Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Γιατί οικολογικα;

Αδιαμφισβήτητα τα "οικολογικά" ή βιολογικά τρόφιμα υπερτερούν σε γεύση και δεν μολύνουν το περιβάλλον, αφού έχουν καλλιεργηθεί χωρίς χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Είναι ανώτερα ποιοτικά και ωφελούν την υγεία μας.
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που διστάζουν να βάλουν τα βιολογικά προϊόντα στο καθημερινό τους τραπέζι, είτε γιατί δεν γνωρίζουν την πολύτιμη αξία τους, είτε γιατί δυσκολεύονται οικονομικά.

Αν όμως στο ύψος της δαπάνης μπορούσαμε να συνυπολογίσουμε το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος της υγείας μας, τότε μήπως τα συμβατικά τα πληρώνουμε ακριβά;
Μια έρευνα του σουηδικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών IVL δείχνει πως υπολείμματα φυτοφαρμάκων παραμένουν στο σώμα με την κατανάλωση συμβατικών τροφών. Πρόκειται για μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα και ορμόνες. Αντικαθιστώντας όμως τα συμβατικά με προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ο οργανισμός γρήγορα καθαρίζει από αυτά τα δηλητήρια.
Συγκεκριμένα, το Σουηδικό Ινστιτούτο έκανε ένα μικρό πείραμα σε μια οικογένεια. Η πενταμελής οικογένεια Palmberg τρέφονταν κυρίως με συμβατικά προϊόντα. Όλα τα μέλη της υποβλήθηκαν σε εξετάσεις (ουρολογικές), οι οποίες έδειξαν υψηλά ποσοστά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Στην συνέχεια, όλα τα τρόφιμα αντικαταστάθηκαν με τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας. Ακόμη και τα είδη προσωπικής φροντίδας, τα καθαριστικά, τα είδη  ρουχισμού, ακόμη και ο καπνός του πατέρα, όλα αντικαταστάθηκαν με αντίστοιχα βιολογικά προϊόντα.
Τα αποτελέσματα εκπλήσσουν: Οι νέες ουρολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο οργανισμός των μελών της οικογένειας είχε αποβάλλει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων και των χημικών ουσιών, τα προερχόμενα από την κατανάλωση των συμβατικών. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι ουσίες αυτές ήταν μη ανιχνεύσιμες (αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, στα αγγλικά, εδώ).  
Καλό είναι όλοι μας, στο βαθμό που μπορούμε,  να αλλάξουμε τις συνήθειες μας. Πέραν όμως των αλλαγών που ο καθένας καλείται να κάνει, χρειάζεται μια γενικότερη αλλαγή στο διατροφικό μας σύστημα. Αντί οι πόροι της κοινωνίας μας να στηρίζουν την παραγωγή προϊόντων επιβλαβών για την υγεία και καταστροφικών για το περιβάλλον, ας δομηθεί ένα σύστημα που θα κάνει τα βιολογικά προϊόντα προσιτά σε όλους μας.
Στο μικρό βιντεάκι που ακολουθεί βλέπουμε την «περιπέτεια» της οικογένεια Palmberg
(εάν δεν παίξουν αυτόματα οι ελληνικοί υπότιτλοι, πιέστε το αντίστοιχο εικονίδιο στην κάτω δεξιά γωνία του)
from:sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου