Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Νηματώδεις εντομοπαθογόνοι



Οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις (συνήθως Steinernema carpocapsae)  χρησιμοποιούνται  στην βιολογική καταπολέμηση ευρέως φάσματος φυτοφάγων εντόμων. Εισάγονται στα έντομα από φυσικά ανοίγματα.
Οι λάβρες των εντόμων προσβάλλονται ευκολότερα από τους νηματώδεις και έτσι μειώνουμε τον κύριο δημιουργό της καταστροφής των φοινίκων.
Τα πλεονεκτήματά τους είναι :
§  Απόλυτα συμβατά με ωφέλιμους οργανισμούς, όπως έντομα , ακάρεα, μύκητες, βακτήρια
§  Δεν υπάρχει ανθεκτικότητα των εντόμων
§  Καμία υπολειμματικότητα
§  Εύκολη χρήση  
§  Απόλυτη ασφάλεια χρήστη
§  Καλύτερη αποτελεσματικότητα
Σαν όντα είναι πολύ ευαίσθητα στη υπεριώδη ακτινοβολία UV και τους αρέσουν τα υγρά περιβάλλοντα για την επιβίωσή τους. Επίσης, δεν επιβιώνουν σε θερμοκρασία 35oC. Ο χώρος που ζουν είναι το έδαφος, γιατί οι διακυμάνσεις υγρασίας θερμοκρασίας είναι σχετικά μικρές ενώ δεν εκτίθενται σε UV.
Για τους παραπάνω λόγους προσθέτουμε συνεργατικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να ελαττώνουν την επιφανειακή  τάση του νερού ώστε να διεισδύει το διάλυμα σε δυσπρόσιτα σημεία όπως οι στοές των εντόμων και να έχουν οι νηματώδεις την μεγαλύτερη διασπορά. Επίσης διατηρούν υψηλά επίπεδα υγρασίας στο χώρο δράσης των νηματωδών ώστε να επιβιώνουν για σημαντικό χρονικό διάστημα. Αν είναι εκτεθειμένοι σε UV ακτινοβολία παρέχουν και σχετική προστασία. Πρακτικά αφού τους νηματώδεις τους χρησιμοποιούμαι στην στεφάνη του φοίνικα οι συνεργατικές ύλες που συνδέουν τους νηματώδεις, βοηθούν ώστε να έχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό χρόνο επιβίωσης των νηματωδών πάνω στο φοίνικα ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Σήμερα η αποτελεσματικότητα τους είναι καλύτερη  από των εντομοκτόνων και σε διάρκεια δράσης.        

Τάτσης Κώστς - Γεωπόνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου