Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αγκινάρα


Αγκινάρα

Η αγκινάρα συνήθως πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες που «φυτρώνουν» στο λαιμό εώς και 30 εκατοστά, μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Τις αφαιρούμε και τις φυτεύουμε. Αφήνουμε 1-3 στο φυτό. Φυτεύονται σε έδαφος γόνιμο με αρκετή οργανική ουσία-κομπόστα, κοπριά και βιολογικά ή χημικά λιπάσματα- που έχει οργωθεί βαθιά και φυτεύεται σε αυλάκια. Οι αποστάσεις είναι 1 μέτρο ανά γραμμή και 60 εκατοστά με 1 μέτρο στην σειρά τους.
Η άρδευση είναι χρήσιμη αλλά οι ανάγκες δεν είναι τόσο σημαντικές όσο στα άλλα λαχανικά. Όταν τα φυτεύουμε θέλουν βοήθεια στην αρχή στην άρδευση, ενώ μετά το πρώτο έτος οι ανάγκες μειώνονται σημαντικά.
Θέλει προστασία από ζιζάνια με σκαλίσματα και κάθε άνοιξη βοήθεια με κομπόστα ή λίπασμα –καλύτερα βιολογικό όπως και το φθινόπωρο- .
Είναι καλλιέργειας που διαρκεί 4-5 χρόνια. Κάθε χρόνο στα τέλη Ιούλη με Αύγουστο κόβουμε όλο το υπέργειο τμήμα λίγο χαμηλότερα από την επιφάνεια του χώματος. Την ίδια περίοδο μπορούμε να ποτίσουμε ώστε να ανοίξουν οι οφθαλμοί που βρίσκονται στο υπόγειο τμήμα. Έτσι πρωιμάζει και η παραγωγή.
Είναι περίοδος που τα ξεβοτανίσματα πρέπει να είναι συχνά και προσεκτικά. 

Κωνσταντίνος Τάτσης
  MSc Γεωπόνος 
www.topiodomi.gr

Ανάλογα άρθρα :

Αγκινάρα η άγρια (cynara cardunulus)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου