Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

11 συμβουλές για την καλλιέργεια Ντομάτας


          Μπορείτε να   παράγεται  άφθονες ζουμερές ώριμες ντομάτες αυτό το καλοκαίρι για το φαγητό σας  και όλες τις χρήσεις όπως χυμούς πελτέδες, λιαστές  ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές.
          Ακόμη και  το χειμώνα, το μυαλό μας παρασύρει στην γεύση και το άρωμα μίας  ώριμης στον ήλιο τομάτας με το αλατάκι της . Η  καλλιέργεια τομάτας είναι ένα must για κάθε αστικό κηπουρό,.
          Παρά το γεγονός ότι, θα πρέπει να περιμένουμε το  καλοκαίρι  όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν στα  κόκκινα για να απολαύσουμε τις τομάτες μας, ....υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλο το χρόνο για να βοηθήσουμε τις ντομάτες μας να ευδοκιμήσουν.
         Βάλτε τις ακόλουθες συμβουλές σε δράση και την καλλιέργεια τομάτας και θα είναι εύκολο.

1.    Επιλέξτε  τον  Ήλιο
Οι τομάτες αγαπούν μια ηλιόλουστη θέση, έτσι ώστε να επιλέξουme μια περιοχή που επιτρέπει την πλήρη έκθεση φυτών μας  και καλό είναι να αφήνουμε ένα χώρο ικανό για μια  επιπλέον φύτευση περίπου τρεις εβδομάδες από την πρώτη. Αφήστε αρκετό χώρο, περίπου 25-30 εκατοστά μεταξύ των φυτών στην σειρά και μεταξύ των σειρών 70 με 80 εκατοστά, για να βοηθήσει στην κυκλοφορία του αέρα.

2. Ελέγξτε το χώμα σας
          Οι τομάτες προτιμούν ένα μέσης οξύτητας  εδάφος pH περίπου 7. Απλό στη χρήση  είναι ένα  κιτ δειγματοληψίας εδάφους  που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο . Τα αποτελέσματα θα σας οδηγήσουν να δείτε αν το χώμα  του κήπου σας είναι όξινο ή αλκαλικό. Ενσωματώνοντας ασβέστιο  στον κήπο (είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να αυξηθεί το pH του εδάφους) το βελτιώνουμε αν είναι όξινο , ενώ αν είναι αλκαλικό με την προσθήκη λιπασμάτων ή τύρφης θα μειώσει το ΡΗ στα αλκαλικά εδάφη (συχνότερα  στην πατρίδα μας ).

3. Γνωρίζουμε  καλά το κλίμα μας
Να είστε ενήμεροι για τις τυπικές καιρικές συνθήκες για την περιοχή σας ώστε να γνωρίζουμε ανθεκτικότητα στο καιρό, στα έντομα της και στα συνήθη προβλήματα που θα έχει (η συζήτηση με ένα καλλιεργητή θα σας τα λύσει αυτά τα θέματα). Φύτευση πριν από τον τελευταίο παγετό - όπως φέτος σε όσους δοκίμασαν Μάρτιο -θα μπορούσε να σημαίνει βλάβη ή ακόμα και θάνατο  σπορόφυτων αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα προστατεύσουμε. Η  να γνωρίζουμε το πότε η ζέστη  και ο άνεμος θα προκαλέσει δυσφορία η θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη φυτοπαθολογικών προβλημάτων οπότε τότε θα δράσουμε προληπτικά με σκιάδια ή με σκευάσματα προστασίας


4. Επιλέξτε Ποικιλίες σοφά
             Μια σειρά από ντομάτες καλλιεργούνται σε όλη την χώρα κάθε χρόνο, η καθεμιά  προσαρμοσμένη για χρήση και ορισμένες ιδιότητες, όπως αντοχή στη θερμότητα στον άνεμο κτλ. Δεν κάνουν όλες για παντού  και καλό είναι ένας γεωπόνος  μπορεί να σας κατευθύνει σε ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή σας και προορίζονται για χρήση σας. Για παράδειγμα, μεγάλες ποικιλίες ( με υποκοριστικό μπριζόλες σε πολλές περιοχές) είναι καλύτερες για τον τεμαχισμό  σαλάτες, ενώ οι τύποι πάστας-βιομηχανικές  είναι καλύτερες για τη σάλτσα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι  παλιές ποικιλίες, ενώ  είναι νόστιμες ή  μεγάλες ή  και παραγωγικές , είναι συχνά λιγότερο ανθεκτικές σε  ασθένειες και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν.

5. Γονιμοποιήση και διατροφή
       Κατά τη φύτευση, απαιτείται σε μία  ντοματιά  ειδικό λίπασμα που περιλαμβάνει  πχ ασβέστιο στα όξυνα εδάφη  ή ενθαρρύνει την πρόσληψη ασβεστίου για την πρόληψη άνθισης  και το  τέλος της  σήψης. Σε συνέχεια με ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα μία φορά την εβδομάδα για τις πρώτες τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες μετά καθορίζονται οι ανθίσεις των φυτών . Η γονιμοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα σημερινά υβρίδια που κυκλοφορούν στην αγορά , τα οποία χρειάζονται την αφθονία της διατροφής. Οι παλιές παραδοσιακές ποικιλίες είναι ποιο ταπεινές και παραγωγικές με λίγες εισροές 

6. Τακτικότητα στην αρδευση
Παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους και του νερού δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καυτού  καλοκαίριού και με τακτικό τρόπο άρδευση. Πάντα νερό το έδαφος στη βάση του φυτού, αποφεύγοντας την επαφή με τα φύλλα…... Μειώστε το πότισμα σαν ποσότητα όταν οι μέρες είναι  με συννεφιά ή βροχή.
     Πολλές ανωμαλίες που βλέπετε στο σχήμα των φρούτων-καρπών  οφείλονται σε κακή συχνότητα  άρδευσης

7. Το επίστρωμα
Ένα στρώμα από φύλλα άχυρα ή άλλη οργανική ουσία στην επιφάνεια του χώματος βοηθά να διατηρηθεί η υγρασία του εδάφους και να κρατήσει τα ζιζάνια σε μικρή ανάπτυξη . Αυτά όμως να μην έρχονται σε επαφή με τον λαιμό(σημείο μεταβολής της ρίζας σε βλαστό)των φυτών μας. καλό είναι να υπάρχει μια μικρή ζώνη προστασίας γύρω του πλάτους 10 εκατοστων

8. Συνεχή παρατήρηση  για παράσιτα και στις ασθένειες
 Οι τομάτες είναι ευάλωτες σε πολλά είδη μυκήτων, βακτηρίων και ιών. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ελέγχετε συχνά ακόμα και καθημερινά προσεκτικά –άκρες φυτών, μερίστωμα,  και τα κάτω φύλλα - για τα πρώτα σημάδια του προβλήματος. Αν μπορείτε να προσδιορίσετε το πρόβλημα νωρίς, μπορείτε να παρέμβετε πριν γίνει οποιαδήποτε πραγματική ζημιά .
     Το ίδιο ισχύει και για τα έντομα, όπως αφίδες βρωμούσες  ακάρεα.  Η φύτευση κατιφέδων, βασιλικών   ως φυτό προστασίας μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός εντόμων και ακάρεων ενώ οι κατιφέδες έχουν και αποτελεσματική δράση απέναντι στους νηματώδεις . Η χρήση βιολογικών μεθόδων έχει λίγο-πολύ λίγο- περισσότερο κόπο αλλά είναι αποτελεσματικότερες από χρήση χημικών σκευασμάτων

9. Στήριξη φυτών
Όλες οι ντομάτες να επωφεληθούν από τη στήριξη, ακόμα και για έρπουσες  ποικιλίες. Η στήριξη  αποτρέπει  το άναμα , μεγιστοποιεί τον χώρο σας και μειώνει την διάσπαση. Απλή, με  πασσάλους, καλάμια  ή σίδερα και σπάγκους στην  ντομάτα είναι όλα όσα χρειάζεστε για ένα μικρό κήπο.. Απαιτεί παρακολούθηση της ανάπτυξης, δένοντας τα φυτά καθώς μεγαλώνουν και να μην μένουν κενά

Μερικοί κηπουροί ορκίζονται  ότι το κλάδεμα δεν βοηθά την  ντομάτα… Οι  εν λόγω πλευρικοί βλαστοί που αναπτύσσονται στη βάση των βλαστών, καλό είναι   να αφαιρούνται στην περισσότερες ψηλές ποικιλίες. Σκεφτείτε  ότι αφήνοντας δύο ήτρία χαμηλότερα  λαίμαργα βλαστάρια για να αυξηθεί η απόδοση σας θα πρέπει να τσιμπήστε τους υψηλότερους βλαστούς  για  να αποφευχθεί η εξάντληση του φυτού όπως και για να υπάρχει ισορροπία βάρους Παράλληλα χάνεται και χώρο ανάπτυξης του φυτού .

11. Αφαιρέστε παλιά Φυτά
Εδώ είναι το βήμα περισσότεροι άνθρωποι παραλείπουν: Με τα πρωτα κρύα …μαζέψτε και τα πράσινα φρούτα αφού κάνουν ωραίο τουρσί και τραβήξτε τα φυτά από τις ρίζες, συγκεντρώστε τα  μαζί με , παλιά σάπια φύλλα και τα ζιζάνια. Κάψτε ή να κομποστοποιήστετα. Έτσι  θα καταστρέψουν τα βακτήρια και ιους μύκητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν συγκομιδή του επόμενου έτους.


Όσον αφορά το έδαφος στο χώρο καλλιέργειας  της ντομάτα σας   η αφαίρεση τους  θα βοηθήσει να να μην επιβιώσουν οι  προνύμφες των παρασίτων.


αλλα αρθρα:Γιατί οι ντομάτες του σουπερμάρκετ είναι
ΚΛΆΔΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ
Αντιμετώπιση του εντόμου καραντίνας Tuta
Παραδοσιακές ποικιλίες τομάτας
Λιαστές τομάτες
ΤΟΜΑΤΑ~Αδροφουζαρίωση Τομάτας


για πληροφορίες WWW.bioprasino.gr

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή