Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Παιχνίδι θησαυρού στον Εθνικό Κήπο

Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου παρατείνεται, η έκθεση γλυπτικής της Βάνας Ξένου με τίτλο «Η Ψυχή του Τόπου», στον Εθνικό Κήπο και καλούμαστε να την ανακαλύψουμε.

Η «Ψυχή του Τόπου» αποτελείται από 19 μεγάλες εγκαταστάσεις στις οποίες περιέχονται 85 γλυπτά. Βασικό χαρακτηριστικό του έργου της Βάνας Ξένου είναι ο διάλογος με την ιστορία και τους μύθους. Η χωροθέτηση των γλυπτών καθώς και τα φυσικά υλικά που τα συνοδεύουν καθιστούν αυτή την έκθεση ξεχωριστή. Η Βάνα Ξένου έχει εκθέσει έργα της και στο κήπο του Palais- Royαl στο Παρίσι. τo 2007-8 με τίτλο Έλευσις –Πέρασμα. Τα έργα της φαίνεται να συναλλάσσονται με το φυσικό περιβάλλον που τα περιβάλλει. Οι άξονες που ορίζουν τα γλυπτά ή οι έδρες στήριξής τους, είτε οριζόντιοι είτε κάθετοι συμβολίζουν την κίνηση, το πέρασμα από τη γη στον ουρανό, από τον έρωτα στο θάνατο, από τη γη στον Άδη.













Η επίσκεψη στον εθνικό κήπο ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μένα. Τον βρήκα πιο φροντισμένο από ποτέ, τα φυτά του παρόλο που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από την καλοκαιρινή νάρκη τους στέκονται στο ύψος τους και δεν προδίδουν την εικόνα του. Οι κηπουροί εργάζονται ακόμα και τις απογευματινές ώρες και δεν διστάζουν να δώσουν πληροφορίες για ότι ερωτηθούν. Το αίσθημα της ασφάλειας υπάρχει ακόμα και στο πιο στενό μονοπάτι του κήπου. Σκέφτομαι πως μπορεί να μην είναι τυχαίο, στον εθνικό κήπο γίνεται κάτι διαφορετικό και αυτό από ότι φαίνεται το έχουν καταλάβει όλοι, οι επισκέπτες, οι εργαζόμενοι, τα παιδιά.

Οι κάτοικοι αυτής της πόλης αξίζουν εκτός από να παιδεύονται, να εκπαιδεύονται και η ανακάλυψη της τέχνης να τους προσφέρεται σαν εναλλακτική, να τους προσεγγίζει στους χώρους εργασίας, στη γειτονιά τους, στο σχολείο τους.

Θυμάμαι την αποδοχή της έκθεσης γλυπτικής που είχε γίνει το 2004 στην Δ. Αρεοπαγίτου, και την προστασία των έργων από τους περιπατητές. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τα παιδιά μέσα στον κήπο, οργάνωση εκθέσεων, εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων, θα αυξήσουν την επισκεψιμότητά του, ο κήπος θα αποκτήσει ζωντάνια.

Πριν λίγες μέρες στον βοτανικό κήπο του Βερολίνου δόθηκε μια μεγάλη συναυλία κλασσικής μουσικής, ενώ στο Λονδίνο (green park) λειτουργεί εκπαιδευτικός κήπος που φροντίζουν τα παιδιά, και στη Βαρκελώνη στο κεντρικό πάρκο της πόλης (Ciutiadella) λειτουργούν τμήματα aerobic για ενήλικες. Ιδέες πολλές που μπορεί να ταιριάζουν περισσότερο στην καθημερινότητά μας, μπορούν να μεταμορφώσουν τον κήπο και να καταργήσουν τους φύλακές του γιατί απλούστατα φύλακές του θα ΄μαστε όλοι εμείς.


κείμενο-φωτο

Κατσογιάννη Σταυρούλα

Γεωπόνος – Αρχ.τοπίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου