατρός.
Είναι γένος φυτών της Οικογενείας Ebenaceae. To γένος Diospyros, περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη των τροπικών κυρίως περιοχών και ελάχιστα των εύκρατων. Ευδοκιμούν σε όλα τα εδάφη, προτιμούν όμως τα ηλιόλουστα και ζεστά μέρη.

Είναι φυλλοβόλο δέντρο, που ωριμάζει αυτή την εποχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Είναι το γλυκύτατο φρούτο που έτρωγαν οι Ινδιάνοι τις κρύες μέρες του χειμώνα και, όπως φαίνεται, γνώριζαν καλά το γιατί. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αποδυναμώνει τον οργανισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από φυτικές ίνες, αλλά και καροτίνη. Εφοδιάζει με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία, αλλά και με πολύ περισσότερα, όπως βιταμίνες C, Β1, Β2 και Β6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό.
Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του κολλαγόνου, διατηρώντας την επιδερμίδα νεανική και απαλή.
Περιέχει φυτικές ίνες σε υψηλή περιεκτικότητα, αλλά και μόλις 66 θερμίδες ανά 100 γραμμ., Διευκολύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων και των λιπιδίων από το έντερο, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού, αλλά και στη διατήρηση της σιλουέτας .
 Λωτός: Η τροφή του Διός
Η ζεαξανθίνη που περιέχει, η οποία ανήκει στα καροτινοειδή, είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας,  σοβαρής παθήσεως των οφθαλμών.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βρίσκονται στο λωτό (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ) ενισχύουν σημαντικά το νευρικό  σύστημα. Ένας καρπός μπορεί να μας προσφέρει το 95% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας από τις συγκεκριμένες βιταμίνες.
-Επίσης, τα πολλά σάκχαρα που περιέχει χαρίζουν  αμέσως ενέργεια, απαραίτητη σε άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Στην ελληνική χλωρίδα απαντώνται 20 είδη με 4 παραλλαγές , αλλά συνήθως καλλιεργείται το Diospyros kaki. Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο, αλλά και το Diospyros virginiana  (Persimmon) με πιο μεγάλους καρπούς που δεν στυφίζουν και τρώγονται και πριν ωριμάσουν πολύ, όπως το μήλο. Στους τελευταίους, υπάρχουν 1 με 3 συνήθως σπέρματα που μπορούμε και να σπείρουμε.
Στο ίδιο γένος ανήκει και το Diospyrοs ebenum, δασικό δέντρο, ενδιαφέρον για το πολύτιμο ξύλο του, τον έβενο.

                                                                       

Συνωστισμός στους λωτούς
Τις ημέρες που το λευκό πέπλο του χιονιού καλύπτει το έδαφος, οι ξεχασμένοι λωτοί, στις κορυφές των δέντρων, προσφέρουν ένα λουκούλειο γεύμα στα πολυπληθή κοπάδια των ψαρονιών (Sturnus vulgaris).

Αρθρα του Κ.Μπουχελου

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού


Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Η φυτευση μια υπερ αιωνόβιας Ελιας σε εικονες


Η συγκεκριμένη ελιά προέρχεται απο μοναστηριακό ελαιώνα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου( θέση Καμινι της κοινότητας ΕΛΑΙΩΝΑ, του δημου Αιγιαλειας) που η  «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.» στα πλαίσια της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, απαλλοτρίωσε και προσέφερε στον δήμο της Αθήνας.

 Η διάσωση της αποτέλεσε υποχρέωση για τη διατήρηση και ανάδειξη της. Μετά από προετοιμασία πολλών μηνών ετοιμάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης  για αυτό το μεγαλειώδες μνημείο της ελληνικής Γεωργίας.

Η μεταφύτευση της εγίνε σε κεντρικό σημείο της Αθηνάς  στην συμβολή των Οδών Διάκου και Συγγρού έχει ως σκοπό οι μελλοντικές γενιές, Έλληνες και ξένοι, να μπορούν να θαυμάσουν τις υπεραιωνόβιες ελιές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και  αποτελούν σήμα κατατεθέν της χώρας μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. 
 Η συγκεκριμένη ζυγιζει  6500 κιλά   και 800 ετών φυτεύτηκε το πρωί συν συμβολή Αθ Διάκου και Συγγρού.

Στο εγχείρημα συνεβαλαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) , ο Δήμος Αθηναίων, η τροχαία Αττικής, το ΕΚΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και την Εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ οι οποίοι με την προθυμία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της περιβαλλοντικής δράσης.






φωτογραφίες Βασίλης Ξουραφάς ΕΡΓΟΣΕ


https://biokipos.blogspot.com/2018/11/blog-post_28.html



ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ .... ΓΥΑΛΙΝΕΣ !!!

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ .... ΓΥΑΛΙΝΕΣ !!!



  Ομότιμος ΚαθηγητήςΓεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ctbuchelos@yahoo.gr

Στο Λεπιδόπτερο έντομο Greta oto (Danainae), οι πτέρυγες εμφανίζουν μικρά ή μεγαλύτερα διαφανή διαστήματα. Ονομάζεται «glass winged butterfly» και στα Ισπανικά "mariposa de cristal" (κρυστάλλινη πεταλούδα) ή «Espejitos» (καθρεφτάκια). Τα διαστήματα μεταξύ των νευρώσεων των πτερύγων, μοιάζουν γυάλινα καθώς δεν φαίνονται εκεί έγχρωμα λέπια όπως στις άλλες πεταλούδες. 
Η διαφάνεια αυτή, είναι αποτέλεσμα 3 ιδιοτήτων: χαμηλή απορρόφηση του ορατού φωτός από το υλικό από το οποίο αποτελούνται οι πτέρυγες, την διασπορά του φωτός που τις διαπερνά και την χαμηλή ανάκλαση του φωτός που τις πλήττει.
Τα άρρενα τέλεια (πεταλούδες) τρέφονται με νέκταρ Asteraceae που περιέχει αλκαλοειδή. Τα θήλεα ωοτοκούν σε τοξικά τροπικά φυτά Solanaceae του γένους Cestrum. Οι κάμπιες που τρέφονται από αυτά, αποκτούν επίσης τοξικότητα χρήσιμη στην αποτροπή εχθρών τους. Τα ίδια αλκαλοειδή, τα άρρενα, μετατρέπουν σε φερομόνες για την έλκυση των θηλέων!
Βρίσκονται σε Μεξικό, Παναμά, Κολομβία.










Αρθρα του Κ.Μπουχελου

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού