Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι...



Το μανιτάρι pleurotus (pleurotus ostreatus) είναι ένας μύκητας ο οποίος στην Ελλάδα απαντάται στους κορμούς και στα κούτσουρα των δένδρων από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα του χειμώνα. Τώρα αν θέλουμε να έχουμε τα δικά μας μανιτάρια ώστε να είμαστε σίγουροι για το τί τρώμε και ένας πιο οικονομικός τρόπος φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε ένα υπόστρωμα καλλιέργειας ή για μεγαλύτερη ευκολία να πάρουμε ένα έτοιμο από ένα μαγαζί με γεωργικά είδη.  Προτείνω σ'αυτή την περίπτωση να ρωτήσετε τον γεωπόνο τα υλικά που έχει φτιαχτεί, κανονικά η σύσταση του υποστρώματος αποτελείται από άχυρου σίτου, μυκήλιο μανιταριού, και είναι χωρίς λιπάσματα ή άλλα χημικά, και τί είδους μανιτάρια θα παραχθούν απ'το συγκεκριμένο υπόστρωμα..Συνήθως οι τιμές κυμαίνονται από 15-45 ευρω ανάλογα με τα κιλά του υποστρώματος και την ποικιλία.
 Οι συσκευασίες προετοιμασμένου υποστρώματος (άχυρο σε σάκους) έχουν μπολιαστεί με μυκήλιο και έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για 17 ημέρες (περίοδος επώασης) ώστε να είναι έτοιμες για καλλιέργεια στον χώρο του καταναλωτή... Όλες οι συσκευασίες περιέχουν το ανάλογο αποστειρωμένο υπόστρωμα εμβολιασμένο με μυκήλιο.



Όταν έχουμε έτοιμο υπόστρωμα η καλλιέργεια είναι πολύ απλή:


Τοποθετούμε το σάκο σε σταθερό μέρος. Διατηρούμε πάντα υγρό, με συνεχή ψεκασμό, το σωρό του υποστρώματος και σύντομα από τις τρύπες του σάκου θα βγουν τα πρώτα μανιτάρια (δεν αφαιρούμε το μαύρο περίβλημα). 

Χώροι καλλιέργειας: Προτείνετε δροσερό και σκιερό περιβάλλον. Κλειστοί χώροι, όπως δωμάτια κατοικιών, αποθήκες, υπόγεια, γκαράζ, στάβλοι κ.τ.λ.)

Προφυλαγμένοι ανοιχτοί χώροι, γωνίες, μεσοτοιχίες, υπόστεγα, σε κήπους, αυλές κ.λ.π. Δεν πρέπει να εκτίθενται ποτέ στον ήλιο ή στον αέρα.Σε περίπτωση που ο χώρος είναι κλειστός χωρίς φυσικό φωτισμό φροντίζουμε να ανάβουμε κάποιο φως για 5-7 ώρες.

  • ΦΩΣ: Τα πλευρότους χρειάζονται φως. Τοποθετήστε το σε φωτεινό μέρος αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Κατά την διάρκεια της νύχτας ας μείνει στο σκοτάδι.
  • ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 10-18 βαθμούς.
  • ΝΕΡΟ-ΥΓΡΑΣΙΑ: Το υπόστρωμα δεν χρειάζεται πότισμα μέχρι να δώσει την πρώτη σοδειά. Αφού πάρουμε την πρώτη σοδειά βουτάμε το υπόστρωμα στη μπανιέρα ή σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό και το αφήνουμε για δυο περίπου ώρες να πάρει αρκετό νερό μετά το αφήνουμε κάπου να στραγγίξει και δεν ασχολούμαστε καθόλου μαζί του μέχρι να πάρουμε την νέα σοδειά. Στη συνέχεια τοποθετήστε το πάνω σε μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι, χώμα). ποτίστε χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρι χειρός ψεκάζοντας σε όλη την επιφάνειά του γύρω-γύρω 1-2 φορές την ημέρα μέχρι τα μανιτάρια να μεγαλώσουν.
  • ΣΥΛΛΟΓΗ: Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Μαζέψτε τα όταν φτάσουν σε επιθυμητό επίπεδο (όταν οι άκρες τους γίνουν ίσιες) ή όταν δεν μεγαλώνουν άλλο. Μαζέψτε όλα από την μία τρύπα μονομιάς τραβώντας τα απότομα από το σημείο που φυτρώνουν. Μην χρηισιμοποιήσετε μαχαίρι, από το ίδιο σημείο θα ξαναφυτρώσουν μετά από καιρό αφού επαναλάβετε τα ίδια στάδια. Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, μην το πετάξετε, αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα.

Προσοχή: Μη ξεχάσετε και μην καθυστερήσετε να κόψετε τα μανιτάρια όταν ωριμάσουν. 



πηγη:eπιστροφη στην φυση

2 σχόλια:

  1. check out and this one..http://epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr/2012/11/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος ενδιαφέρεται για τα μανιτάρια μπορεί να ερθει απο το γκρουπ των μανιταρόφιλων στο facebook https://www.facebook.com/groups/manitarofiloi/ ή απο τη σελίδα AMANITA https://www.facebook.com/Aman1ta . Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή