Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει και στηρίζει την εμπειρία των Κατασκευαστών Πρασίνου στη δημιουργία Πράσινων Υποδομών.

Από το Νίκο Θυμάκη,
 γεωπόνο, 
εντεταλμένο για δημοσιεύσεις ELCA (thymakis@agroartistico.com)


Με την ευκαιρία της κοινής εκδήλωσης με θέμα «Πράσινες Υποδομές: συνδέοντας περιφέρειες , πόλεις και κοινωνία πολιτών», της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC)με την Επιτροπή Περιφερειών στις Βρυξέλλες τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ακούστηκε κι έγινε αποδεκτή από την EESC η άποψη του ELCA  ότι το Αστικό Πράσινο μπορεί να έχει ουσιαστική συνεισφορά και επιτυχημένη εφαρμογή στη νέα στρατηγική της Ε.Ε και πιο συγκεκριμένα στη δράση: «Πράσινες Υποδομές: ενισχύοντας το φυσικό κεφάλαιο της Ευρώπης».
Περισσότερη από 150 αντιπρόσωποι από την Ε.Ε συζήτησαν το θέμα ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Janez Potocnik.
Τον ELCA εκπροσώπησε ο ο διευθυντής του κ. Hermann Kurth, και η άποψη που διατύπωσε ήταν η ακόλουθη: «Η προοπτική για το μέλλον, βλέποντας την πρόκληση για αειφορία στο περιβάλλον των πόλεων μέσα από το ζήτημα των Πράσινων Υποδομών και συνακόλουθα των ήδη υπαρχόντων στοιχείων πρασίνου στις πόλεις, μας υποδεικνύει ότι η σωστή συντήρησή τους θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική». Χαιρέτισε  το γεγονός ότι η EESC λαμβάνει πλέον υπόψη δομές που φέρνουν ανάπτυξη στους αστικούς χώρους , όπως, τα πάρκα, οι δενδροστοιχίες και αλέες, τα φυτεμένα δώματα και οι κάθετοι κήποι.

Ο ELCA ζητά από την EESC , να είναι συμμέτοχος με τα μέλη του όπως όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί εταίροι από το αρχικό στάδιο σχεδιασμού και ανάπτυξης των προγραμματισμένων έργων έτσι ώστε οι Πράσινες Υποδομές να επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τη συγκεκριμένη προσέγγιση υπερθεμάτισε ο κ. Kurth κλείνοντας την τοποθέτησή του: «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της τη συγκεκριμένη προσέγγιση για τη δημιουργία Πράσινων Υποδομών. Ακόμα πιο σημαντικό δε, είναι το ότι πέρα από την δυνατότητα τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης , θα είναι στο επίκεντρο η εμπειρία σε τέτοια έργα, την οποία και έχουν τα μέλη μας».




Ο  Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Πρασίνου (ELCA) είναι το όργανο που κάνει πολιτική για το Πράσινο και τις επιχειρήσεις της «Βιομηχανίας Πρασίνου» της Ευρώπης. Για την Ελλάδα , ο εθνικός εκπρόσωπος είναι η Πανελλήνιας Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου(ΠΕΕΓΕΠ) (www.peegep.gr)


2 σχόλια:

  1. Είναι ελπιδοφόρο μήνυμα ότι στην πρόσφατη συνεδρίασή της (Νοε./2013), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ενημερώθηκε και αποδέχτηκε , τις θέσεις της ELCA, για την σημασία που έχει το Πράσινο μέσα στις πόλεις.
    Σημασία, που δεν εντοπίζεται μόνο στα αισθητικά και περιβαλλοντικά οφέλη, που πλέον θεωρούνται αυτονόητα, αλλά και στα οικονομικά οφέλη που παράγει το πράσινο μέσα στις σύγχρονες πόλεις.
    Η Ένωσή μας, ήδη από το 2010, έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις, τις οποίες επεξεργάστηκε μέσα από ανοιχτές επιστημονικές εκδηλώσεις (ημερίδες) και τις οποίες δημοσιοποίησε, τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στους (ανα- ) αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Διοίκησης. Προτάσεις, σαφείς, ολοκληρωμένες, κοστολογημένες, με επαρκείς πόρους χρηματοδότησης. Προτάσεις, που θα μπορούσαν, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που όλοι μας βιώνουμε, να είναι μια απάντηση, στο πώς οι Ελληνικές Πόλεις μπορούν να παράγουν υπεραξίες, να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, να αντισταθούν στην απαξίωση και τον συλλογικό ευτελισμό. Προτάσεις, που κανένας, δεν ήθελε ή δεν μπορούσε, να ακούσει.
    Ίσως, μετά την θετική ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στην πρωτοβουλία της ELCA, να βρεθούν και στη χώρα μας, αυτιά που να θέλουν να ακούσουν κάτι περισσότερο από «τι δεν έγινε» ή το «ποιος φταίει» και να επικεντρωθούν (επιτέλους) στο «τι μπορούμε να κάνουμε, εμείς για μας».
    Μ. Στογιάννος
    Προεδρος ΠΕΕΓΕΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή