Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Μπήκε το φθινόπωρο.......ώρα να φυτέψουμε καρότα




Σας αρέσουν τα καρότα; Θέλετε να απολαμβάνετε φρέσκα τρυφερά καροτάκια, κατευθείαν από το χώμα; Τότε ήρθε η ώρα να προετοιμαστείτε την καροτοφυτεία σας.

Η σπορά του καρότου ξεκινά στις αρχές του φθινοπώρου (όταν οι θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από τους 25 βαθμούς) και μπορεί να φτάσει μέχρι την άνοιξη (σε περιοχές με βαρύ χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι). Βασική προϋπόθεση για μια καλή παραγωγή είναι το πλούσιοκαι ελαφρύ χώμα. Μιας και το καρότο αναπτύσσει υπόγεια το εδώδιμο μέρος του, είναι σημαντικό να του εξασφαλίσετε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να παράξει τρυφερές και καλοσχηματισμένες σαρκώδεις ρίζες.

Το καρότο, το πορτοκαλί αυτό λαχανικό, είναι ένα από τα λαχανικά που πρέπει να έχει κάποιος στον κήπο του. Είναι εύγεστο, πλούσιο σε ζάκχαρα (δεύτερο μετά τα παντζάρια), πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και πάρα πολύ εύγεστο. Κάποιοι λένε ότι επίσης είναι και αφροδισιακό.
Τα καρότα συναντιώνται σήμερα σε 4 βασικές ποικιλίες:
Η ποικιλία καρότων Chantenay είναι συνήθως χοντρά και κοντά. Χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ζωωτροφών.
Η ποικιλία καρότων Danvers αναπτύχθηκε στο Danvers της Μασαχουσέτης τη δεκαετία του 1870 και είναι ανθεκτικά σε σκληρά και πυκνά εδάφη. Είναι πιο κωνικά στο σχήμα και καταλήγουν σε μικρή άκρη.
Η ποικιλία καρότων Imperator είναι αυτή που βρίσκουμε συνήθως στα supermarket. Είναι πιο μακριά από τις άλλες ποικιλίες και σχετικά ομοιόμοεφα στο σχήμα.
Η ποικιλία καρότων Nantes έχει ένα χοντρό άκρο και είναι σχεδόν κυλινδρικά στο σχήμα. Καλλιεργήθηκαν για την αυξημένη γλυκήτητά τους.


Συγκεκριμένα:
·         έδαφος: ελαφρύ, ψιλόκοκκο, καλοδουλεμένο και πλούσιο σε οργανική ουσία (δεν πρέπει να έχει ούτε πετραδάκι)
·         θερμοκρασία ανάπτυξης: ιδανικά 16-18 βαθμούς
·         σπορά: απευθείας στο έδαφος, σε παρτέρια πλάτους περίπου30 εκ. Όταν φυτρώσουν οι σπόροι και τα φύτρα φτάσουν σε ύψος περίπου τα 7-8 εκ., αραιώστε τα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γύρω στα5 εκ. Σπέρνετε ένα καινούριο παρτέρι κάθε 2-3 εβδομάδες για να έχετε κλιμακωτή συγκομιδή.
·         πότισμα: διατηρείτε το χώμα νωπό και όχι πολύ υγρό. Το καρότο αναπτύσσεται καλύτερα όταν η υγρασία του χώματος παραμένει σταθερή, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις. Για αυτό ποτίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
·         λίπανση: είναι απαιτητική καλλιέργεια, αλλά δεν συμπαθεί την παρουσία υπερβολικής ποσότητας αζώτου στο χώμα, για αυτό να είστε προσεκτικοί όταν προσθέτετε κοπριά. Χρειάζεται αρκετές ποσότητες καλίου.
Και φυσικά αν δεν έχετε κήπο , αλλά μπαλκόνι, τότε επιλέξτε τους σάκους φύτευσης της haxnicks που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για καρότα!!!!
   


K. Tάτσης
Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου