Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012


Εργασίες λαχανικών τον Οκτώβριο



Οκτώβριος

Σπέρνουμε:  Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια,, καρότα
          Όταν φυτεύουμε σπόρους, για να έχουμε παραγωγή οποιουδήποτε φυτού με επιτυχία, πρέπει να προσέξουμε δύο παράγοντες. Την ποιότητα των σπόρων και το περιβάλλον, να είναι κατάλληλο για βλάστηση και ανάπτυξη.
Ο   έλεγχος των σπόρων
(αν  είναι σπόροι από παραγωγη δική μας η φίλου) είναι αρκετά εύκολος να γίνει. Έχουμε τους σπόρους από την περσινή παραγωγή μας (αν κρατήσαμε) ή αγοράζουμε νέους. Στην πρώτη περίπτωση βάζουμε σε βαμβάκι (όπως με τις φακές στο σχολείο) 10 από αυτούς τους σπόρους και βλέπουμε πόσοι θα βλαστήσουν. Αν βλαστήσουν πάνω από έξι, τους χρησιμοποιούμε. Αν αγοράσουμε σπόρους, κοιτάμε προσεκτικά την ημερομηνία παραγωγής τους και να είναι ο φάκελος ερμητικά κλειστός. Αν οι σπόροι είναι πολλοί, μία δοκιμή βλαστικότητας, όπως παρακάτω δεν κάνει κακό.
           

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Τους σπόρους πρέπει να τους φυτεύουμε σε πολύ καλό χώμα. Στους ερασιτέχνες προτείνουμε έτοιμα μείγματα σπορείου που είναι απολυμασμένα.
Έπειτα για να φυτρώσουν θέλουν την κατάλληλη υγρασία. Το νερό στον σπόρο «γεμίζει» τα κύτταρα και αρχίζουν οι απαραίτητες ορμονικές, φυτικές και χημικές αλλαγές που τον μετατρέπουν σε «έμβρυο φυτό» με ρίζα και βλαστό.
Στην αρχή με το που φυτεύουμε τους σπόρους –πάντα σε βάθος έως τρείς φορές το πλάτος τους- ποτίζουμε καλά. Μερικοί σπόροι –μικροί- θέλουν φως για να βλαστήσουν αλλά οι περισσότεροι θέλουν κάλυψη έστω 1-2 χιλιοστών. Αν οι σπόροι είναι πολύ μικροί π.χ. σκυλάκι ή μαϊντανός, μπορούμε να ποτίζουμε με ένα ψεκαστήρα, μέχρι να φυτρώσουν καλά.(μία λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να σκεπάσουμε με μία λινάτσα καναβιού το χωρο ώστε να διατηρούν υγρασία και να μην χαλάνε με το πότισμα. Την βγάζουμε από το φύτρωμα)
Παρακολουθούμε συχνά το χώμα ώστε να έχει πάντα υγρασία ακόμη και όταν αρχίζει η βλάστηση. Αν το χώμα έχει στεγνώσει κατά τη διάρκεια της βλάστησης οι σπόροι μας μπορεί να πεθάνουν.
Το έδαφος δεν πρέπει να είναι και πολύ υγρό διότι εμποδίζουμε έτσι την ρίζα να αναπνέει και μπορεί να αναπτυχθούν ασθένειες.
Καλό είναι να καλύψουμε το σημείο σποράς με ένα γυάλινο ή πλαστικό κάλυμμα ή ακόμη και ένα ποτήρι.
Ο χρόνος σποράς έχει σημασία. Αυτό γιατί η θερμοκρασία περιβάλλοντος ανάπτυξης σπόρων είναι σημαντική τόσο στη βλάστηση όσο και στον χρόνο ανάπτυξης.
Αναλόγως το φυτό που επιλέγουμε, θέλουμε και άλλη θερμοκρασία ανάπτυξης.
Έτσι καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες σποράς του κάθε σπόρου (από το φακελάκι). Υπάρχουν σπόροι που θέλουν μία μέρα σε νερό ή στο ψυγείο για να αναπτυχθούν.
Όταν τα φυτάρια μας φτάσουν να έχουν ικανό ύψος 4-10 πόντους και φύλλα, μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση


Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα,
Να προσέχουμε τις αποστάσεις φύτευσης Όταν δεν υπάρχει χώμα σε κήπο η εδαφικό υπόστρωμα σε ταράτσα η ζαρτινιέρα, υπάρχουν έτοιμοι σάκοιφύτευσης. Το χωμα που θα φυτεύσουμε πρέπει να είναι καλα δουλεμένο ψιλοχωματισμένο, πλούσιο(50% κομπόστα απολυμασμένη, 50% χωμα με το δυνατόν λιγότερη άργιλο )
  Η αγκινάρα επίσης πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες που «φυτρώνουν» στο λαιμό εώς και 30 εκατοστά, μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Τις αφαιρούμε και τις φυτεύουμε. Αφήνουμε 1-3 στο φυτό. Φυτεύονται σε έδαφος γόνιμο με αρκετή οργανική ουσία-κομπόστα, κοπριά και βιολογικά ή χημικά λιπάσματα- που έχει οργωθεί βαθιά και φυτεύεται σε αυλάκια. Οι αποστάσεις είναι 1 μέτρο ανά γραμμή και 60 εκατοστά με 1 μέτρο στην σειρά τους
Μεταφυτεύουμε:  Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες, καρότα
            Αν τα έχουμε στο σπορείο τα βάζουμε στην οριστική θεση για να δέσουν και να αναπτυχθούν
Η αγκινάρα επίσης πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες που «φυτρώνουν» στο λαιμό εώς και 30 εκατοστά, μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Τις αφαιρούμε και τις φυτεύουμε. Αφήνουμε 1-3 στο φυτό. Φυτεύονται σε έδαφος γόνιμο με αρκετή οργανική ουσία-κομπόστα, κοπριά και βιολογικά ή χημικά λιπάσματα- που έχει οργωθεί βαθιά και φυτεύεται σε αυλάκια. Οι αποστάσεις είναι 1 μέτρο ανά γραμμή και 60 εκατοστά με 1 μέτρο στην σειρά τους.

Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου