Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Φυτά για κάθε μπαλκόνι

Τα φυτά που τοποθετούμε είτε στο μπαλκόνι μας συνήθως τα διαλέγουμε λόγω αισθητικής, αλλά πόσα από αυτά έχουν κάποιο λειτουργικό ρόλο. Σε αυτά τα φυτά θα αναφερθούμε σε αυτό το άρθρο.


Νεπέτα - Γλήχωμα το Γαλεόφιλον (Nepeta Cataria)
Το Γαλεόφιλον οφείλει το όνομα του στην επίδραση που έχει στις γάτες. Περιέχει την ουσία Νεπεταλακτόνη που έχει δράση σαν ήπιο ναρκωτικό στις γάτες κάνοντας τες ευτυχισμένες (δεν έχει παρενέργειες και ούτε προκαλεί εθισμό). Εκτός από αυτή την ιδιότητα που έχει στις γάτες, σημαντική είναι και η θέση που μπορεί να έχει στο μπαλκόνι μας. Το γαλεόφυτο είναι φυσικό προσελκυστικό του πράσινου χρύσωπα (Chrysoperla rufilabris), ενός μικρού εντόμου που λατρεύει τις αφίδες. Είναι εύκολο στην φροντίδα του με λίγες απαιτήσεις σε νερό. Καλό είναι να το φυτεύουμε μαζί με φυτά όπως οι τριανταφυλλιές, αλλά και άλλα φυτά που προσελκύουν αφίδες
Άνηθος (Anethum graveolens)
Ένα άλλο έντομο που λατρεύει τις αφίδες είναι και οι πασχαλίτσες, και ακολούθως οι πασχαλίτσες λατρεύουν τον άνηθο. Μια πασχαλίτσα μπορεί να φάει έως και 50 αφίδες σε μια μέρα. Όσο αφορά τον άνηθο, φυτεύεται από το τέλος του Αυγούστου και απαιτεί έδαφος με καλή αποστράγγιση.
Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)
Το μελισσόχορτο είναι φυσικό απωθητικό για τα κουνούπια. Μερικές ποικιλίες μπορεί να έχουν μέχρι και 38% citronellal, το αιθέριο έλαιο που απωθεί τα κουνούπια. Εκτός αυτού, τα άνθη του μελισσόχορτου, προσελκύουν τις μέλισσες (από εκεί πήρε και το όνομα), άρα είναι απαραίτητο αν έχουμε φυτά που απαιτούν μέλισσες για την επικονίαση.

Γρηγόρης Μονογιός 

Γεωπόνος MSc, Πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Βελτίωση φυτών και Σύγχρονες Καλλιέργειες. Ειδικότητα στη γενετική βελτίωση φυτών με συμβατικές και μοριακές προσεγγίσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου