Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Προετοιμασία για εγκατάσταση προκατασκευασμένου χλοοτάπητα

www.topiodomi.gr


        Ο έτοιμος χλοοτάπητας μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε στιγμή του έτους εκτός από ημέρες καύσωνα ή ψύχους .  Η ενδελεχής προετοιμασία είναι πολύ σημαντική για καλύτερα αποτελέσματα. Μην κανονίσουμε την παράδοση του χλοοτάπητα σας, πριν να έχουν προετοιμαστεί πλήρως η «στρωμνή» του εδάφους δηλαδή η επιφάνεια που θα τον δεχτεί.
         Κατά την αντικατάσταση ενός παλαιού γκαζόν αν έχετε ή των ζιζανίων που θα υπάρχουν στον χώρο, μπορεί να χρειαστεί ψεκασμός  με ζιζανιοκτόνο  ή πολύ επίπονη εργασία με συνεχή οργώματα και αφαιρέσεις αφού ξεραθούν στον ήλιο. Αυτό το ζιζανιοκτόνο σκοτώνει το σύνολο των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της ρίζας, και εξασφαλίζει ότι τα ζιζάνια όπως η πικραλίδα μουχρίτσα, ματόχορτο και  κύπερη , δεν μπορεί εκ νέου  να αυξηθούν και να μολύνουν το χορτοτάπητά σας. Παράλληλα δεν έχει υπόλειματικότητα στο έδαφος. Διαβάστε τις οδηγίες στην συσκευασία προσεκτικά πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ζιζανιοκτόνο στον κήπο σας.
        Όταν ο παλιός χλοοτάπητας είναι νεκρός, θα πρέπει να αφαιρεθεί. Ο ευκολότερος τρόπος να γίνει αυτό, είναι να οργώσουμε με μία φρέζα  ή μοτοτσάπα αρκετές φορές αφαιρώντας κάθε φορά τα υπολείμματα των ζιζανίων. Μην πετάτε το παλιό χλοοτάπητα  στα σκουπίδια αλλά βάλτε τον στον κομποστοποιητή.   Ξεχωρίστε το σε μια γωνιά του κήπου και σε μισό χρόνο θα έχετε κάποιο καλό  οργανικό  λίπασμα – κομπόστα για χρήση στα φυτά σας.
     Το βάθος του οργώματος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 mm ,  συνιστάται για το χόρτο να έχετε καλή ποιότητα σε αυτά το βάθος για να αυξηθεί σωστά και να έχει καλή ανάπτυξη και λειτουργία στο μέλλον. Μπορεί να χρειαστεί να αγοραστεί  αμμουδερή φυτική γη (άμμος πάνω από 73%), αν δεν υπάρχει  αρκετό χώμα, ή αν πρέπει να αυξηθεί το ύψος και τα επίπεδα, η και να αλλάξουμε κλίσεις. Για παράδειγμα, το επίπεδο της φυτικής γης  θα πρέπει να έχει το ίδιο ύψος με βεράντες και διαδρόμους, έτσι ώστε ο χλοοτάπητας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την σκληρή επιφάνεια. Αυτό κάνει το κούρεμα του γρασιδιού πολύ ευκολότερο.
               Σε αυτό το στάδιο είναι καλά  να σκεφτόμαστε  την ενσωμάτωση οργανικής ύλης στο έδαφος σας.  Για παράδειγμα, εάν έχετε πολύ αμμώδη εδάφη, οι οργανικές ύλες  που θα προσθέσουμε στην δομή του εδάφους, και να βελτιώσουμε την ικανότητά του να συγκρατεί υγρασία και θρεπτικά συστατικά. Εδώ μπορείτε για οικονομία νερού να ενσωματώσουμε υλικά όπως sanowit. Αν έχουμε βαρύ χώμα αργίλου, η προσθήκη οργανικής ουσίας,  τον βοηθά να ξεπεράσει τον πηλό και να καταστήσει ευκολότερη την εργασία. Θα βελτιώσει επίσης την αποχέτευση της περίσσιας του νερού.  Μην μπείτε στον πειρασμό να βάλετε  λίγη άμμο σε βαρύ έδαφος.  Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που θα οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα.                        Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση της τύρφης ως πηγή της οργανικής ύλης… Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε  φυτική κομπόστα, ή  το  αποτελέσματα της δική σας κομποστοποιησης .
          Οργώνοντας  παράλληλα  με μία τσουγκράνα καθαρίζουμε, συμβάλλοντας στην εξάλειψη τυχόν ζιζάνιων και αφαιρούμε τις πέτρες. Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται πάτημα με ένα ελαφρύ κύλινδρο (μέγιστο 300κιλά) σε όλη την περιοχή  - αυτό εδραιώνει το έδαφος και βλέπετε πιθανές ανωμαλίες που απαιτείται να ξαναδουλέφτούν-, αφού βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε   μαλακά σημεία.  Αξίζει ώρα να κάνουμε αυτό το τμήμα της εργασίας για να αποφευχθεί η άνιση καθίζηση του εδάφους αργότερα. Εφαρμόζουμε ένα γενικό λίπασμα- καλύτερα οργανικό αργής αποδέσμευσης- σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του, και να αναμειγνύεται επιμελώς στην επιφανειακή στρώση(50 χιλιοστά του εδάφους).
         Βεβαιωνόμαστε  ότι έχουμε αρκετό  χλοοτάπητα για τις ανάγκες μας.  Να θυμόμαστε ότι η σπατάλη λόγω κοπών, ακρών και διαμόρφωσης είναι υψηλότερη για ακανόνιστου σχήματος χλοοτάπητες, οπότε μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο από 'όσο νομίζετε.  Αξίζει προσθέτοντας περίπου 5% επιπλέον χλοοτάπητα και όχι να διαπιστώσουμε ότι βρισκόμαστε σε έλλειψη λίγων μέτρων  κατά το τέλος της εργασίας.  
           Κατά γενικό κανόνα, πρέπει να τοποθετούμε το χλοοτάπητα, το συντομότερο δυνατό μετά την παράδοση. Όσο πιο γρήγορα να το θέσουμε, τόσο καλύτερο  το αποτέλεσμα θα είναι.

Ξεκινάμε τον χλοοτάπητα κατά μήκος μιας ευθείας πλευράς, και διακόπτουμε στις άκρες και στενώσεις όπου συμπληρώνουμε στο τέλος.   
 Στις επόμενες σειρές, κλιμακώνουμε τη αρθρώσεις, όπως τούβλα, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά.  Αν χρειαστεί να προσαρμόσουμε τη θέση του χλοοτάπητα μετά ξετυλίγουμε, πάντα σπρώχνοντας και όχι τραβώντας το  για να αποφευχθεί το τέντωμα.  Η εργασία μπορεί να γίνει και πάνω σε σανίδες και επί του εδάφους για την αποφυγή λήψης αποτυπωμάτων.  Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πλήρης επαφή μεταξύ του κάτω μέρους του χλοοτάπητα και της επιφανείας του εδάφους.  Εάν είναι απαραίτητο, πατάμε με το χέρι το ρολό του χλοοτάπητα ελαφριά όσο προχωράμε. Προσπαθούμε να μην αφήνουμε κενά μεταξύ των λωρίδων, αλλά όταν συμβαίνουν μπορούν να γεμίσουν με φυτική γη και ελαφρά συμπίεση.


Watering Πότισμα
           Ξεκινάμε το ελαφρύ πότισμα του χλοοτάπητα μόλις  το έχουμε τοποθετήσει με ένα λάστιχο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.  Μπορούμε και το σωστό είναι να έχουμε τοποθετήσει  ένα αυτόματο ποτισμα. Ποτέ  να μην αφήσουμε το χλοοτάπητα  να στεγνώσει τις πρώτες 2-3 εβδομάδες, ή μέχρι οι ρίζες έχουν πάει καλά κάτω στο χώμα.  Βεβαιωνόμαστε ότι στο κάτω μέρος του χλοοτάπητα και τα πρώτα 50 χιλιοστά του επιφανειακού εδάφους είναι υγρό. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουμε αυτό, είναι να αρθεί η γωνία αρκετών λωρίδων για να δούμε αν το έδαφος είναι υγρό από κάτω. Ποτίζουμε λίγο και συχνά, μετά τις πρώτες 2 ημέρες όπου κάνουμε κορεσμό –πλημμύρα στο χλοοτάπητα, έτσι ώστε το χώμα δεν θα καταστεί βούρκος.   
                  Αν έχουμε παραπάνω  νερό, μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα και κακή ριζοβολία.  Ένα άλλο πρόβλημα με την υπεράρδευση είναι ότι ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ασθενειών χλοοτάπητα.  Καλύτερα να ποτίζουμε  αργά το βράδυ γιατί η χλόη παραμένει υγρή και δεν έχουμε απώλειες από εξάτμιση. Ακόμη και μετά την κρίσιμη πρώτες εβδομάδες είναι πέρα από σας μπορεί να πρέπει να ελέγξετε ότι το χώμα δεν έχει στερέψει. Συνταγές χρόνου άρδευσης δεν υπάρχουν αφού εξαρτάται από την ατμοσφαιρική υγρασία, την θερμοκρασία, το έδαφος,   το είδος του χλοοτάπητα  το είδος της άρδευσης και πολλούς άλλους παράγοντες…..

Καλή δουλειά
Kώστας Τάτσης
Aνάλογα άρθρα:  

Διχόντρα. Ένας πολυχρηστικός χλοοτάπητας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου