Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι πύλες



Ένα πάρκο σύμβολο για την παρκοτεχνία και την πόλη του. Το Central Park.
 Σχεδιασμένο από Frederik Law Olmsted and Calvet Vaux είναι  από τα μεγαλύτερα δημόσιο πάρκα (843  εκτάρια 3,41km2) στη διοικητική περιφέρεια του  Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.  Έχει πάνω από 25 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο είναι το πιο πολυσύχναστο πάρκο στις Ηνωμένες πολιτείες ενώ οι αμέτρητες εμφανίσεις του σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές το κατατάσσουν στα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα πάρκα του κόσμου. Έχει κηρυχθεί εθνικό ιστορικό τοπογραφικό μνημείο από το1963.
            Αν και στα περισσότερα σημεία το πάρκο φαίνεται φυσικό, πρόκειται για σχεδόν εξ' ολοκλήρου διαμορφωμένο χώρο. Σχεδιάστηκε από το 1853  σε χώρο που προσφέρθηκε από γαιοκτήμονες της περιοχής και χρηματοδοτήθηκε από πλούσιους εμπόρους της πόλης  Είναι το πρώτο έργο αρχιτεκτονικής τοπίου  και ο Frederik Law Olmsted θεωρείται ο πρώτος αρχιτέκτονας τοπίου  στις ΗΠΑ
Περιέχει τεχνητές λίμνες, εκτεταμένα μονοπάτια πεζοπορίας, πίστες για πατινάζ, ένα ζωολογικό κήπο, ένα καταφύγιο άγριας ζωής, ένα ανοιχτό θεατρικό χώρο, μεγάλες περιοχές με γρασίδι για σπορ ή ξεκούραση καθώς και παιδικές χαρές. Ο χώρος του πάρκου αποτελεί μια όαση για τα μεταναστευτικά πουλιά ενώ ο μήκους 10 χιλιομέτρων περιμετρικός δρόμος είναι γεμάτος δρομείς, δικυκλιστές και σκέιτερς ιδίως τα Σαββατοκύριακα και μετά τις 7 το απόγευμα που απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων.
             Η φύτευση του πάρκου έγινε  με εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα και θάμνους ενώ εκατομμύρια κυβικά χώματος προστεθήκαν για να γίνει η διαμόρφωση των χώρων, λιμνών αναβαθμίδων. 
             Μπορεί να μεταμορφωθεί ένας τέτοιος χώρος  να αλλάξει χρώμα ,αίσθηση ?
Ένα ζευγάρι καλλιτεχνών ο Cristo και η Jean-Claude, με βιογραφικό γεμάτο από έργα μεγάλης κλίμακας , και λαϊκής τέχνης  σε όλο τον πλανήτη ήθελαν να παρέμβουν και στο πάρκο της «πόλης τους». Η ιδέα προέκυψε από τους αρχικούς σχεδιαστές του πάρκου όταν ονόμαζαν τα περιμετρικά ανοίγματα στη περίμετρο του πάρκου Πύλες . Και προέκυψαν “THE GATES”. Κάτοικοι –μετανάστες στο «μεγάλο μήλο» από το 1964 είχαν κάνει αρκετές προτάσεις παρέμβασης στην πόλη τους  και οι απαντήσεις πάντα αρνητικές. 

             Θέλησαν να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο γεγονός παρέμβασης της τέχνης στην πόλης τοποθετώντας  επτάμιση (7500) χιλιάδες πύλες έντονου πορτοκαλί χρώματος κατά μήκος των 23 μιλίων διαδρόμων του πάρκου της . Έργο με ανθρώπινη κλίμακα   όπου θα άλλαζε την οπτική του πάρκου με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο κόσμο!
 Ήταν μια πολύ φιλόδοξη αλλά και προκλητική από την φύση της ιδέα. Τα αρχικά σχέδια και οι πρώτες επαφές οι δημόσιες εισηγήσεις και παρουσιάσεις   τους γέμισαν ενθουσιασμό . Η πρώτη άρνηση το 1981 δεν πτόησε αλλά πείσμωσε ώστε ή επόμενες προτάσεις να είναι πιο ολοκληρωμένες  και για την ακρίβεια σχεδιασμένες έως τη τελευταία λεπτομέρεια
Τον Ιανουάριο του2003 ο Δήμαρχος Michael Bloomberg έδωσε την έγκριση στο σχέδιο για την πραγματοποίηση . Ο νέος αγώνας άρχιζε 7500  πεντάμετρες πόρτες έπρεπε να κατασκευαστούν και να τοποθετηθούν στον χώρο  . Το παιχνίδι των «πυλών με τα δέντρα εκπληκτικό ,   χρώμα προκλητικό ανοίγει το μάτι διασχίζει το πάρκο, ξεπερνά φυτεύσεις, γραμμές ,οπτικές σε  μία παλλόμενη πορτοκαλί γραμμή. Απολαύστε τις! 

Επιμέλεια: Τάτσης Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου