Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο οικονομικός ρόλος του αστικού πρασίνου

           
Ζάππειο απο τον Αρδηττό(φωτο Κ. Τάτσης)
Οι εγκαταστάσεις πρασίνου  έχει σημαντικά οφέλη στον οικονομικό τομέα . Αυτές μπορούμε να τις χωρίσουμε :
  • σε αυτές που μειώνουν την ενεργειακή ζήτηση της πόλης και των κατοικιών, 
  • στην βελτίωση των λειτουργιών της όποτε έχουμε και κέρδη τουριστικά και χρήσης 
  • στην αύξηση της αξίας των ακινήτων
  • στην βελτίωση υγείας των κατοίκων

Αναλυτικά 
             Ίσως το σημαντικότερο όφελος από την παρουσία πρασίνου  στην Νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα στην χώρα μας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας,  θέρμανσης και κύρια από την μείωση της χρήσης των  μονάδων κλιματισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «ένα ώριμο δένδρο, κατά τη διάρκεια της αναπνοής και της διαπνοής, καταναλώνει 230.000 Kcal/ημέρα ενέργεια – θερμοκρασίας, η οποία αντιστοιχεί με 5 κλιματιστικά συνεχούς λειτουργίας» (Κασσιός Κ. ΕΜΠ , 2005).
Ταρατσόκηπος  με λαχανοκηπο στην Γλυφαδα(φωτο Κ. Τάτσης)
            Ακόμη, η παρουσία πρασίνου στις πόλεις αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον καθιστώντας το περισσότερο ελκυστικό με συνεπακόλουθη αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής και άρα των εσόδων της. Έτσι ακόμα και μικρές παρεμβάσεις όπως πεζοδρόμήσεις με αύξηση πρασίνου αλλάζουν λειτουργίες χώρων  και δημιουργούν και υπεραξίες Επιπλέον, οι χώροι πρασίνου ελκύουν περισσότερες επιχειρήσεις πχ εστίασης , δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες εργασίας, κάνουν ευχάριστη την κίνηση των χρηστών οπότε έχει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλη αγορά. 
Αθήνα απο τον Υμηττό (φωτο Κ. Τάτσης)

               Ταυτόχρονα, αυξάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων που βρίσκονται πλησίον των χώρων πρασίνου.Το 72% των ενοικιαστών και ιδιοκτήτων  προτιμούν  να ζουν σε ένα  κτήριο  με ταρατσόκηπο και σε ένα πιο  πράσινο περιβάλλον  αναγνωρίζοντας ότι θα έχει μεγαλύτερο κόστος(Πανάς ΑΣΟΕΕ 2007)
          Άλλο ένα έμμεσο οικονομικό πλεονέκτημα από την παρουσία πρασίνου είναι η βελτίωση της υγείας των κατοίκων, αφού μειώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ ταυτόχρονα δίνεται και η δυνατότητα άθλησης. Η βελτίωση της υγείας έχει ως συνεπακόλουθο την μείωση των δαπανών  υγείας και νοσηλείας με σημαντικό όφελος για τον Δήμο και την κοινωνία. (Μέλισσας Δ., 2009)
  Η επιλογή του πρασίνου είναι πρώτη στα προεκλογικά φυλλάδια αλλά τελικά το γκρίζο κυριαρχεί επιδεινωνοντας τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού  

Κώστας Τάτσης
 Msc Γεωπόνος

2 σχόλια:

  1. «Η επιλογή του πρασίνου είναι πρώτη στα προεκλογικά φυλλάδια αλλά τελικά το γκρίζο κυριαρχεί ...». Πολύ καλά το λες. Ομως έχω την υποψία πως τη μέρα που το πράσινο δεν θα το βλέπουμε μόνο στα προεκλογικά φυλλάδια, θα το δούμε και ως κουτάκι στη φορολογική δήλωση. Μπορεί να μας καλέσουν να φτιάξουμε ξανά Ε9 αναφέροντας είδη φυτών, επιφάνεια πρασίνου, είδος υποστρώματος κ.λπ. Αν έχεις ένα τσίκας 20 ετών θα φορολογηθείς περισσότερο απ΄ό,τι αν έχεις μία μουριά της ίδιας ηλικίας. Αν έχεις τριανταφυλλιές την πάτησες, θέλουν πολλούς ψεκασμούς και αυτό είναι τεκμήριο. Απ' την άλλη πλευρά, θα πρέπει να προσληφθούν και «φορογεωπόνοι» οι οποίοι θα εκτιμούν την κατάσταση των φυτών με αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Αν η τριανταφυλλιά σου είναι γεμάτη τετράνυχο θα μειώνεται ο φόρος. Αν είναι σε άριστη κατάσταση ... την πάτησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ταξιαρχη ...εγραψες αλλα μην τους βαζεις ιδεες ...ειναι ικανοι τωρα που η αναπτυξη φανηκε στο βαθός...-πολυ βαθος- να το κάνουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή