Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ R.FERRUGINEUS

  -->

Φοίνικας προσβεβλημένος

    Το R. ferrugineus προσβάλλει πολλά είδη φοινικοειδών όπως Areca catechu, Arenga engleri, Caryota urens, Cocos nucifera, Corypha elata, Elaeis guineensis, Livistona decipiens, L. chinensis, L. australis, Phoenix canariensis, P. dactylifera, P. sylvestris, P. roebelenii, Sabal palmetto, S. causiarum, Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera. κ.α., καθώς και τα Agave americana και Saccharum officinarum.     Τα είδη Chamaerops humilis και Washingtonia robusta αναφέρονται ως ανθεκτικά.

Το R. ferrugineus θεωρείται σήμερα ως ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών.

Όλα τα στάδια του R. ferrugineus (ωό, προνύμφη, νύμφη, ακμαίο) εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοίνικα. Τα θήλεα γεννούν περίπου 300 ωά  σε οπές ή πληγές του φοίνικα στην κορυφή (στεφάνη) και στη βάση των νεαρών φύλλων ή στον κορμό. Η περίοδος που το έντομο βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης κυμαίνεται από 1-3 μήνες, ακολούθως εκκολάπτεται σε 2-5 μέρες. Κατά το στάδιο αυτό ο φοίνικας θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά ώστε να γίνει άμεσα αντιληπτή η προσβολή και να ακολουθήσει  έγκαιρα η επέμβαση/ εφαρμογής  φυτοπροστασίας.
  Συνήθως η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή μόνο πολύ μετά την προσβολή όταν η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Η καρδιά του φοινικοειδούς κάμπτεται σιγά σιγά, ξηραίνεται και πέφτει. Ταυτόχρονα, κάμπτονται και τα παλαιά φύλλα και το φυτό δείχνει την όψη ανοικτής «ομπρέλας». 
-->
Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι εξής: Πλήρες άρθρο

5 σχόλια:

 1. Υπάρχουν πέρα από τις προτεινόμενες και αυτές με την βιολογική καταπολεμησή του ώστε να μιλάμε πλέον για ολοκληρωμένη διαχείριση στην αντιμετώπισή του δείτε και τον παρακάτω σύνδεσμο. Απλά είναι θέμα εφαρμογής και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της κάθε μεθόδου.
  http://www.cost850.ch/publications/20060602_salzau/COST850-77-Salzau2-Saleh.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Iωάννη ή προτιμηση μου είναι η βιολογική λύση και αυτη εφαρμόζω σαν επαγγελματίας όχι μονο για περ/κους λόγους αλλά γιατι είναι και αποτελεσματικότερη στην προληψη.Θεραπευτικά η λύση της δεντροχειρουργικής όπου γίνεται καθαρισμός από την μολυνση και την εφαρμόζουμαι με απολυτη επιτυχία έως τωρα σωνοντας φυτα που άλλοι θα έλεγαν ότι είναι τελειωμενα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ξενάγηση στο Πεδίον του Αρεως και στην Ημιτελη τσιμενταμαρμαροΑνάπλαση εν μέσω φοινίκων με χωρίς "ομπρέλες"........................


  http://kyameftopediareos.blogspot.com  Εδώ θα ανακαλύψεις "Μνημονιακά Φορολογούμενε" και πόσο σου κόστισε το συγκεκριμένο ..........προοιόν !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ξενάγηση στο Πεδίον του Αρεως και στην Ημιτελη τσιμενταμαρμαροΑνάπλαση εν μέσω φοινίκων με χωρίς "ομπρέλες"........................


  http://kyameftopediareos.blogspot.com  Εδώ θα ανακαλύψεις "Μνημονιακά Φορολογούμενε" και πόσο σου κόστισε το συγκεκριμένο ..........προοιόν !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή