Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Magnolia - Μανόλια

ΚΙΤΡΙΝΑ ΦΥΛΛΑ
 Magnolia Grandiflora

ΜΑΝΟΛΙΑ STELLATA
Περιγραφή του φυτού: 

Οι μανόλιες είναι μικρά δέντρα και θάμνοι άλλα αειθαλή και άλλα φυλλοβόλα, όλα πολύ εντυπωσιακά και κατάλληλα για μικρούς κήπους Έχουν φύλλα απλά ακέραια και άνθη πολύ εντυπωσιακά μέτρια ως πολύ μεγάλα που εμφανίζονται στην άκρη των βλαστών , λευκά ,ρόδινα ,κίτρινα ,ακόμα και
 κόκκινα . 
Δεξιά στην εικόνα το φυλλοβόλο είδος η μανόλια stellata με άνθη χρώματος καθαρού λευκού που ανθίζει στα τέλη του χειμώνα και πριν από την εμφάνιση των φύλλων.    
Το αειθαλές είδος η μανόλια grantiflora ,που το ύψος της φτάνει τα 3 μέτρα θα μπορούσε κανείς να την κατατάξει στα δέντρα παρά στου θάμνους αλλά η ανάπτυξη της είναι πολύ αργή με αποτέλεσμα μερικοί να την κατατάσσουν και να την χρησιμοποιούν σαν θάμνο. 
Το σχήμα της είναι πυραμοειδής , με κλαδιά που ξεκινάμε σχεδόν από το έδαφος α φύλλα της είναι πολύ μεγάλα ,παχιά, που δίνει την εντύπωση φίκου ,η πάνω επιφάνεια είναι πράσινη και λαμπερή ενώ η κάτω είναι κάπως χνουδωτή με χρώμα της σκουριάς 
Τα άνθη της είναι άσπρα πολύ μεγάλα και πολύ αρωματικά με 9-12 πέταλα. 
ανθίζει από τον Ιούνιο και διατηρείτε ανθισμένη μέχρι και τον Αύγουστο.
Καλλιέργεια: 
Οι μανόλιες ευδοκιμούν σε πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη, αρκετά πορώδη ώστε να αποστραγγίζουν καλά ,που να συγκρατούν όμως αρκετή υγρασία, είναι οξύφιλα φυτά και δεν αντέχουν στα πολύ ασβεστώδη εδάφη, ένα ph γύρο στο 6 είναι ένας καλός συμβιβασμός για την καλή ανάπτυξη του φυτού. Για να το πετύχουμε αυτό ενσωματώνουμε στο έδαφος αρκετή ποσότητα οργανικής ουσίας τύρφης ή καστανοχώματος Αντέχουν επίσης πολλούς βαθμούς κάτω του (0) -20, το καλοκαίρι όμως που ανθίζουν θέλουν ηλιόλουστες θέσεις

Πολλαπλασιασμός 
ΣΠΟΡΙΑ ΜΑΝΟΛΙΑΣ        Ο πολλαπλασιασμός της μανόλιας με μοσχεύματα είναι δύσκολος (αν όχι ακατόρθωτος) ακόμη και για τους ποιο έμπειρους καλλιεργητές πόσο μάλλον για τους ερασιτέχνες. Ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε τις ποιο σύγχρονες μεθόδους (υδρονέφωση)δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα . Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βρούμε άλλες μεθόδους πολλαπλασιασμού για να μπορέσουμε να πολλαπλασιάσουμε τα φυτά μας. 
Μια στάνταρ και σίγουρη μέθοδος είναι οι σπόροι . 
          Για να πολλαπλασιάσουμε την μανόλια με σπόρους θα πρέπει να κάνουμε μια προεργασία, αφού μαζέψουμε σπόρους από κάποιο δέντρο μανόλιας (ωριμάζουν και είναι έτοιμοι για μάζεμα στα τέλη φθινόπωρου) θα πρέπει να τους απαλλάξουμε από την κόκκινη φλούδα (πέτσα) που τους περιβάλει. Μια εύκολη μέθοδος για να απαλλαγούμε από την κόκκινη φλούδα που τους περιβάλει, είναι να βάλουν τους σπόρους για μια περίπου εβδομάδα σε μια νάιλον σακούλα και να την δέσουμε από πάνω για να μην εξατμίζετε η υγρασία, σε 10 περίπου μέρες η φλούδα θα σαπίσει και θα αποκολλάτε εύκολα, έτσι ξεπλένοντας τους με άφθονο νερό θα έχουμε καθαρούς σπόρους , (κατά το ξέπλυμα θα πρέπει να προσέξουμε όσοι σπόροι ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού να τους πετάξουμε. 
        Επειδή οι σπόροι της μανόλιας δεν φυτρώνουν εάν δεν περάσουν από μια περίοδο ψύχους 2-3 μηνών για να διακοπή ο λήθαργος, κάνουμε το εξής : Τοποθετούμε τους σπόρους σε ένα βρεμένο κομμάτι ύφασμα, χαρτοπετσέτα ή εφημερίδα και τους τοποθετούμε σε ένα βάζο και το κλείνουμε από πάνω για να μη στεγνώσουν οι σπόροι (μπορούμε αντί για τα ως άνω υλικά ύφασμα χαρτοπετσέτα κ.λπ. να χρησιμοποιήσουμε λίγη άμμο, επίσης αντί για βαζάκι να χρησιμοποιήσουμε μια νάιλον σακούλα ,εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μη στεγνώσουν οι σπόροι). 
 σπόροι Μαγνολιας
Τοποθετούμε τους σπόρους στη συντήρηση του ψυγείου και τους αφήνουμε εκεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου όπου και θα πρέπει να τους φυτέψουμε. 
Φύτευμα των σπόρων : αφού η μανόλια είναι φυτό οξύφιλο, θα πρέπει να προμηθευτούμε και το κατάλληλο χώμα (χώμα για οξύφιλα φυτά) μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και τύρφη ,πάντως οποιονδήποτε από τα ανωτέρω χώματα και αν χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να προσθέσουμε και μια ποσότητα 1/1 άμμου έτσι θα βοηθήσουμε την καλή αποστράγγιση . (σχετικά με το φύτευμα τον σπόρων και το χώμα θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο) . Εδώ θα πούμε μόνον ότι καλύτερα είναι φυτευτούν σε μικρά γλαστράκια ή πλαστικά κυπελάκια μιας χρήσεως ,έτσι θα μπορούμε όταν μεγαλώσουν να τα μεταφυτεύσουμε οποιανδήποτε στιγμή και να αποφύγουμε το τρακ της μεταφύτευσης. 
  
Εμβολιασμός: 
Τα σπορόφυτα που αποκτήσαμε με τον παραπάνω τρόπο είναι πιθανόν να χρειαστεί να τα εμβολιάσουμε για αποκτήσουμε κάποιες ποικιλίες που δεν είναι γνήσια είδη και δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν ούτε με σπόρο ούτε με μόσχευμα. 
Σ αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούμε τον αγγλικό εμβολιασμό τον χειμώνα ή τον ενοφθαλμισμό το καλοκαίρι (υπάρχουν σχετικά άρθρα στον ΑΓΕΝΗ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ).http://spitikiposkaimpalkoni.blogspot.gr/2013/02/blog-post_25.htmlhttp://spitikiposkaimpalkoni.blogspot.gr/2013/02/blog-post_28.html Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι για να έχουμε επιτυχία στον εμβολιασμό της μανόλιας θα πρέπει στα εμβολιασμένα φυτά να εξασφαλίσουμε συνθήκες θερμοκηπίου .Για να το πετύχουμε σκεπάζουμε τα εμβολιασμένα φυτά για 20 περίπου μέρες με μια πλαστική σακούλα. 
             Η μανόλια πολλαπλασιάζετε επίσης και με εναέριες καταβολάδες (σχετικό άρθρο θα γράψουμε στον αγενή πολλαπλασιασμό) 

Κλάδεμα 
Δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνον η αφαίρεση των ξερών κλαδιών 
Μπορούμε όμως να την κλαδέψουμε για να κρατήσουμε το σχήμα και το ύψος στα επιθυμητά επίπεδα. 
 magnolia grandiflora Ανθος

Προβλήματα και ασθένειες: 
           Τα μεγάλα φυτά δεν προσβάλλονται από ασθένειες ,τα σπορόφυτα όμως μπορεί να προσβληθούν από σήψη των ριζών και του στελέχους αν η αποστράγγιση δεν είναι ικανοποιητική καθώς επίσης και ο αερισμός τους. Προληπτικά φροντίστε τον καλό αερισμό και την καλή αποστράγγιση , αν όμως σας συμβεί θα πρέπει να λάβετε ποιο δραστικά μέτρα χρησιμοποιήστε ένα χαλκούχο σκεύασμα και συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό .Μην χρησιμοποιείτε τα διαφορά γιατροσόφια που έχετε διαβάσει η ακούσει γιατί μπορεί να ανεβάσετε επικίνδυνα το ph και να καταστρέψετε τα φυτά σας από άλλη αιτία . 


Κίτρινα φύλλα: 
          Η αύξηση του ph πάνω από το 7 και η έλλειψη σιδήρου στο έδαφος , εμφανίζεται σε όλα τα οξύφιλα φυτά με το γνωστό φαινόμενο το κιτρίνισμα των φύλλων . Χρησιμοποιήστε θεϊκό σίδηρο (και σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία ) ο οποίος θα διόρθωση και το ph. Το κιτρίνισμα των φύλλων , όταν το φυτό βρίσκεται φυτεμένο σε γλάστρα μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως : α) κακή αποστράγγιση , β) νηματώδεις .   
          Τα μεγάλα φυτά παρόλο που δεν παρουσιάζουν προβλήματα από ασθένειες παρουσιάζουν προβλήματα από διάφορες τροφοπενίες ,γι αυτό καλό θα είναι να τα λιπαίνετε με ένα πλήρες λίπασμα κατάλληλο για οξύφιλα στην αρχή της άνοιξης .Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι στα κλαδιά και τα φύλλα της μανόλιας μπορεί να φωλιάσουν διάφορα έντομα (ακάρεα , κοκκοειδή ,κλπ) που δεν είναι και τόσο επικίνδυνα για το ίδιο το φυτό, είναι όμως επικίνδυνα για τα διπλανά φυτά ,που μπορεί να μεταδοθούν να πολλαπλασιαστούν και να τα καταστρέψουν σε πολύ λίγο χρόνο .Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα , ψεκάστε στην αρχή της άνοιξης με ένα ήπιο εντομοκτόνο (θερινό πολτό) και επαναλάβετε τον ψεκασμό μετά από 1 περίπου μήνα.       
     

                                                      
                                                  
                                                 ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ 
                                                         
kutsukis@gmail.com 
 πηγή: Σπίτι κήπος και μπαλκόνι    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου