Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ Η ΤΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ ΜΕ ΒΟΛΒΟΥΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ




 Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος τ. Δ/ντης Πρασίνου











ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ Η ΤΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ ΜΕ ΒΟΛΒΟΥΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
              Οι βολβοί προσφέρουν στον επαγγελματία η στον ερασιτέχνη κηπουρό μια ευκαιρία για ζωηρόχρωμες και ποικίλες χρωμάτων ανθοφορίες φυτών. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του φθινοπώρου. Απαιτούν λιγότερη φροντίδα από τα ετήσια η τα πολυετή φυτά, οι βολβοί δημιουργούν φυτά που έχουν το πλεονέκτημα σαν προσθήκη σε οποιοδήποτε τοπίο. Πλέον, η χρήση των βολβών στην κηποτεχνία είναι «αναγκαστική».Δώστε την ευκαιρία να απολαύσετε όμορφα λουλούδια από βολβούς και σε εσωτερικούς χώρους όχι μόνο στον κήπο η το μπαλκόνι σας..Στο εμπόριο στα φυτώρια, η λέξη  βολβός χρησιμοποιείται σαν αναφορά στους βολβούς που μπορούν να ζήσουν έξω από το χώμα για 2 μήνες. Οι κηπουροί αναφέρονται επίσης στους βολβούς, επειδή όλοι αυτοί έχουν τα υπόγεια όργανα αποθήκευσηςγια την ανάπτυξη των φυτών.
            Οι περισσότεροι βολβοί προέρχονται από τις χώρεςτης Ευρώπης που έχουν καλλιέργειες ειδικά για την παραγωγή βολβών.Μια μεγάλη ποικιλία των βολβών αν τη φυτέψετε στο χώρο σας, προσφέρει παράλληλα θετικά αποτελέσματα στο κλίμα της Αθήνας και με προσεκτικό σχεδιασμό μπορεί να σας προσφέρει όλο το χρόνο χρώμα και να συνεισφέρει στην αισθητική του χώρου σας.Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι βολβοί σαπίζουν εάν ποτίζονται πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Επιλογή Προμήθειας Βολβών                                                                                     
     Κατά την επιλογή των βολβών, αποφύγετε να προμηθευτείτε εκείνους που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σημάδι αποσύνθεσης, έχουν προσβολές από τους μύκητες, όπως το ωίδιο. Θα πρέπει να έχουνεπιφάνεια σταθερή, και όχι γλοιώδης. Οι ασυνήθιστα ελαφριοί βολβοί συχνά σαπίζουν. Ανατρέξτε η ζητήστε πληροφορίες για τη ζώνη βιολογικής εξάπλωσης και ανάπτυξης για το κάθε είδος, ώστε να έχετε μεγαλύτερη επιτυχία στην προσπάθεια σας.

Τεχνητές συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και αποθήκευσης 
        Πολλοί βολβοί χρειάζονται έναν ορισμένο αριθμό ωρών με χαμηλές θερμοκρασίες που να επικρατήσουν στο περιβάλλον τους,όπως αυτό είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να ανθίσουν. Οι τουλίπες και οι υάκινθοι ωφελούνται από τέτοιες συνθήκες εάν παραμείνουν για 6 εβδομάδες στο ψυγείο πριν από τη φύτευση τους. 

Η χειμερινή περίοδος. 
       Η καλλιέργεια βολβών σε γλάστρες απαιτεί  στρατηγική για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους βολβούς που δεν είναι σκληραγωγημένοι, ή έχουν την ανάγκη ξηρά αδρανή περίοδο. Εντούτοις, για τους βολβούς που χρειάζονται το χειμερινό κρύο, οι καλλιέργειες κατευθείαν στις γλάστρες η και στο έδαφος δεν θα έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.Είναι σημαντικό να γίνει προσωρινή αποθήκευση βολβών σε μια δροσερή, σκοτεινή και ξηρά θέση έως ότου είστε έτοιμοι να φυτέψετε. Εάν τοποθετηθούν οι βολβοί στο ψυγείο, τοποθετήστε τους καλά κλεισμένους μέσα σε μια χάρτινη σακούλα.Μην χρησιμοποιείτε για το ίδιο λόγο πλαστικές σακούλες και μην τους αποθηκεύετε κοντά σε μήλα ή μην τους τοποθετήστε στην κατάψυξη. 
      Οι προ-διατηρημένοιβολβοί σε απλή ψύξη παρήγαγαν τις κανονικές ανθοφορίες σε πολύ μικρά διαστήματα διαφορά. Έτσι διατηρημένες σε απλό ψυγείο τουλίπες άνθισαν 2 εβδομάδες νωρίτερα και είχαν μόνο ελαφρώς ψηλότερους μίσχους.

Σημαντικές συμβουλές για την προσπάθεια σας.
Φύτευση
Βολβοί φυτών αμέσως μετά από την αγορά είναι στεγνοί. Τοποθετήστε τους σε μεμονωμένες τρύπες που έχετε ανοίξει, ή για φυτέψτε μαζικά σε ένα φρεσκοσκαμμένο παρτέρι. Έχετε υπόψη πάντα στις οδηγίες φύτευσης τα συγκεκριμένα στοιχεία για κάθε ποικιλία βολβών, για να καθορίσετε τους χρόνους φύτευσης, τα μεταξύ τους διαστήματα και τα βάθη. Εάν με την αγορά βολβών από το φυτώριο δεν συμπεριλαμβάνονταιοι οδηγίες ορισμένες από αυτές αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

Προσοχή
    Κατά την επιλογή της θέσης φύτευσης, εξετάστε το μικροκλίμα να βρίσκεται κοντά στο φυσικό περιβάλλον για το βολβό. Ως γενικός κανόνας, οι βολβοί που αναπτύσσονται και ανθοφορούν την άνοιξη όταν έχουμε ηλιοφάνεια φυτεύονται σε θέσεις με στη μερική σκιά, όπως όταν βρίσκονται κάτω από ένα φυλλοβόλο δέντρο ή έναν θάμνο. Για τους βολβούς που δεν είναι σκληραγωγημένοι στο κρύο, τους φυτεύετε σε προστατευόμενες περιοχές, με προστασία συνεχή πέρα από το χειμώνα ή τους φυτεύετε βαθιά. Για τους βολβούς που χρειάζονται μια ξηρά η αδρανή περίοδο, τους βγάζουμε από το έδαφος και τους αποθηκεύουμε  όταν το φύλλωμα εξασθενίζει για την πρόληψη της σήψης, ή να αυξηθεί την επόμενη περίοδο.

      Το καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία (κομπόστ), είναι ιδανικό για τα περισσότερα είδη. Εάν το έδαφος είναι βαρύ, συμπαγές και  ή αποστραγγίζει άσχημα, σκάβουμε και τοποθετούμε  οργανική ύλη στην επιφάνεια και αναμοχλεύουμε σε βάθος 30 εκατοστά περίπου για να βελτιώσουμε τα χαρακτηριστικά του. Στις γλάστρες αλλάζουμε το εδαφικό και προμηθευόμαστε συσκευασμένο που έχει τις προδιαγραφές σύμφωνα με τις απαιτήσεις.
   Στη φύτευση των βολβών έχουμε πάντα υπόψιν να τοποθετούμε το αιχμηρό άκρο και ουλές ρίζας προς τα κάτω!
     Τα βάθη φύτευσης ποικίλλουν, αλλά γενικά τοποθετούμε τους βολβούς τόσο βαθιά τρεις φορές όσο είναι η διάμετρος πυθμένα του. Σε βαριά αργιλώδη εδάφη, φυτέψτε τους λίγο πιο ρηχά. Σε περίπτωση αμφιβολίας για το ποια είναι η κορυφή έναντι του πυθμένα, τοποθετήστε το βολβό με τα πλευρά του. Μην προσθέτετε λίπασμα στην οπή φύτευσης που έχετε τοποθετήσει το βολβό. 
       Επικαλύψτε την οπή με επιφανειακό εδαφικό υλικό. Μετά στην περιοχή φύτευσης αφού δια στρώσε ελαφρά την επιφάνεια λιπαίνουμε  με ένα ισορροπημένο λίπασμα (που να περιέχει Ν, Ρ, και Κ). Ορισμένα  σκευάσματα περιέχουν λιγότερο άζωτο και μικροθρεπτικά συστατικά και περισσότερο φωσφόρο, απαιτώντας συμπλήρωμα λιπάσματος που να περιέχει άζωτο καικάλιο. Περαιτέρω λίπασμα δεν είναι απαραίτητο. Ποτίστε καλά μετά τη φύτευση. Εάν είναι απαραίτητο, συμπληρώστε το χειμώναμε άρδευση αν δεν επαρκεί το νερό από τις βροχές . Οι βολβοί που φυτεύονται με άνοιξη απαιτούν άρδευση .

     Μετά από την περίοδο ανθοφορίας 
Μετά από την περίοδο ανθοφορίαςτου φυτού, το «κεφάλι» εκφυλίζεται ακριβώς κάτω από το λουλούδι, αφήνοντας το μίσχο και τα φύλλα για να διοχετεύσει την ενέργειααναπλήρωση του βολβού για το επόμενο έτος. Δεδομένου ότι τα φυτά τελειώνουν τον κύκλο ζωής του τα φύλλα κιτρινίζουν εκφυλίζονται και ξεραίνονται στη συνέχεια.Για μερικούς  αυτή η περίοδος των βολβών μπορεί να είναι μη ελκυστική, αλλά είναι ένα απαραίτητο μέρος του κύκλου της ζωής τους. Αφαιρέστε τα φύλλα όταν αυτά είναιεντελώς κίτρινα. Ανοιξιάτικα ετήσια φυτά που φυτεύτηκαν παράλληλα με τους βολβούς θα συγκαλύψουν το ξεθώριασματου φυλλώματος. Εάν ο βολβός αυξάνεται ως ετήσιο φυτό  τραβήξτε τον επάνω και βγάλτε τον από το έδαφος μετά από την ανθοφορία.

 Πολλαπλασιασμός των βολβών
Καθώς η φύτευση ωριμάζει, οι βολβοί θα χωριστούν και θα εξαπλωθούν μόνοι τους. Αλλά τελικά, η περιοχή φύτευσης μπορεί να γεμίσει και να παράγει λιγότερα λουλούδια, αντί για περισσότερα.Μπορείτε να διαιρέσετε τους βολβούς σας πριν αρχίσουν να παραμένουν στο έδαφος. Η Διαίρεση είναι μια εύκολη τεχνική πολλαπλασιασμού. Καθώς τα φύλλα γυρίζουν κίτρινα, σκάβετε  αρκετά μακριά από τη συστάδα που είναι φυτεμένοι για να αποφεύγετε τον τραυματισμό η τον  τεμαχισμό των βολβών. Θυμηθείτε ότι οι βολβοί τείνουν να τραβούν τον εαυτό τους βαθύτερα στο έδαφος από το σημείο που αρχικά φυτεύτηκαν και απλώθηκαν. Έτσι αρχίστε να σκάβετε λίγα εκατοστά μακριά από τα φυτά και περιμένετε μέχρι να χαλαρώσουν οι βολβοί – μην τους τραβήξετε από τα φύλλα.

    Απλώς λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια πρωτού οι μικροσκοπικοί βολβοί που έχουν αντισταθμιστεί να έχουν δημιουργήσει αρκετή ενέργεια για να αρχίσουν να ανθίζουν.Θα μπορούσατε επίσης να αποθηκεύσετε τους βολβούς σας μέχρι να έρθει η ώρα να φυτέψετε πάλι το επόμενο  το φθινόπωρο. Οι βολβοί μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα σκοτεινό, ξηρό,και καλά αεριζόμενο σημείο.


Εχθροί και ασθένειες
    Πολύ λίγα παράσιτα ενοχλούν τους βολβούς.....Τα σαλιγκάρια μπορούν να ροκανίζουν το φύλλωμα και τα άνθη. Τα τρωκτικά τρώνε τους βολβούς αλλά και αυτό σε λίγες περιπτώσεις μέσα στην πόλη.

Πρόγραμμα φύτευσης βολβών το φθινόπωρο
Συνοψίζοντας από τα παραπάνω για το πρόγραμμα φύτευσης βολβών αυτό το φθινόπωρο :                                                                                                       Επιλέγετε τους παχουλούς, σταθερούς βολβούς που τους αισθάνεστε βαριούς για το μέγεθός τους.  Αποφύγετε τους μαλακούς ή ζαρωμένους βολβούς. Να γνωρίζετε τα ποντίκια απολαμβάνουν πολλούς βολβούς (ιδιαίτερα τις τουλίπες που είναι οι αγαπημένες τους!).Ευτυχώς, αποφεύγουν τους Νάρκισσους λόγω της πικρής τους γεύσης.  Οι καλύτεροι τρόποι να αποφευχθούν οι ζημίες περιλαμβάνουν να  φυτεύσετε τους βολβούς σε υπερυψωμένα μέρη, σε γλάστρες κρεμαστές η να τις τοποθετήσετε μέσα στο έδαφος ή σε ζαρντινιέρες.

Ο κρόκος, οι τουλίπες και οι υάκινθοινα τοποθετηθούν σε μια χάρτινη σακούλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν από τη φύτευση για να εξασφαλίσετε ισχυρούς μίσχους και άνθη. Επισημάνετε τησακούλα. Μην αποθηκεύετε κοντά σε μήλα ή άλλα φρούτα (εκπέμπουν αέριο αιθυλενίου που μπορεί να καταστρέψει τα λουλούδια μέσα στους βολβούς).



Ο παρακάτω πίνακας σας οδηγεί για να επιτύχει η προσπάθεια και να έχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα.


Όνομα
τύπος
Χρόνος φύτευσης
Βάθος φύτευσης
Απόσταση φύτευσης
Ανθοφορία
Παρατηρήσεις
Allium
Άλλιουμ

Βολβός
Σεπτέμβριος - Νοέμβριος
τόσο βαθιά όσο το ύψος ή το πλάτος βολβών, οποιοδήποτε είναι μεγαλύτερο
Μικροί:  10 – 15 εκατοστά
Μεγάλοι:  20 – 25 εκατοστά
Άνοιξη, Καλοκαίρι
Ανυψώστε και διαιρέστε μόνο όταν οι συστάδες γεμίσουν. σε γενικές γραμμές είναι εντομοαπωθητικά, λόγω των θειούχων ενώσεών τους,
Amaryllis
Αμαρυλίς

Βολβός
Φεβρουάριος
οι κορυφές ακόμη και επάνω, ή ελαφρώς επάνω από την επιφάνεια του εδάφους
30 εκατοστά
Καλοκαίρι
Ανθίζουν 6 εβδομάδες μετά από το φύλλωμα πεθαίνει πίσω στα τέλη της άνοιξης ή νωρίς το καλοκαίρι. 
Anemone Ανεμώνη
Βολβός
Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος
2-5 εκατοστά
10 -15 εκατοστά
Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
Απαιτούν ηλιοφάνεια
Crocus
Κρόκος
Βολβός
Σεπτέμβριος - Οκτώβριος
5 - 10 εκατοστά
10 εκατοστά
Χειμώνας, Άνοιξη
Δεντουςαρέσειοζεστόςχειμώνας. Τοποθέτηση στο ψυγείο πριν τη φύτευση 

Narcissus
Νάρκισσος
Βολβός
Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος
Μικρός: 5-10Μεσαίος:10   Μεγάλος: 15 εκ
Μικρός: 5 εκ.
Μεγάλος: 12 εκ.
Χειμώνας, Άνοιξη
Στις γλάστρες, καθορισμένη θέση του βολβού με την άκρη ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Freesia
Φρέζια
Βολβός
Σεπτέμβριος - Νοέμβριος
5 εκ.
5-8 εκ.
Άνοιξη
Τοποθετήστε τους βολβούς με αιχμηρά άκρα. Καλλιεργήστε καλά
Gladiolus
Γλαδίολος
Βολβός
Φεβρουάριος - Απρίλιος
4 φορές βαθύτερο από το ύψος του  βολβού
Μικρός10
Μεγάλος:  15 εκ.
Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
Εξαιρετικό κομμένο λουλούδι. Φυτεύστε σε διαστήματα 1-2 εβδομάδων για 4-6 εβδομάδες για μεγαλύτερη περίοδο άνθισης.
Hyacinth Υάκινθος
Βολβός
Νοέμβριος- Δεκέμβριος
10 εκ.
10-15 εκ.
Άνοιξη
Στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 εβδομάδες (Αγορά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο).
Iris –Dutch
Ίρις Ολλανδική
Βολβός
Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος
10 εκ.
10-15 εκ.
Άνοιξη
Καλλιεργείται καλά.
Lily
Λιλιουμ
Βολβός
Φεβρουάριος – Μάρτιος

Σεπτέμβριος- Οκτώβρης
Μικρός: 5
Μεσαίος: 7
Μεγάλος: 10 εκ.
25 εκ.
Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
Πολλά είδη και υβρίδια διαθέσιμα με μεταβλητό χρόνο άνθισης.
Muscari
Μούσκαρι
Βολβός
Σεπτέμβριος- Οκτώβρης
5-7 εκ.
6 εκ.
Άνοιξη
Γνωστός ως υάκινθος σταφυλιών. Καλλιεργείται καλά.
Tulip
Τουλίπα
Βολβός
Νοέμβριος- Δεκέμβριος
10-15 εκ.
Μεταβλητή
Άνοιξη
Στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 εβδομάδες (Buy τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο).

ΠΗΓΕΣ 
  • Sacramento Bulb Planting Schedule
  • PLANNING AND PLANTING A BULB GARDENUCCE Sacramento County Master Gardeners Roberta Hopkins and Ellie Cary. Edited by Judy McClure, UCCE Sacramento  County Master Gardener Program Coordinator. 
  • Is It Necessary to Divide Spring Bulbs?  
  •  Bulb-planting design tips and inspiration from the Keukenhof gardens                                                                                                                                                        

                 

Φωτογραφίες Φυτώριο ΦΥΣΗ Χαλάνδρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου