Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Χρήσεις των ανεμοφραχτών στις καλλιέργειες






Χρήσεις των ανεμοφραχτών στις καλλιέργειες

Ένας ανεμοφραχτης είναι μια φυτεία  που συνήθως αποτελείται από μία ή περισσότερες σειρές από δέντρα ή θάμνους που φυτεύτηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν προστασία από τον άνεμο και την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση.


Συνήθως φυτεύονται στις άκρες των πεδίων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αν σχεδιαστούν σωστά,  οι ανεμοφράκτες γύρω από ένα σπίτι μπορεί να μειώσουν το κόστος της θέρμανσης και ψύξης και να έχουμε  εξοικονόμηση ενέργειας.










Οι ανεμοφράχτες  βοηθούν και συγκρατούν  χιόνι και νερό πού παρασύρεται από τους δρόμους Όφελός είναι και ότι είναι  ενδιαιτημάτα για την άγρια ​​ζωή και σε ορισμένες περιοχές τα δέντρα που συγκομίζονται για τα προϊόντα ξύλου.








Μια άλλη χρήση τούς είναι να προβάλλούν ένα αγρόκτημα από έναν κεντρικό δρόμο ή αυτοκινητόδρομο. Αυτό βελτιώνει το τοπίο , προστατεύουν  το αγρόκτημα με τη μείωση της οπτικής εισβολής του αυτοκινητόδρομου, μετριασμό του θορύβου από την κυκλοφορία και είναι ένα ασφαλές φράγμα μεταξύ καλλιεργειών  ή εκτρεφόμενων ζώων και του δρόμου.



Μια άλλη χρήση για  τους "ανεμοφράχτες" ή "φράκτες αέρα ¨ είναι για τη μείωση της ταχύτητας του ανέμου πάνω από διαβρώσιμες περιοχές, όπως αγρούς, βιομηχανικά αποθέματα,  βιομηχανικές επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι η διάβρωση είναι ανάλογη της ταχύτητας του ανέμου σε κόμβους και  μια μείωση της ταχύτητας του ανέμου από 1/2 (για παράδειγμα) θα μειώσει τη διάβρωση κατά περισσότερο από 80%.




Κ. Τάτσης
Γεωπόνος


2 σχόλια:

  1. κώσρας παπαϊωάννου8 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:26 π.μ.

    γεια σας.έχω ένα χωράφι με μηλιές και χάνω πολλά μήλα κάθε χρόνο εξαιτίας του ανέμου!δεν ξέρω τι να κάνω.ποια δέντρα είναι τα καταλληλότερα για ανεμοφράκτες?πόσο κοστίζουν και πόσο χρόνο χρειάζονται για να αναπτυχθούν? μπορείτε να με συμβουλεύσετε?
    ευχαριστώ
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητέ Κώστα
    Τα κριτήρια επιλογής ειναι κλιμα, νερο στην περιοχη, εδαφος. Συνηθως στην χώρα μας χρησιμοποιούμε κυπαρισσια που θέλουν ελάχιστες εισροές(ποτισμα μόνο τα πρωτα ετη, ελαχιστη λίπανση και πολυ καλη πυκνότητα) αλλα σχετικά αργη αναπτυξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή