Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ο ταρατσόκηπος & οι μικροί του μύθοι

www.topiodomi.gr
Η  τελευταία  συνάντηση  της commitee of firms της ELCA στις 24-28/9/2007  στην Βουδαπέστη είχε θέμα και τους ταρατσόκηπους. Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση  και για το μέλλον , νέες τεχνικές και επισκεφτήκαμε  δύο ταρατσόκηπους στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη και ανοικοδομούμενη πρωτεύουσα.

Απασχόλησε το ζήτημα του κόστους, της νομοθεσίας και την αύξηση χρήσης νέων αυτών τεχνικών , αποτέλεσμα της αύξησης κόστους γης στις μητροπόλεις της Ευρώπης .Ενδιαφέρον έχει η επιδότηση άμεση ή με φορολογικές απαλλαγές  των πρασινων δωμάτων από τις κυβερνήσεις των Ανατολικών χωρών όπως Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Οι έλληνες παρόντες νιώθαμε άβολα γιατί η υποστήριξη από την πολιτεία είναι ελάχιστη – υπάρχουν κάποιες ηρωικές εξαιρέσεις δημάρχων- και διότι η αναγκαιότητα στην Αθήνα είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερη. Η μόλυνση- τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μόνιμα εκτός ορίων-οι ακραίες θερμοκρασίες,  το πράσινο ανά κάτοικο να είναι το λιγότερο σε όλη την Ευρώπη υποτριπλάσιο του ορίου και οι χώροι χαλαρώσεις και ομορφιάς ελάχιστοι.
Επισκεφτήκαμε δύο ταρατσόκηπους , ένα σε δημοτικό κτήριο προορισμένο για γαμήλιες τελετές και σε ένα συγκρότημα κατοικιών. Ο δημόσιος  μετατράπηκε σε ένα χώρο ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς  για την γειτονιά  ενώ δόθηκε δυνατότητα να γίνονται παράλληλα δύο τελετές και μία δεξίωση , αυξάνοντας τα έσοδα και τις δυνατότητες του χώρου. Το αρχικό μειονέκτημα της ύπαρξης μίας έντονης πλαγιάς στο πίσω χώρο της αρχικής βίλας έγινέ πλεονέκτημα διότι τοποθετήθηκε  μία νέα αίθουσα ενώ από πάνω μία κατάφυτη πλατεία με πολύ καλή εκμετάλλευση  κάθε μέτρου του πρανούς. Το χαρακτηριστικό αυτού του χώρου ήταν ο πολύ καλός σχεδιασμός

Ο ταρατσόκηπος στο νέο οικοδομικό συγκρότημα είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστάσεων ανάλογων της Ελλάδας.  Βρίσκεται στο κέντρο ενός  γιγαντιαίου συγκροτήματος  πεντακοσίων οικιών και αρκετών καταστημάτων. Είχε φτιαχτεί αρχικά ένας απλός κήπος με χλοοτάπητα και ελάχιστές φυτεύσεις από ένα μη ειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο ταρατσόκηπων.

Τα προβλήματα ήταν άμεσα. Το υπόγειο πάρκιν και κάποια καταστήματα παρουσίασαν υγρασίες, το αισθητικό αποτέλεσμα κακό και μόνο εκατό διαμερίσματα είχαν αγορασθεί. Ο επενδυτής βλέποντας την  επερχόμενη καταστροφή άλλαξε εντελώς την κατάσταση επιλέγοντας ένα  αρχιτέκτονα τοπίου, έγινε κατασκευή με σύστημα ταρατσόκηπου και όχι με  drainage όπως πριν-λύση εκτός προδιαγραφών που εμφανίζει συχνά προβλήματα- το εδαφικό υπόστρωμα παρότι μειώθηκε το βάρος του  έφτασε σε σημεία ως και το 1,6 μέτρα δημιουργώντας ένα ταρατσόκηπου εντατικού τύπου.

Κάποια δέντρα φυτεύτηκαν σε ύψος έως και οκτώ μέτρων , αρκετά μεγάλο ρυάκι, παιδική χαρά, βραχοκατασκευές, πλακοστρώσεις, σιντριβάνι, και αρκετά χωμάτινα μονοπάτια όλα πάνω στο εδαφικό υπόστρωμα του δώματος  ώστε η αποστράγγιση να είναι άριστη.

Επιλέχθηκε ολοκληρωμένο σύστημα κατασκευής ταρατσόκηπου γιατί υπολογίζοντας το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής και συγκρίνοντας το με την αύξηση κόστους από την αλλαγή μόνωσης και  στατικής ενίσχυσης  είναι  τελικά  μικρότερο.  Το αισθητικό αποτέλεσμα έχει σημαντική επίπτωση και στην τιμή των διαμερισμάτων.

Επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθούνε μεγάλα φυτά ώστε το αποτέλεσμα να είναι σχεδόν έτοιμο, όλο το εδαφικό υπόστρωμα ελεγμένο,  και αυτόματη άρδευση. Δόθηκε ζωή όχι μόνο στο κήπο αλλά και στα μπαλκόνια που αποκτήσαν πλέον θέα.

Το συγκρότημα πουλήθηκε όλο σε τέσσερις μήνες , σε καλύτερη τιμή από τα γειτονικά νέα κτήρια. Το συνολικό κόστος έφτασε τα πέντε εκατομμύρια ευρω που ήταν όμως μόνο0,3% της επένδυσης και σχεδόν αποσβέσθηκε από την διαφορά τιμής ανά τετραγωνικό και το κόστος των αναγκαίων μονώσεων.. 

Στην χώρα μας  υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν πράσινα δώματα εντός προδιαγραφών , πολλοί καλοί αρχιτέκτονες τοπίου,  και έχουν κατασκευαστεί αρκετοί αξιόλογοι  ταρατσόκηποι κύρια από ιδιώτες με άριστα αποτελέσματα. Νέες χρήσεις σε «άχρηστους χώρους» κτηρίων, δροσισμός  δωμάτων, αλλαγή του αστικού τοπίου, 

Έχουμε πολλές άδειες ταράτσες να ομορφύνουμε.
Για πληροφορίες κάντε κλικ εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου