Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ανακύκλωση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου






Μ. Καπάνταης 
Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                     
τ. Δ/ντης Πρασίνου



Ανακύκλωση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

                                                                    Εικόνα 1. Από το διαδίκτυο
               Μόλις περάσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων αρχίζει να κυριαρχεί ένα ερώτημα στους αγοραστές φυσικού Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. 
    Να ξεφορτωθώ το χριστουγεννιάτικο δέντρο μου αυτή την εβδομάδα;                  
Εάν είναι ένα πραγματικό το ερώτημα σας, γιατί να μην να μετατρέψετε τους κλάδους σε έναν σωρό κούτσουρων για να βοηθήσετε τα ασπόνδυλα, τα ερπετά και τα αμφίβια; Η πάλι γιατί δεν το θρυμματίζετε για το μετατρέψετε σε  λίπασμα; 
           Εάν το δέντρο σας το αγοράσατε με τη γλάστρα, θα μπορούσατε να το φυτέψετε στον κήπο για να χρησιμοποιήσετε πάλι το επόμενο έτος.
          Έχοντας στο νου αυτές τις πληροφορηθήκαμε σήμερα από την τηλεόραση ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και περιφερειακοί Δήμοι σε συνεργασία με τη Εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων θα κάνουν περισυλλογή των Χριστουγεννιάτικων Δέντρων και θα μετατρέψουν σε λίπασμα και πέλετς. Νομίζω ότι είναι μία καλή κίνηση για την προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση του όγκου των αστικών απορριμμάτων αλλά αν δεν έχει συνέχεια θα παραμείνει πυροτέχνημα.                                                                              
           Οι τοπικές αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να ανακυκλώνουν επίσης και τα φυτικά υπολείμματα και όχι μόνο τα χριστουγεννιάτικα δέντρα για τρεις λόγους.                                                                                                                          
          Ο πρώτος και ο ποιο σημαντικός λόγος είναι ότι πρέπει να γίνεται ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων, όπως κάνουν στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, μειώνουν τον όγκο των αστικών απορριμμάτων προσφέροντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και της οικονομίας.
        Ο δεύτερος λόγος για τους Δήμους της χώρας μας είναι ότι δεν θα τους επιβληθεί το πρόστιμο επειδή δεν ανακυκλώνουν το 30% των απορριμμάτων, που σημαντικό ποσοστό κατέχουν τα φυτικά υπολείμματα που προκύπτουν ετησίως από τη διαχείριση του δημόσιου αστικού πρασίνου αλλά και του ιδιωτικού.
        Τρίτος λόγος είναι ότι  λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων έχουμε πτώσεις κλάδων και δέντρων. Οπότε αυξάνεται ο όγκος των απορριμμάτων και υπάρχει ανάγκη άμεσης περισυλλογής.

Εικόνα 2. Φωτογραφία Fes Frankfurter Entsorgungs- und Service GmbH.  Τρία τέταρτα από όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα της Φρανκφούρτης έρχονται πίσω στη φύση. Περίπου 61.000 δέντρα συνθλίβονται στο biokom post φυτό στο osthafen και με επεξεργασία σε μια διαδικασία δύο εβδομάδων μετατρέπονται σε 180 τόνους λίπασμα. Καλό για τον κήπο, καλό για το κλίμα!


Εικόνα 3. Ζυθοποιείο κάνει το χειμώνα IPA από τα παλαιά χριστουγεννιάτικα δέντρα.



       Η Ολλανδική βοτανική ζυθοποιία, Lowlander Beer, συλλέγει πεταμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα και χρησιμοποιώντας τις βελόνες τους ετοιμάζουν για το 2019 το χειμώνα το IPA του, μια περιορισμένη έκδοση αφρώδους μπύρας που γίνεται από έλατο και μαγιά σαμπάνιας. Η Ζυθοποιία έχει ήδη συνεργαστεί με οργανισμούς βοτανικούς κήπους στο Άμστερνταμ και τα εστιατόρια τα  οποία έχουν δεσμευθεί να δωρίσουν τα δέντρα τους μετά την εορταστική περίοδο.                                                                                                
     " Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια τους δίνουν μια δεύτερη ζωή από ζυθοποιία με τη Παρασκευή βοτανική μπύρας. Η εκστρατεία μας ήταν τόσο επιτυχής που χρειαζόμαστε τώρα τη βοήθειά σας για να επεξεργαστούμε περισσότερα από 1000 δέντρα σε ειδικές βοτανικές μπύρες. " Ανέφεραν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.                                                                    
     Οι Δήμοι έπρεπε να οργανώσουν από χτες στις Υπηρεσίες Πρασίνου και να δημιουργήσουν τομέα για την ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων. Κάποιες μάλιστα υπηρεσίες πρασίνου διαθέτουν κλαδοθρυμματιστές που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανενεργοί. Νομίζω όμως ότι αυτή την περίοδο είναι δύσκολο λόγω έλλειψης υποδομής , Γεωτεχνικού και εργατοτεχνικού προσωπικού.
           Προτείνω λοιπόν στις επαγγελματικές ενώσεις Εργοληπτών Έργων Πρασίνου την ΚΕΔΕ και τις Περιφέρειες που έχουν χώρους πρασίνου να συνεργαστούν. Οι ενώσεις Εργοληπτών Έργων Πρασίνου διαθέτουν επιστημονικό και εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό και μπορούν να αναλάβουν την ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων προσφέροντας προστασία στο περιβάλλον και εξυπηρέτηση στους Δήμους.
          Θεωρώ ότι η συνεργασία έπρεπε να είχε ξεκινήσει από πέρυσι για τους Δήμους που δεν έχουν υποδομές. Ποτέ δεν είναι αργά.



ΑΝΆΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ: 

Παραγωγή ποιοτικού κομπόστ από Δημοτικά Στερεά Απόβλητα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ-ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ




Άρθρα του Μανώλη Καπάνταη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου