Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Αντράκλα ή γλυστρίδα


Αντράκλα ή γλιστρίδα

Όποτε επισκέπτομαι το καλοκαίρι την μητέρα μου στο Πήλιο κάθε γεύμα έχει και αντράκλα σε ένα μπολάκι με μπόλικο ξυδάκι, αλατάκι και λίγο λαδάκι. Εξαιρετικό. Συχνά και λίγη κομμένη αλμυρή σαρδέλα το κάνει μεζέ πρώτο. Βέβαια συμπληρώνει πάντα τις σαλάτες μαζί με μαϊντανό και άλλα μυρωδικά του κήπου μας.
Τη βρίσκουμε σε όλη τη Μεσόγειο και σε κείμενα την απαντάμε πρώτα από τον  Θεόφραστο τον αρχαίο πατέρα της Γεωπονίας, που την αναφέρει ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια ενώ ο Διοσκουρίδης για το έλκος στομάχου και τον πονοκέφαλο. Ο Γαληνός αναφέρει τον χυμό της ως φάρμακο και επιβεβαιώνεται από σύγχρονες μελέτες, αφού είναι πλούσια σε Ω3 και σε πλήθος άλλων βιταμινών όπως C, B, B-καροτίνη, οργανικά οξέα και ανόργανα όπως Ca, Mg, Na και Κ.
Άρα χαρίζει όχι μόνο γεύση αλλά και ουσία…. Δοκιμάστε την

Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος

Whenever I visit the summertime my mother in Pilion each dinner has also antrakla in a bowl with plenty of vinegar, salt and a little oil. Exceptional. It often has and few cut salty sardine, which makes it a good titbit. Of course it supplements always the salads with parsley and other spices of our garden. We can find it in all Mediterranean and firstly in texts from Theofrasto, the ancient father of Agronomics, which he reports it as a medicine for the cardiac insufficiency while Dioskoyridis for the ulcer of stomach and the headache. Galinos reports the  juice as medicine and it is confirmed by modern studies, after it is richly in O3 and in crowd of other vitamins as C, B, b-Carotene, organic acids and inorganic as Ca, Mg, Na and K. Therefor it gives not only flavor but also substance…. Try it.

1 σχόλιο: