Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΑΓΡΙΟΠΡΑΣΟ:ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΑΓΡΙΟΠΡΑΣΟ:ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το αγριόπρασο (Allium porrum)OIK.Liliaceaee είναι ένα χρήσιμο για τον ανθρωπό  βότανο με έντονη γεύση. Είναι ένα πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 εκατοστά.Τα Allium είναι βολβώδη φυτά με σκιάδιο στην κορυφή που δίνει πολλά μικρά άνθη. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 40 είδη σκόρδων και κρεμμυδιών, ανάμεσα στα οποία είναι και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες. Πολλά άγρια είδη είναι ενδημικά της Ελλάδας.

Σαν φυτό το συναντάμε σε υγρά εδάφη και τα φύλλα του μαζεύονται από το τέλος της άνοιξης μέχρι και το καλοκαίρι.Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που δίνουν καλοκαιρινή,φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη παραγωγή.


Λέγεται ότι η συγκαλλιέργεια πράσσου σε οπωρώνα μηλίάς προφυλλάσει από το φουζικλάδιο,σε τριανταφυλλιές έχουμε προστασία από τον μύκητα πού προκαλεί τις μαύρες κηλίδες.Ως βότανο το πράσσο έχει διουρητικές ιδιότητες,εφαρμογή σε ιλίγγους και πόνους σε αρθρώσεις καθώς και σε εγκαύματα.Η γεύση του γλυκίζει και η οσμή του έντονη.Ακόμα το πράσσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική με κρέας και ψάρι και σε σαλάτες.Πρόκειται για ένα πολύ ωφέλιμο φυτό για τον άνθρωπο που το συναντάμαι στη φύση σε αγρούς.



ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου