Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Οφέλη από την προσθήκη σκιάς σε παιδικές χαρές


Οφέλη από την προσθήκη σκιάς σε παιδικές χαρές

Εικόνα 1. Φώτο Μ. Καπάνταης
Μ.Καπάνταης
ΔασολόγοςΠεριβαλλοντολόγος                           
 τ. Δ/ντης Πρασίνου







      
            Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης μελέτης, το NPPS (Εθνικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στην παιδική χαρά) αξιολόγησε την προστασία από τον ήλιο στις παιδικές χαρές σε όλη τη χώρα (ΗΠΑ). Μόνο το 3% των παιδικών χαρών που αξιολογήθηκαν είχαν πλήρη προστασία, από τις πιο καυτές ώρες της ημέρας, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Τριάντα (30) % των χώρων είχαν μερική σκιά, αλλά αυτό άφησε ένα ανησυχητικό ποσοστό 67% των δημόσιων παιδικών χαρών που επισκέφθηκαν για αξιολόγηση, να εκτίθενται πλήρως κατά τις ώρες αιχμής του ήλιου. 
       Εάν αυτή η μελέτη απεικονίζει τις δημόσιες παιδικές χαρές του έθνους (ΗΠΑ) και τη χρήση σκιάς τους, είναι τώρα ο χρόνος που πρέπει να δημιουργηθεί υποδομή για τη σκιά στις παιδικές χαρές που τα παιδιά  παίζουν στους χώρους αυτούς.Στη χώρα μας δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη προστασίας των παιδιών, αν αναλογιστούμε τη γεωγραφική μας θέση μας καθώς τις αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού και μακράς διάρκειας.
       Σε όλα τα όργανα που συνθέτουν μία παιδικά χαρά όπως οι κούνιες, τα ανεξάρτητα πολυόργανα, και γενικά όλες οι  δομές του παιχνιδιού, αλλά και ο εξοπλισμός οι πίνακες ή τα παγκάκια, υπάρχουν πολλά οφέλη για  την ενσωμάτωση της σκιάς στα διάφορα μέρη του περιβάλλοντος του παιχνιδιού.
       Το NPPS (Εθνικό Πρόγραμμα για την ασφάλεια παιδική χαρά) διέπει την ασφάλεια  στην παιδική χαρά, βοηθώντας το κοινό να δημιουργήσει ασφαλή και αναπτυξιακά κατάλληλα περιβάλλοντα παιχνιδιού για τα παιδιά.

Σημαντικοί  λόγοι για να προσθέσετε σκιά στις παιδικές χαρές

1. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν περισσότερο χωρίς υπερθέρμανση.
     Η θερμότητα και η φωτεινότητα από τον ήλιο μπορεί να είναι ένα βάρος μετά από λίγο διάστημα παιχνιδιού, και τα παιδιά να θέλουν να επιστρέψουν σε εσωτερικούς χώρους για ανακούφιση. Με τη σκίαση ο χώρος της παιδικής χαράς, είναι σε θέση να δημιουργήσει τις συνθήκες στα παιδιά να παίξουν περισσότερο, επιτρέποντάς τους να παραμένουν ενεργά και έτσι να έχουν περισσότερο χρόνο διασκέδασης. Οι δομές της σκιάς κρατούν χαρακτηριστικά τα διαστήματα 20 βαθμούς πιο δροσερά,μέσα σε αυτό το χώρο, που περιλαμβάνει τις επιφάνειες παιχνιδιούγια να παίξουν  τα παιδιά.
Εικόνα 2. Φώτο Μ. Καπάνταης

2.  Η σκιά διατηρεί τον εξοπλισμό των οργάνων πιο δροσερό στην αφή.
       Μια επίσκεψη σε μια παιδική χαρά είναι ένας άριστος τρόπος για τα παιδιά να ασκηθούν  και να απολαύσουν τον καθαρό αέρα, αλλά η έκθεση στον ήλιο μπορεί  οι δομές παιχνιδιού για γίνουν καυτές καθώς η ημέρα προχωρεί. Καθώς η θερμοκρασία του εξοπλισμού αυξάνεται, τα παιδιά κινδυνεύουν να κάψουν τα χέρια τους και οποιαδήποτε άλλα μέρη του σώματος ή περιοχές που εκτίθενται.

      Πολλοί τραυματισμοί προέρχονται στις παιδικές χαρές, από τα παιδιά που αγγίζουν τις υπερθερμασμένες επιφάνειες των δομών των οργάνων των παιδικών χαρών που εκτίθενται στον ήλιο για πάρα πολύ χρόνο.  
       Η Σκίαση στη περιοχή του παιχνιδιού θα βοηθήσει στην πρόληψη για να μην πάθουν εγκαύματα τα παιδιά. Τα εγκαύματα στις παιδικές χαρές μπορούν να συμβούν επίσης και κατά τη διάρκεια του χειμώνα εάν η παιδική χαρά εκτίθεται στον ήλιο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακριβώς επειδή η θερμοκρασία του αέρα είναι πιο δροσερή, αυτό δεν σημαίνει ότι ο εξοπλισμός παίρνει οποιοδήποτε χαμηλή θερμοκρασία επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο.

3. Η σκίαση αυξάνει  τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού και των οργάνων των παιδικών χαρών.
      Εκτός από το δροσισμό του χώρου της παιδικής χαράς, η σκιά θα αυξήσει πραγματικά τη ζωή του εξοπλισμού και των οργάνων παιδικών χαρών. Αυτό πραγματοποιείται με την προστασία τους από το ξεθώριασμα και τις ρωγμές που προκύπτουν από την έκθεση στον ήλιο με την πάροδο του χρόνου στα υλικά μέρη του οργάνου. Όταν π.χ. το πλαστικό υπερθερμαίνεται, το υλικό υποβάλλεται ενδεχομένως σε  στρέβλωση και  ράγισμα, που δημιουργεί κίνδυνο για τα παιδιά στο παιχνίδι.

4. Προστατεύστε τα παιδιά από τις επιβλαβείς UV ακτίνες.
       Οι φουσκάλες από το  ηλιακό έγκαυμα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός παιδιού να πάθει  καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή του, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα. Με την προσθήκη αντί uv-προστατευτική σκιάστρου η φυτεύσεων δέντρων  στην παιδική χαρά, τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν και να παραμείνουν ενεργά έξω, ενώ προστατεύονται από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Το υλικό που κυκλοφορεί στο εμπόριο για σκιά παιδικών χαρών, παρέχει πραγματικά περισσότερη προστασία SPF από τα καπέλα των παιδιών  .
    Τι είναι το αντηλιακό SPF, ή Sun Protection Factor, είναι ένα μέτρο για το πόσο καλά μια αντηλιακή προστασία  θα προστατεύσει το δέρμα από τις ακτίνες UVB, το είδος της ακτινοβολίας που προκαλεί ηλιακό έγκαυμα, βλάβες του δέρματος, και μπορεί να συμβάλουν  στον καρκίνο του δέρματος.Εάν το δέρμα σας κανονικά καεί μετά από 10 λεπτά στον ήλιο, εφαρμόζοντας ένα αντηλιακό SPF 15 θα σας επιτρέψει να μείνετε στον ήλιο χωρίς κάψιμο για περίπου 150 λεπτά (ένας παράγοντας 15 φορές περισσότερο). 
       Αυτή είναι μια πρόχειρη εκτίμηση που εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ένταση του ηλιακού φωτός και την ποσότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιούνται. SPF είναι στην πραγματικότητα ένα μέτρο της προστασίας από το ποσό της έκθεσης UVB και δεν προορίζεται να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη διάρκεια της έκθεσης.
Εικόνα 3 Παιδική Χαρα Ζαππείου (Φωτο Κ.Τατσης )


Τρόποι για να προσθέσετε σκιά παιδική χαρά
     Η  Προστασία του υπαίθριου περιβάλλοντος  παιχνιδιού από τον ήλιο, πραγματοποιείται  με την ενσωμάτωση των δομών σκιάς σε οποιαδήποτε μέρος των ενεργών ζωνών χρήσης.

  • Κάλυψη μέρους η ολόκληρης της δομής παιχνιδιού

Καλύψτε μέρος της δομής παιχνιδιού σας με τις σκιά από τεντόπανα  ή  όλη την περιοχή παιδικών χαρών με μια σκιά σε μια τετραγωνική, ορθογώνια, ή εξάγωνη μορφή. Η σκιά από τεντόπανα  προσθέτει  και μια μοντέρνα εμφάνιση.
Δεν υπάρχει καμία έλλειψη των επιλογών για αυτού του είδους σκίαση στο εμπόριο.Οι μορφές, τα μεγέθη, αυτών των σκιάστρων,για την προσθήκη της σκιάς παιδικών χαρών τελικά εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό που έχουμε κάνει.

  • Δέντρα σκιάς  στην παιδική χαρά 
Η ενδεδειγμένη  και οικονομικότερη λύση αφού δημιουργεί ένα πραγματικά φυσικό περιβάλλον για τα παιδιά μας

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι γιατροί έχουν αρχίσει  να τονίζουν έντονα, την ανάγκη τα παιδιά να βγουν έξω και να παίξουν. Συχνά, η κινητήρια δύναμη αυτού του γεγονότος είναι η πρόληψη της παχυσαρκίας, αλλά τα παιδιά επωφελούνται επίσης ψυχολογικά από το χρόνο που δαπανάται σε εξωτερικούς χώρους.


Το πρόβλημα με τις καλές προθέσεις
        Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με αυτόν τον στόχο. Ο αυξημένος χρόνος που δαπανάται σε εξωτερικούς χώρους (ιδιαίτερα στη χώρα μας) σημαίνει αύξηση της έκθεσης στον ήλιο, και η αυξημένη έκθεση στον ήλιο ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 90% όλων των μελανωμάτων μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε υπεριώδες φως. (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 2002 ΗΠΑ). 
    Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να παρέχεται στα παιδιά πρόσβαση στις υπαίθριες παιδικές χαρές, αλλά εκείνες οι παιδικές χαρές πρέπει να  έχουν σκίαση.
Εικόνα 4 Παιδική Χαρα Ζαππείου (Φωτο Κ.Τατσης 


Η χρήση των Δέντρων για σκίαση είναι η προφανής απάντηση

     Τα δέντρα για σκίαση είναι η εύκολη απάντηση, και λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσθετα οφέλη που παρέχουν - όπως ο δροσισμός της περιοχής και η μείωση του ποσού των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα - και  είναι δύσκολο να οραματιστεί κανείς τίποτε άλλο που είναι τόσο κατάλληλο για αυτό το στόχο.             Εντούτοις, η σκίαση μιας παιδικής χαράς δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, πρέπει προσεκτικά να επιλέξετε και να τοποθετήσετε τα δέντρα για να μεγιστοποιήσετε το ποσό της  παρεχόμενης σκιάς, και να ελαχιστοποιήσετε τη δυνατότητα για την αποτυχία, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης εργασίας και προμήθειας ακατάλληλων ειδών δέντρων.


Αρχές φύτευσης 
  •  Έλεγχος προσανατολισμού της θέσης της παιδικής χαράς

    Οι ακτίνες του ήλιου,αν π.χ. πλησιάζουν από το νότο (ελέγξτε την πορεία του ήλιου , για να ανακαλύψετε ακριβώς όπου ο ήλιος είναι σχετικός με τη θέση σας),ο ήλιος λοιπόν κινείται γενικά στην διαδρομή  ανατολής-δύσης κατά μήκος του ουρανού, αλλά "το μονοπάτι" βρίσκεται να αντισταθμίζεται στην περίπτωση μας προς τα νότια. Το καλοκαίρι, το τόξο της διαδρομής αυτής εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό, ενώ το χειμώνα, το τόξο παραμένει πιο κοντά στο νότιο ορίζοντα. 
      Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες προς όφελός σας. Με την τοποθέτηση μιας ομάδας δέντρων κατά μήκος της νοτιοδυτικής πλευράς της παιδικής χαράς, αυτά θα εμποδίσουν τις απογευματινές ακτίνες του ήλιου. Ενώ τα δέντρα αν φυτευτούν στη βορειοανατολική πλευρά θα παράσχουν βεβαίως τα πολυάριθμα υλικά και άυλα οφέλη, αλλά δεν θα παράσχουν όμως πάρα πολλή σκιά για την παιδική χαρά.
  • Επιλογή τοπικής προέλευσης για τα είδη δέντρων

    Η επιλογή τοπικής προέλευσης στα είδη δέντρων, γίνεται επειδή αυτά προσαρμόζονται πιο εύκολα στο συγκεκριμένο περιβάλλον και δεν απαιτούν συνήθως περισσότερο νερό, θρέψη και δεν βλάπτουν το βιότοπο.Τα εγγενή είδη είναι η προτιμημένη επιλογή για τις φύτεύσεις δέντρων που θα μας δώσουν σκιά. Εάν τα εγγενή δέντρα δεν είναι διαθέσιμα ή επιθυμητά, επιλέξτε τα μη εγγενή δέντρα και  ειδικά εκείνα που έχουν μια χαμηλή δυνατότητα για εξάπλωση.
  • Πότισμα

      Αποφύγετε τη φύτευση των ειδών που έχουν  σημαντικές απαιτήσεις νερού. Αντ'αυτού, επιλέξτε τα είδη τα οποία έχουν αναπτυχθεί για να ανεχθούν τις περιόδους ξηρασίας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα είδη γίνονται από την "ξηρασία φυλλοβόλα," πράγμα που σημαίνει ότι ρίχνουν τα φύλλα τους σε απάντηση στη ξηρασία. Αποφύγετε αυτά τα δέντρα, δεδομένου ότι θα χάσουν συχνά τα φύλλα τους και όταν χρειάζεστε τη σκιά πιο πολύ. Ιδιαίτερα με την κλιματική αλλαγή που έχουμε καύσωνες μεγαλύτερης διάρκειας και πιο συχνά.

  • Αλλαγή των εποχών

Ένα από τα οφέλη που παρέχουν τα δέντρα,η σκιά, με την προσεκτική επιλογή, μπορείτε να σχεδιάσετε «μια έννοια σκιάς» που αλλάζει με τις εποχές. Παραδείγματος χάριν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φυλλοβόλα δέντρα στις θέσεις που θα ωφελούνταν από τη χειμερινή ηλιοφάνεια, όμως χρησιμοποιήστε τα αειθαλή είδη, στις θέσεις στις  οποίες η σκιά είναι πάντα επιθυμητή. Επιπλέον, λόγω της αισθητικής αξίας και μόνο, είναι πάντα μια καλή ιδέα να ενσωματωθούν μερικά δέντρα που επιδεικνύουν τις άριστες αλλαγές χρώματος από την φυλλόπτωση.

Εικόνα 5 Φυλλοβόλα σε ηλιόλουστη ήμερα τον χειμώνα στη Παιδική Χαρά Ζαππείου (Φωτο Κ.Τατσης) 

  • Θέματα βιοποικιλότητας

   Είναι σημαντικό να εξεταστεί με τα τοπικά κριτήρια η επίδραση που θα έχουν τα νέα δέντρα στην περιοχή της παιδικής χαράς. Ενώ για μερικά ζώα μπορούν να είναι ευπρόσδεκτες προσθήκες των δέντρων στην παιδική χαρά, σε άλλα τείνουν να τους χαλάσουν το μέρος διαβίωσης-ενδιαίτημα. Παραδείγματος χάριν, είναι πιθανό ορισμένα είδη δέντρων να προσελκύσουν πανίδα και ιδιαίτερα για τις πόλεις μας πτηνοπανίδα, για τροφή από τους παραγομένους καρπούς τους η από τη δημιουργία καταφυγίου, ενώ άλλα είδη μπορούν να είναι πάρα πολύ δημοφιλή για τα έντομα. 
      Τα έντομα είναι ένα σημαντικό μέρος του χερσαίου οικοσυστήματος, και τα παιδιά πρέπει να μάθουν για την αξία τους, οι παιδικές χαρές είναι η ιδανική θέση για να τους διδάξουν αυτά τα μαθήματα βλέποντας τα πουλιά και ακούγοντας τους ήχους τους, τα έντομα με τους χρωματισμούς τους όταν έχουν τη μορφή πεταλούδας. Ακόμη και τον ήχο των εντόμων το καλοκαίρι από τα τζιτζίκια. 

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η μελέτη κατασκευής της παιδικής χαράς πρέπει να συμπεριλαμβάνει και μελέτη πρασίνου (φυτοτεχνική, άρδευσης, προγράμματος ετήσιων εργασιών) ούτως ώστε να δέντρα να αναπτυχθούν και να προστατευτούν για να αποδώσουν τάχιστα τα οφέλη σκίασης.


ΠΗΓΕΣ
Άρθρα του Μανώλη Καπάνταη:


Ανάλογα άρθρα :

Παιδικές χαρές για ηλικιωμένους ενήλικες Ενισχύει τη δραστηριότητα τους και, Μειώνει τη μοναξιά

Παιδικες χαρές υπό διωγμό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου