Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τεχνικό Δελτίο για το αγγούρι θερμοκηπίου


aggouriΤο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας εξέδωσε τεχνικό δελτίο με γεωργικές προειδοποιήσεις για τους «εχθρούς» του αγγουριού θερμοκηπίου.

Διαπιστώσεις:  Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι στο νομό Μαγνησίας και σε άλλες περιοχές όπου καλλιεργείται το αγγούρι θερμοκηπίου υπάρχουν οι παρακάτω ασθένειες και εχθροί (Ωίδιο και θρίπας).






Ωίδια:
Είναι ασθένειες πού προκαλούνται από τους μύκητες Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea.

Συμπτώματα: Εμφάνιση  μικρών, λευκών κηλίδων στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις  εξανθήσεις.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο μύκητας  είναι υποχρεωτικό παράσιτο και διαχειμάζει πάνω σε ζωντανά φυτά (καλλιεργούμενα ή ζιζάνια), από τα οποία προέρχονται τα μολύσματα για τις αρχικές μολύνσεις. Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10- 30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%.

Καταπολέμηση: 
1) Αφαιρούμε και βγάζουμε από το χώρο του θερμοκηπίου τα φύλλα με έντονη προσβολή από το παθογόνο .
2) Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως bupirinate, pyraclostrobin, azoxystribin, copper oxychloride κ.α.. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.
Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Θρίπας (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή  ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο Θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων.

Στις αγγουριές οι θρίπες έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή. Η ζημιά σε ένα νεαρό καρπό μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξή του, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μια σοβαρή μείωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος και είναι φορείς ιώσεων.

Συστάσεις: 

1) Για τους βιοκαλλιεργητές συνιστάται τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως  phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri,  orius insidiosus, κ.ά.
2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως abamectin κ.ά..

Προσοχή:
Να τηρούνται αυστηρά :
1) Οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων
2) Το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.

Όλα τα Δελτία βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr
για πληροφορίες καταπολέμησης info@bioprasino.gr   ή  2130043272

Αρθρο για το Αγγουρι:   Όλα για το Αγγούρι-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου