Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ Η Εντομοκτόνος



ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ (Urtica dioica & Urtica urens) : Για το παρασκεύασμα μας, χρησιμοποιούμε όλο το φυτό, χωρίς τις ρίζες. Για 100 γρ. φρέσκου φυτού χρησιμοποιούμε 1 λίτρο νερό (καλύτερα απεσταγμένου). Το βάζουμε σε ένα δοχείο – όχι μεταλλικό – και   αφήνουμε να μουλιάσει η τσουκνίδα, ανάλογα με την χρήση που θέλουμε, από μία έως δεκατέσσερις  ημέρες περίπου, ανακατεύοντας  καθημερινά.

·         Μετά από μία ημέρα, χωρίς περαιτέρω διάλυση, χρησιμοποιείται για τις αφίδες. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνει με την πρώτη εμφάνιση τους και για 3 - 4 ημέρες, επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό.
·         Μετά από δεκατέσσερις ημέρες (όταν θα έχει πάρει  σκούρο χρώμα και θα έχει σταματήσει να αφρίζει) και με διάλυση 1/10, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει την κομποστοποίηση, για να τονώσει την ανάπτυξη των νεαρών φυτών και για να ενισχύσει την φυσική τους άμυνα εναντίον αρκετών εχθρών.

Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται αργά το απόγευμα, για να μην έχουμε εγκαύματα. Επίσης δεν θα πρέπει να ψεκάζουμε τα λάχανα γιατί η μυρωδιά της τσουκνίδας προσελκύει την κάμπια του λάχανου. Τέλος οι ψεκασμοί σε φυτά ντομάτας και  αγγουριού θα πρέπει να γίνονται ή στο έδαφος ή στην βάση των φυτών και όχι σε όλη την επιφάνεια τους.

Ανδρέας Μπαρμπούτσης
Αρχιτέκτων τοπίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου