Στον κόσμο της κηπουρικής και της καλλιέργειας, το χώμα είναι ένα από τα πρώτα βήματα για μια καλλιέργεια υγιή, και παραγωγικά φυτά. Είναι διαθέσιμο παντού? Στην χώρα μας πολλά βουνά είναι διαβρωμένα σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα βρίσκεις γόνιμο χώμα. Ο αγώνας αυτού του λαού για χιλιετίες να μαζέψει το λιγοστό έδαφος με αναβαθμίδες, και φραγματάκια πάνω στον βράχο. Τα χώματα φτωχά χωρίς πολύ οργανική ουσία. Η λίπανση παραδοσιακά γινόταν με ζωική κοπριά και τα υπολείμματα τροφών που θάβονταν με επιμέλεια. Τώρα υπάρχουν λύσεις και οργανικά χώματα πωλούνται παντού.
Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να κάνουμε το δικό μας χώμα. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με τα εμπορικά παρασκευασμένα –εκτός των βιολογικά- χώματα που περιέχουν λίπασμα, τα φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα ή επειδή περιέχουν αμμωνία και το διοξείδιο του θείου. Μελέτες έχουν δείξει αμμωνία και το διοξείδιο του θείου μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Τα εμπορικά χώματα, έχουν οδηγήσει στην ασθένεια των σκύλων και γατών, και στη χειρότερη περίπτωση, στο θάνατο ειδικά όταν περιέχουν υπολείμματα κακάο και άχυρων που δεν έχουν κομποστοποιηθεί επαρκώς ή δεν έχουν απολυμανθεί .
Ο στόχος κατά τη παραγωγή δικού μας χώματος είναι να είναι ελαφρύ, πλούσιο με καλό ποσοστό οργανικής ουσίας, να στραγγίζει καλά, ώστε τα φυτά μας να μην πάσχουν από σάπισμα των ριζών. Θα έχουμε φυτά υγιή και παραγωγικά με λιγότερες πιθανότητες για ασθένειες και θα ανακυκλώνουμε όλα τα οργανικά της οικίας μας μετατρέποντας τα σε χρήσιμο οργανικό λίπασμα
Τα περισσότερα εδάφη στις αυλές μας είναι πάρα πολύ συμπυκνωμένα και γεμάτα σπόρους ζιζανίων ώστε να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν μπορεί να αποστραγγίσει σωστά, και ακόμη χειρότερα, μπορεί να αναπτύξει μια "κρούστα" ότι δεν θα επιτρέψει σε σπορόφυτα να διαπεράσουν την επιφάνεια.
Υπάρχει η δυνατότητα με χρήση των υλικών και υπολειμμάτων κουζίνας και των φύλλων και κλαδεύσεων που έχουμε στο κήπο για να βελτιώσουμε την σύσταση Η απολύμανση του εδάφους γίνεται εύκολα με ένα πλαστικό φύλλο που το απλώνουμε πάνω από το έδαφος και τις άκρες τις θάβουμε μέσα σε αυτό . Ο ήλιος και η ενέργεια που προσφέρει θα κάνουν όλη την δουλειά και το χώμα που βρίσκεται από κάτω πρακτικά θα είναι απαλλαγμένο από ασθένειες και αυγά εντόμων. Αν θέλουμε μικρή ποσότητα για το σπορείο μας ο φούρνος μας κάνει γρήγορη και απόλυτη δουλειά .Θέλει 2-3 λεπτά με θερμοκρασίες πάνω από 100 βαθμούς Κελσίου
Τώρα σχετικά με τη «συνταγή» για χώμα σπορείου
1 / 3 ίσα μέρη μίγμα ώριμο οργανικού λίπασματος κομπόστας
1/3 παστεριωμένο έδαφος(το περισσότερο αμμουδερό που έχουμε)
1 / 3 Τύρφη
Πριν από τη φύτευση των σπόρων σας με σπιτικό χώμα, πλύνετε πρώτα δίσκους για μην έχουμε εστίες από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να επιτεθούν στα φυτά.
Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος
www.bioprasino.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου