Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Έξυπνες Δεντροδόχοι με το πρώτο πλήρες SUDS σύστημα δεντροδόχου στην χώρα

Έξυπνες Δεντροδόχοι με το πρώτο πλήρες SUDS σύστημα δεντροδόχου στην χώρα & ΙοΤ τεχνολογίες

    Με την αστικοποίηση σε άνοδο και τις αδιαπέραστες επιφάνειες να κυριαρχούν στους αστικούς πυρήνες, τα υπάρχοντα συστήματα όμβριων υδάτων και αποχέτευσης είναι συχνά ανεπαρκή για να διαχειριστούν τις ροές αιχμής. Όταν ένα σύστημα είναι υπερφορτωμένο, οι ροές αιχμής μπορούν να τινάξουν  τα καλύμματα των φρεατίων από το έδαφος και να δημιουργήσουν ανάχωμα στα νερά όμβριων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και λύματα στους δρόμους. Για να μειωθεί η πίεση στα υπάρχοντα συστήματα και αύξηση της χωρητικότητας, οι πόλεις πρέπει να εξετάζουν κάθε διαθέσιμη επιλογή, ιδίως τη χρήση δέντρων, για να βοηθήσουν διαχείριση των όμβριων υδάτων.

    Ενώ τα δέντρα έχουν από καιρό αναγνωριστεί για την ικανότητά τους να συμβάλλουν στον καθαρισμό του αέρα, στη μείωση αναγκών ενέργειας, αυξάνουν τις αξίες των ακινήτων και μετριάζουν τις επιπτώσεις των θερμικών νησίδων μέσα στο αστικό τοπίο, η έμφυτη ικανότητά τους να απορροφούν και να εκτρέπουν τις βροχοπτώσεις δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Τα δέντρα έχουν αποδεδειγμένη αξία στη μείωση της απορροής και τον μετριασμό του κόστους της διαχείρισης των όμβριων υδάτων.  

    Οι πόλεις εφαρμόζουν διάφορα μέτρα για τη διαχείριση απορροής των όμβριων υδάτων. Ωστόσο, οι περισσότερες δεν αξιοποιούν τα οφέλη της παρουσίας των δένδρων στο χώρο. Τα γκρίζα συστήματα όμβριων υδάτων χρησιμοποιούν κράσπεδα, υδρορροές, αποχετεύσεις, σωλήνες, λίμνες, θολωτές δεξαμενές και για να μεταφέρουν το νερό γρήγορα σε δεξαμενές και/ή σε περιοχές επεξεργασίας ή σε ύδατα υποδοχής. Εναλλακτικά, τα πράσινα συστήματα όμβριων υδάτων διαχειρίζονται επί τόπου με υπερχείλιση δημιουργώντας περιοχές που μιμούνται τη φύση. 

    Τα δέντρα συνήθως δεν θεωρούνται μέρος των δύο άνω λύσεων γενικά, και λανθασμένα, συχνα θεωρούνται ότι προσφέρουν μόνο αισθητική αξία  για το  τοπίο. Στις αστικές περιοχές, αποτελούν μέρος της διαχειριζόμενης δημοτικής υποδομής και αποτελούν δημοτικό κεφάλαιο με σημαντική αισθητική, οικονομική και κοινωνική αξία. Ένα δέντρο του δρόμου, το οποίο είναι γενικά ένα δημόσιο διαχειριζόμενο δέντρο που αναπτύσσεται εντός της οδού, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των γκρίζων και πράσινων συστημάτων όμβριων, την μοντελοποίηση, μικροκλιματική παρακολούθηση του Δήμου σε πραγματικό χρόνο καθώς και την πρόληψη και έγκαιρη προειδοποίηση επικείμενων καταστροφών των υποδομών του σε περίπτωση έντονων καιρικών συνθηκών. 

    Η εφαρμογή των έξυπνων δενδροδόχων που πραγματοποιηθηκε στον Δημο Θεσσαλονικης  αφορά ένα ολοκληρωμένο σύστημα δενδροδόχου που χρησιμοποιώντας σύγχρονες βέλτιστες πρακτικές των πράσινων ΙΟΤ τεχνολογιών και γεωργία ακριβείας εξασφαλίζει την ομαλή ανάπτυξη και συντήρηση του δένδρου, προστατεύει τα κράσπεδα, βοηθάει στην απορροή και διαχείριση των υδάτων κάνοντας δυνατή την επανάχρηση τους, ενώ παράλληλα βελτιώνει την καλαισθησία της οδού. Κάθε δενδροδόχος είναι εξοπλισμένη με περιβαλλοντολογικούς αισθητήρες τα δεδομένα των οποίων συλλέγονται -μέσα από συστημα LoRa- σε πλατφόρμα διαχείρισης για περαιτέρω επεξεργασία και λήψη αποφάσεων.

    Η εφαρμογή των έξυπνων δενδροδόχων θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει το θετικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα της χρήσης των δένδρων στο αστικό τοπίο με την προστασία της λειτουργίας των υποδομών του δήμου αλλά και την μελλοντική πρόβλεψη πρόληψη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το θετικό αντίκτυπο της εφαρμογής του παραπάνω συστήματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης  συνίσταται σε:

·     Ενίσχυση προστασίας του συστήματος απορροής υδάτων κατά την διάρκεια ροών αιχμής

·  Καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία δεδομένων για ολοκληρωμένη διαχείριση Άρδευσης

·       Μικροκλιματική παρακολούθηση & έγκαιρη προειδοποίηση καταστροφών

·   Βελτίωση δομής εδάφους υποστηρίζοντας μεγαλύτερα κατακόρυφα και πλευρικά φορτία με πάνω από το 94% του συνολικού όγκου του εδάφους να είναι διαθέσιμο για την ανάπτυξη ριζών και, σχεδιασμένα ανοίγματα που επιτρέπουν τους κοινούς αγωγούς και σωλήνες δικτύων.

·       Προστασία των πεζοδρομίων από τις επιφανειακές ρίζες

· Βαθύτερο ριζικό σύστημα σημαίνει μεγαλύτερη αντοχή στην ξηρασία και βελτιωμένη σταθερότητα των δένδρων προστατεύοντας τα παράλληλα από άλατα αποπαγωσης που χρησιμοποιούνται εκτενώς σε δρόμους.

·   Προστασία των δένδρων κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο πεζοδρόμιο.

·         Μείωση χρήσης νερού αλλά και του ενεργειακού κόστους της λειτουργίας του συστήματος άρδευσης με την επανάχρηση νερού, την αποφυγή άσκοπου ποτίσματος  και την αυτοματοποίηση των συστημάτων.

·          Σύστημα οχύρωσης δένδρων που δεν μειώνει το αισθητικό αποτέλεσμα 

·       Χαμηλό κόστος συντήρησης.

·   Εμφανής και διαρκής μείωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου που θα δώσει έναυσμα και για άλλες δράσεις με θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κάτοικων του.

Στην Θεσσαλονίκη  που εγκαταστάθηκαν οι πρώτες έξυπνες δεντροδόχοι με πλήρες Σύστημα SUDS . Εδω θα παραθέσουμε με φωτογραφίες όλα τα σταδια εγκατάστασης  Εδω εχουμε το θεωρητικό σχέδιο εγκαταστασης σε τομή 



1ο Χωροθέτηση και ελεγχος για υπόγεια δίκτυα  


2ο Εκσκαφή Πλήρωση με 15-20 εκατοστά πλυμένο σκύρο και συμπύκνωση 

3ο  Εγκατάσταση γεωυφάσματος 

4ο Εγκατάσταση Συστήματος ROOTSPACE  Παράλληλα γίνεται υποδομή για την υπόγεια αγκύρωση του Δεντρου που θα φυτευτεί με ARBORGUY με πλάκες (διακρινονται στη βάση οι πλάκες και τα συρματόσχοινα  )

5ο Πλήρωση με χώμα. Το εδαφος που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχει μεγάλη ποσότητα από το μητρικό και πρέπει να είναι μέσης σύστασης. Ούτε πολύ αμμουδερό ούτε να προσθέσουμε  πολύ οργανική ουσία 




6ο Πλήρωση περιθωρίων με πλυμένο σκύρο ωστε να υπάρχει η μέγιστη απορροφητικότητα νερού 



7ο Εγκατάσταση RootDirector εξαιρετικό για να γινεί η φύτευση του δέντρου εντός και παράλληλα να μην πειραχθούν από τις ρίζες τα πεζοδρόμια που θα εγκατασταθούν Κάτω από αυτο -εκτός απο το χωρο εγκατάστασης του δεντρου όπου δεν τοποθετείται  γεωύφασμα γινεται εγκατάσταση δεύτερου ενισχυμούνου με πλέγμα γεωυφάσματος ωστε όλη η δομή να λειτουργεί εννιαία 
         Εδω μαζί με το μαζί με την φύτευση του δεντρου πραγματοποιείται εγκατάσταση του μικρου κουτιού αισθητήρα που στην συγκεκριμένη περίπτωση δίνει σήμα όταν στην ριζοσφαιρα έχουμε ελάχιστη ποσότητα νερού και απαιτείται άρδευση. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα μπορεί να οργανωθεί η άρδευση όλης της δεντροστοιχίας  όποτε υπάρχει η ανάγκη δημιουργλώντας σημαντική εξοικονόμηση σε ενέργείες τον Δήμο και να προστατεύσει το κεφάλαιο των δέντρων.
Παράλληλα θα μπορούσαν να εγκατασταθούν αισθητήρες φυτουγείας, τροφοπενίας, θερμοκρασίας,ΡΗ, αλατότητας κτλ  
    Μέσω της παροχής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, ο αισθητήρας επιτρέπει άμεσες λύσεις, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός ξηρού και ζεστού καλοκαιριού, η συσκευή θα στείλει μια ειδοποίηση ότι ένα δέντρο υποφέρει από θερμική καταπόνηση και ότι απαιτείται επειγόντως νερό. Η λήψη αυτών των δεδομένων επιτρέπει τη λήψη ταχείας, δράσης, ώστε να επιτραπεί στο δέντρο να ανταποκριθεί και να ανακάμψει ανάλογα.

    Οι αισθητήρες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μακροπρόθεσμη παρακολούθηση δέντρων, για να δούμε πόσο ανθεκτικά ήταν ορισμένα δέντρα και γιατί ορισμένα δέντρα  είχαν καλύτερη απόδοση από άλλα. Αυτή η γνώση μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει μελλοντικές πρωτοβουλίες αστικής δενδροφύτευσης
    
Είναι η πρώτη φορά που ανάλογη καινοτομία  εγκαθίστατε σε δημόσιο χώρο στην χώρα μας  και βιβλιογραφικά δεν έχει βρεθεί σε εφαρμογη -περα από πειραμαστική εφαρμογή- σε πόλη . 

  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νικος Μπαρμπής ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ
ΚΕΙΜΕΝΑ:Αχιλλέας Τσικλακίδης, Κωνσταντίνος Τάτσης 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου