Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ




 ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:     

  ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ  ΜΕΛΛΟΝ των  ΠΟΛΕΩΝ 

             Οι  πόλεις  μας  εχουν  μετατραπεί  σε   επίκεντρα     της  σύγχρονης       ζωής,    εξελίσσονται  συνεχώς,   διαμορφώνονται  από  τις   συνεχώς.   μεταβαλόμενες    ανάγκες  μας    και   τη  δυναμική   της   κοινωνίας.    Ηδή   ο παγκόσμιος πληθυσμός που ζει   στις.  πόλεις είναι μεγαλυτερος   απο   τον   πληθυσμό   της υπαίθρου. Τις τελευταίες  δεκαετίες,   η    έννοια    της    αστικής    ανάπλασης  έχει   αναδειχθεί   ως   βασική  απάντηση    στις  περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυρίως οικονομικές προκλήσεις που   αντιμετωπίζουν  οι αστικές περιοχές.  

         Το όραμα ενός πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος   για.  τις πόλεις   βασίζεται.   σε  μια   ολιστική   προσέγγιση,   η   οποία περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό των υφιστάμενων αστικών   περιοχών   ώστε   να   καταστούν  πιο   ανθεκτικές,  βιώσιμες και οικολογικά λειτουργικές. 

        Πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο όπως  Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι  χαρακτηριστικά παραδείγματα & χαρακτηρίζονται από ξεπερασμένες υποδομές, υποβαθμισμένες περιοχές, κυκλοφοριακή συμφόρηση και σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.   Η αστική ανάπλαση στοχεύει στην αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην προώθηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Αυτό βέβαια όταν είναι καλά σχεδιασμένες  και δεν είναι από αυτά τα πρόχειρα έργα (τελικά μόνο πλακοστρώσεων) που συχνά βλέπουμε να πραγματοποιούνται. 

       Βασικό στοιχείο της αστικής ανάπλασης είναι η υλοποίηση «πράσινων υποδομών» και "πράσινων διαδρομών" που συνδέουν την πόλη  και η δημιουργία αστικών πάρκων. Αυτοί οι χώροι πρασίνου όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και παρέχουν χώρους αναψυχής, αλλά συμβάλλουν επίσης στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παρέχοντας ένα πιο δροσερό περιβάλλον και μειώνοντας τη σφράγιση του εδάφους. Για την προώθηση της βιωσιμότητας, η αστική ανάπλαση απαιτείται περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή λύσεων βιώσιμης κινητικότητας. δηλαδή ουσιαστικά Λύσεων βασισμένων στην Φύση (NBS) 

      Η μείωση των επιβλαβών εκπομπών μέσω της χρήσης αποτελεσματικών δημόσιων συγκοινωνιών, η προώθηση της κινητικότητας με τα πόδια και η υλοποίηση ποδηλατικών υποδομών αποτελούν βασικά στοιχεία ενός πράσινου μέλλοντος για τις πόλεις. Η αστική ανάπλαση περιλαμβάνει επίσης τη βιώσιμη δόμηση και την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων. Η εισαγωγή ενεργειακά αποδοτικότερων τεχνολογιών, η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, μείωση των σκληρών υλικών και η προώθηση βιώσιμων οικοδομικών πρακτικών συμβάλλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των πόλεων. 

    Θεμελιώδης πτυχή της αστικής ανάπλασης είναι η ενεργός συμμετοχή της κοινότητας. Η συμμετοχή των κατοίκων στις αποφάσεις (Συμμετοχικός Σχεδιασμός) που επηρεάζουν το μέλλον της πόλης τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς. Η δημιουργία συμμετοχικών δημόσιων χώρων και η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών αποτελούν βασικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας. 

        Η μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον συνεπάγεται την πραγματική υιοθέτηση αρχών κυκλικής οικονομίας. Η αστική ανάπλαση προωθεί τη μείωση των αποβλήτων μέσω της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της βιώσιμης διαχείρισης των πόρων. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν πόλεις όπου η έννοια των «αποβλήτων» ελαχιστοποιείται, προωθώντας ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο περιβάλλον. 


Σκίτσο του Άγγελου  Πεφάνη




















Άρθρο του Κωνσταντινου Τάτση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου