Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Πάρκα της Κοπεγχάγης

ο κυκλος των πάρκων του κέντρου της πόλης....
Πάρκα της Κοπεγχάγης
Στην Κοπεγχάγη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πάρκων και κήπων. . Ο σχεδιασμός είναι ένα να βρίσκεται σε απόσταση 5,5 λεπτών περπατώντας από οποιοδήποτε σπίτι. Υπάρχουν τόσα πολλά, ώστε μάλλον θα βρείτε κάποιο που θα σας αρέσει. Δεν είναι συντηρημένα τέλεια αλλά είναι πλούσια , όμορφα, και χώροι χαλάρωσης βόλτας και ηρεμίας.
πάρκο Frederiksberg
        Πάρκα όπως ο Βοτανικός κήπος είναι ήρεμα μέρη, όπου μπορεί κανείς να πάει και να δει τα διάφορα φυτά, να χαρεί την ησυχία και να είναι σχετικά μόνος του. Άλλα πάρκα όπως το Fælledparken και το Valbyparken  η και διάσημη  Χριστιάνια είναι πιο δημοφιλή. 

δρόμος στην Κοπενχάγη

Εδώ συγκεντρώνονται αρκετοί άνθρωποι όταν ο καιρός είναι καλός το καλοκαίρι για να χαρούν τον ήλιο και σε αυτά τα πάρκα διοργανώνονται διάφορα γεγονότα, όπως συναυλίες, ομιλίες κλπ. Πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα πάρκα αλλά ίσως λιγότερο φροντισμένα από κάποια άλλα μικρότερα.
ο κηπος του Βασιλιά

Πάρκα όπως ο Κήπος του Βασιλιά (Kgs. Have) και ο κήπος του Frederiksberg βρίσκονται κάπου στο μέσο, μιας και είναι δημοφιλή, αλλά κάπως μικρότερα, και με αυστηρούς κανόνες που καθορίζουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα τους Αν βρεθείτε στην πόλη. πάρτε το ποδήλατο και επισκέφτηκε τα δεν θα χάσετε Εγώ πέρασα τέσσερις εξαιρετικές ημέρες.Πάρκο του Kastalletes
είσοδος στο κάστρο

Το παλιό οχυρό και οικία των πρώτων Βασιλειάδων της Δανίας έχει μετατραπεί σε έναν όμορφο χώρο πρασίνου που το γνωρίζουν όλοι οι επισκέπτες της Κοπεγχάγη αφού στον χώρο του προς το λιμάνι βρίσκεται  η γνωστή μικρή γοργόνα. 
κεντρική πλατεία κάστρου

H μετάβαση γίνεται σε αυτό το τουριστικό σημείο με την Εσπλανάδα στα όρια του πάρκου Το σχήμα του είναι περίπου τετραγωνικό και περιέχει μια λίμνη –την  παλαιά τάφρο- και το οχυρό σε σχήμα αστεριού.
το μοντέρνο ηρώο
 
βόρεια εισοδος του παρκου
Εκεί βρίσκονται οι παλιοί στρατώνες και οι πρώτες βασιλικές οικίες. Στο πάρκο θα ανακαλύψετε πολλά έργα τέχνης και συνθέσεις όπως και ταρατσόκηπους οι οποίοι καλύπτουν τις εγκαταστάσεις του λιμανιού.
η ελευθερία..

ταρατσόκηπος πάνω από τα γραφεία του λιμέναφυτεμένο δώμα πάνω από τα γραφεία του λιμένα
Όταν κατοικούσε σε αυτό το οχυρό ο Φρειδερίκος Γ’, ο οποίος αγαπούσε πολύ την κηποτεχνία, έδωσε εντολή να κατασκευαστεί ο κώδικας Gottorfer http://www.smk.dk/besoeg-museet/udstillinger/blomster-og-verdenssyn/ πού αποτελείτε από τέσσερα βιβλία με θαυμάσιες απεικονίσεις φυτών.
Ο Kήπος του Βασιλιά  Kongens Have

είναι ένα από τα πιο κεντρικά πάρκα που προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων κατά τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές ημέρες. Αλλά δεν είναι ένα απλό πάρκο. Είναι στην πραγματικότητα ο κήπος του παλατιού Rosenborg όπου μπορείτε να επισκεφτείτε (με τους θησαυρούς) και έτσι η ατμόσφαιρα στο πάρκο είναι ιστορική.
γαλλικοί κηποι

Το κάστρο Rosenborg είναι ένα μικρό όμορφο κάστρο χτισμένο σε στυλ αναγέννησης. Χτίστηκε για να προσφέρει στο βασιλιά ένα πολυτελές περιβάλλον διαμονής και δεν είχε καμμία στρατιωτική λειτουργία. 
το παλάτι Rosenborg
Σήμερα το κάστρο βρίσκεται  γειτονεύει από τη μια με τη στρατιωτική βάση της βασιλικής φρουράς, το αρχηγείο του δανέζικου στρατού και από την άλλη με τον κήπο του.
ο κεντρικός αξονας απο το κάστρο

Ωστόσο το πάρκο δεν χαρακτηρίζεται μόνο από μια ιστορική ατμόσφαιρα. Πολλά μοντέρνα αγάλματα έχουν προστεθεί σε διάφορες γωνιές του πάρκου μεταμορφώνοντας έναν απλό περίπατο εκεί σε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.
ανθώνες
αλεες
χλοοταπητες

Ενδιαφέρον είναι και ο σχεδιασμός, οι τετραγωνισμένες αλέες του, η χρήση χλοοταπήτων λειμώνιων και  ιδιαίτερα ο Μηλεώνας –ροδεώνας Οι μηλιές σε σχήμα παλμέτας δημιουργούν διαδρόμους σε Χ σχήμα και τα ρόδα γεμίζουν τα τρίγωνα που σχηματίζονται και το κεντρικό κιόσκι
Μηλεώνας

Πάρκο Ostre Anlaeg/Πάρκα της Κοπενχάγης

κεντρική λίμνη

Παρκό Ostre Anlaeg
Το πάρκο είναι συνέχεια του Kastalletes και αποτελεί μέρος των παλαιών κήπων του Φρειδερίκου του 3ου. Έχει παραλληλόγραμμο σχήμα και συνορεύει και με τους Βοτανικούς κήπους της Κοπεγχάγης και τους βασιλικούς κήπους.  Παίρνει το όνομά του από έναν από τους μεγαλύτερους Δανούς επιστήμονες, τον Hans Christian Ørsted.

Όπως πολλά από τα δανέζικα πάρκα, το πάρκο H.C Ørsted είναι πολύ όμορφο παρ' όλη την έλλειψη φροντίδας. Πολλά μικρά και "κλασσικά" αγάλματα βρίσκονται στο πάρκο. Σε ένα από τους λόφους του υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα του H.C. Ørsted, στην μνήμη εκείνου που πρώτος περιέγραψε το φαινόμενο του ηλεκτρομαγνητισμού.

            Κυριαρχεί μία ενιαία λίμνη σε σχήμα διπλού S. Είναι ελαφρά βυθισμένη όπως όλες οι λίμνες στα Πάρκα της πόλης για να είναι στο ύψος του υδροφόρου ορίζοντα. έτσι και πολλά μονοπάτια και μέρη του πάρκου είναι χαμηλότερα από την «στάθμη» της πόλης μειώνοντας σημαντικά το θόρυβο. 
Έχει ενδιαφέρουσες υποδομές και ένα πάρα πολύ ωραίο παιδότοπο με ξεχωριστούς χώρους για κάθε ηλικία αλλά και σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξάπτει την φαντασία των παιδιών…


            Κάποια σημεία του πάρκου είναι εξαιρετικής ομορφιάς δανέζικής φύσης και αρκετούς χώρους με γρασίδι που πλημυρίζουν από Δανούς για να γευτούν τον ήλιο. 

Στο ένα άκρο βρίσκεται το Μουσείο Τέχνης της Δανίας με σημαντικές συλλογές και την έκθεση του κώδικα Gottorfer .Το πάρκο αποτελεί τον καλύτερο πίνακα του μουσείου αφού ‘εισβάλει μέσα στην αίθουσα μοντέρνας τέχνης


Το πάρκο Søndermarken και ο κήπος του Frederiksberg (κήπος του Φρειδερίκου)

Είναι στην πραγματικότητα ο μπροστινός και ο πίσω κήπος του παλατιού αντίστοιχα. Όταν χτίστηκε το παλάτι το 1699-1704 για τον βασιλιά Φρειδερίκο τον ΙV, τα δύο πάρκα ήταν ιδιωτική περιουσία του βασιλιά και το παλάτι ήταν τοποθετημένο μεταξύ τους.
 Εκείνο τον καιρό βέβαια τα δύο πάρκα ήταν στην πραγματικότητα ένα. Σήμερα όμως τα πάρκα χωρίζονται από την οδό Roskildevej, ένα από τους δρόμους με τη μεγαλύτερη κίνηση στην Κοπεγχάγη, που περνάει μπροστά από τη νότια πύλη του παλατιού.

 Ο κήπος του Frederiksberg είναι ένα πανέμορφο και ήρεμο πάρκο με κανάλια και μια μεγάλη ποικιλία δέντρων, λουλουδιών και πουλιών.   Το πάρκο Søndermarken είναι ένα "κοινό" πάρκο, που δε κλείνει το βράδυ και που μερικές φορές φιλοξενεί διάφορα φεστιβάλ ανοιχτού χώρου.
 Μοιάζουν πάρκα της γειτονιάς αλλά  είναι τέτοιας ομορφιάς όπου έρχονται με τα ποδήλατά τους πολλοί  να ηρεμήσουν. Αγαπημένο στέκι και των φοιτητών της Γεωπονικής που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.Είναι σε ρομαντικό ρυθμό και θυμίζει συχνά τον Εθνικό μας κήπο. Όλα τα μονοπάτια από συμπιεσμένο έδαφος, πολύ όμορφή χρήση του νερού, ωραίο ανάγλυφο, μικρό ζωολογικό κήπο ενώ είναι γεμάτο πουλιά(πάπιες, ερωδιοί κτλ) και ζώα.

Όμορφα σημεία η Αλέα με τις Φτελιές εμπρός από το παλάτι, το νησί με τα ροδόδεντρα,  το δέντρο όπου πολλοί κρεμάν τις πιπίλες όταν τα παιδιά τους σταματούν την χρήση τους.


Το πάρκο της Αμαλίας


 Μικρό  παραλιακό πάρκο στην παραλιακή ζώνη την τουριστικής Κοπεγχάγης. 
Είναι στενό αλλά έχει ενδιαφέρουσα σχεδίαση με διαδοχικούς κύβους Κωνοφόρων με διαφορετικό χρωματισμό φυλλώματος και πλούσιο σε ανθοφόρα και με πολλές λύσεις εδαφοκάλυψης 


Πάρκο Orstespark


Πάρκο στο κέντρο της πόλης. Εδώ πραγματοποιείται το Μουσικό ανεξάρτητο φεστιβάλ της Κοπεγχάγης.
 Πολύ όμορφο με πολλά ενδιαφέροντα γλυπτά πολύ καλό ανάγλυφο, πανέμορφές γωνιές και αλέες .Πλημμυρίζει από κόσμο κάθε μεσημέρι τις ηλιόλουστες ημέρες 


Το πάρκο κλείνει τη νύχτα. Οι πύλες ανοίγουν με την ανατολή και κλείνουν με τη δύση του ηλίου.

Κώστας Τάτσης
Γεωπόνος
www.topiodomi.gr
αλλη δημοσίευση:

Βοτανικός Κήπος της Κοπενχάγης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου