Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ζέα το αρχαίο δημητριακό



    Ζέα το αρχαίο δημητριακό
    Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος
    Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
    ctbuchelos@yahoo.gr

    Tο Δίκοκκο Σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά, Ζείδωρος, Βρίζα, Όλυρα, Emmer (Γερμανία), Farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το Ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel).Ή πόλις των Αθηνών
    ονομαζόταν και Ζείδωρος (ζωή +δώρον), διότι επί του εδάφους της καλλιεργείτο έκτος από την ελαία και το δημητριακό Ζειά, που όπως θα δούμε χαρίζει ζωή.
          Οι αρχαίοι δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι.Το σιτάρι το είχαν ως τροφή των ζώων και το ονόμαζαν πυρρό. Έτρωγαν μόνον ψωμί από Ζειά ή Κριθάρι και εν ανάγκη μόνον από κριθάρι ανάμεικτο με σιτάρι.Αν οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί από σιτάρι δεν θα είχαν τόσο υψηλή πνευματική ανάπτυξη.
           Ό Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιά του μόνο με Ζειά, διά να είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι. Το ίδιο έκαναν αργότερα και οι Ρωμαϊκές Λεγεώνες. Την Ζειά φορτοεκφόρτωναν από ένα λιμάνι του Πειραιώς που έλαβε το όνομα, και μέχρι σήμερα ονομάζεται Μαρίνα Ζέας. 

        Στο σιτάρι υπάρχει άφθονη ή γλουτένη. Ή γλουτένη είναι μία ισχυρή κόλλα και χρησιμοποιείται ως φυσική κόλλα (αλευρόκολλα). δημιουργεί περιορισμένη μνήμη, επειδή συγκολλά περισσότερες πρωτεΐνες των απαιτουμένων και περιορίζει το απόθεμά τους. Έτσι, καταστρέφει την φαντασία και το δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική, διότι επικολλάται στα τοιχώματα όλων των αγγείων όπου διέρχεται, με τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις στην υγεία.
         Αντίθετα ή πρωτεΐνη στηρίξεως της Ζειάς η λυσίνη, διασπάται από τα ένζυμα και αφομοιώνεται από τον οργανισμό.Αυτό το χαρακτηριστικό της την κάνει πολύτιμη στον ανθρώπινο οργανισμό. και αφήνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί ελεύθερα να συλλαμβάνει, να σκέπτεται νέες ιδέες, δοξασίες, να δημιουργεί όνειρα, φαντασία και επιστήμη.
    Ευχή κι ελπίδα να αρχίσουμε επιτέλους, να μαθαίνουμε την αλήθεια που τόσο επιμελώς “κάποιοι” μας έκρυψαν!! Ομάδα επιστημόνων του εξωτερικού, έφθασε εις την Θεσσαλονίκη το 1922 όπου εύρισκες τότε ανθρώπους από όλες τις φυλές. Ερεύνησε προσεκτικά και δημοσίευσε, το πρώτο σύγγραμμα για τις ομάδες αίματος και τις ιδιαιτερότητες κάθε φυλής. Εμπνευσμένοι από τον Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε στους ασθενείς "φάρμακο σου είναι ή τροφή σου" σκέφτηκαν: Ο  Έλληνας έχει καθιερώσει υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική τροφή; βασική τροφή των Ελλήνων ήταν (και είναι) το ψωμί. Το ψωμί όμως των Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι από σιτάρι...
     Μόλις οι διεθνείς « φίλοι » μας, διάβασαν αυτήν την έκθεση, δίνουν εντολή να αναιρεθεί αμέσως ή καλλιέργεια Ζειά στην Ελλάδα, και μόνον στην  Ελλάδα.
    Ποιος μας στέρησε αυτήν την ασύγκριτη αυτή τροφή;  Φυσικά κάποιος ...«εθνάρχης». (σσ. όπου εθνάρχης και καταστροφή).
    Προς το τέλος του 1928, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εξαφάνισε από την βιβλιογραφία και  την μνήμη των Ελλήνων την Ζειά ή Ζέα. Είπαν στους πολίτες ότι ή Ζειά είναι ζωοτροφή, γι’
    αυτό τα λεξικά την γράφουν έκτοτε ζωοτροφή και ότι είναι βλαβερή στην υγεία. Θέλουν τους πολίτες τελείως τυφλούς στην σκέψη και δούλους. Σε χρόνο 4 ετών, δεν υπήρχε στην Ελλάδα για σπόρο. Όλοι οι Έλληνες εγκατέλειψαν τη Ζειά, μόνον ένας από όλους κράτησε τότε σπόρο Ζειάς...
    Θρεπτικά συστατικά της Ζέας
    Είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, μαγνησίου, μαγγανίου, πρωτεϊνών και βιταμίνης Β1. Επίσης, περιέχει ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, κάλιο, και θείο. Είναι πλούσια πηγή φυτοοιστρογόνων τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά. Οι μικροί σπόροι της είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και ασβέστιο (100 γρ. σπόρων παρέχουν όσο ασβέστιο δίνουν 2 ποτήρια γάλα).
    Συνιστάται  για : μείωση της χοληστερόλης, πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόληψη του καρκίνου, για τον διαβήτη, την εμμηνόπαυση, την υγεία του πεπτικού συστήματος, την απώλεια βάρους και  τον χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη της.


    Ζυμαρικά από Ζέα, θα βρείτε στα μικρά καταστήματα βιολογικών προϊόντων, φαρμακεία και φούρνους (δεν δίνουν ακόμη σε μεγάλες αλυσίδες).
    Κ. Μ.

5 σχόλια:

  1. ΣΕ 100gr ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ mg ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητε δεν το γνωριζω.θα κανω ένα mail στο καθηγητη μου κο Μπουχελο αν το ξερει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στον παρακάτω σύνδεσμο, αναφέρει πως η Ζέα έχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα υπόλοιπα δημητριακά.

    http://www.hontos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=201%3Azea&catid=83%3Aperissotera&Itemid=138&lang=el

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 120 mg μαγνησιου εχει η ζεα . μανος σεργιαδης καβαλα titillator@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. - m spaei h mana m ta neyra mhpws to zea tha th bohthhsei na kalmarei? XD

    ΑπάντησηΔιαγραφή