Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από τον κήπο σας. (Από τον Μιχάλη Πολίτη)
Υπάρχουν άνθρωποι που οπωσδήποτε αγαπούν τα ζώα, υπάρχουν και άλλοι που τα μισούν (εγώ τυχαίνει να ανήκω στην πρώτη κατηγορία). Αλλά εσείς σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία ότι τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι συνήθως αποτελούν μπελάδες για τον κήπο μας και την εξέλιξη της βλάστησής του.
Οι φίλοι των λουλουδιών και της κηπουρικής ίσως να έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα ότι αρκετά από τα φυτά τους θα πέσουν θύματα της γάτας ή του σκύλου τους. Κανένας όμως δεν πρόκειται να συνηθίσει το θέαμα από ένα κατεστραμμένο παρτέρι το οποίο έσπειρε και περιποιήθηκε αφιερώνοντας κόπο και χρόνο, και το οποίο δέχτηκε την "επίσκεψη" του σκύλου του γείτονα, ή τις συναθροίσεις των γάτων της συνοικίας.
Αν ανήκετε στους παθόντες, δεν μπορείτε να αντιδράσετε δυναμικά παρ' όλο που το δίκιο είναι σαφώς με το μέρος σας. Το να κυνηγάς σκύλους με ένα σκουπόξυλο ή να πετάς παντόφλες σε γάτες δεν είναι και το καλύτερο θέαμα. Για να μην μιλήσουμε για τις ακραίες - και πολύ σπάνιες ευτυχώς - εκείνες περιπτώσεις χρήσης φόλας.
Ορίστε λοιπόν μερικές οδηγίες που θα τις βρείτε χρήσιμες αν θέλετε να κρατήσετε μακριά τα κατοικίδια από τον πολύτιμο κήπο σας, χωρίς να γίνεστε βάρβαροι.
Χρησιμοποιείστε νερό.
Οι γάτες μισούν το νερό. Αν καταβρέχετε συχνά τον κήπο σας θα διστάζουν να περάσουν από εκεί. Υπάρχουν μάλιστα μηχανισμοί καταβρέγματος που λειτουργούν σαν σκιάχτρα. Όσο για τους σκύλους οι προτιμήσεις τους στο νερό διαφέρουν. Άλλοι μισούν το κατάβρεγμα και άλλοι το βλέπουν σαν πρόσκληση για να κάνουν τρέλες στον κήπο σας.
Χρησιμοποιείστε απωθητικά.
Υπάρχουν μερικά απωθητικά για ζώα στο εμπόριο κατάλληλα για χρήση σε κήπους. Η δράση τους εξαρτάται από τα ίδια τα ζώα. Πιθανόν να συμβαίνει ότι και με τους ανθρώπους, κάποια μυρωδιά που αρέσει σε μας, να είναι εντελώς αποκρουστική για κάποιον άλλο.
Μερικές γάτες βρίσκουν την οσμή της αμμωνίας πολύ αποκρουστική, όπως και της ναφθαλίνης. Βάλτε σε επιλεγμένα σημεία του κήπου σας ένα βαζάκι με αμμωνία ή ναφθαλίνη και σφηνώστε το καλά στο έδαφος ώστε να μην αναποδογυρίζει. Βέβαια θα χρειαστεί να το συμπληρώνετε κάθε φορά που βρέχει. Αυτή η μυρωδιά δεν αρέσει ούτε και στους σκύλους. Έτσι γάτες και σκύλοι για να αποφύγουν αυτή την μυρωδιά θα αποφεύγουν να περνούν από τον κήπο σας.
Έχω επίσης ακούσει ότι ο φυσικός χυμός λεμονιού απωθεί τις γάτες. Στύψτε λίγα λεμόνια, ανακατώστε το χυμό τους με νερό και ραντίστε όλες τις γωνίες του κήπου σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με ξύδι για τους σκύλους. Το κόκκινο πιπέρι είναι ένα αποτελεσματικό απωθητικό εργαλείο. Απλώστε το στον κήπο σας στα σημεία που τα ζώα χρησιμοποιούν για περάσματα. Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε την διαδικασία τακτικά γιατί θα λειώνει από τις βροχές και τα ποτίσματα.
Φράχτες
Οι φράχτες είναι μια λύση για σκύλους. Δηλαδή όχι ακριβώς για όλους τους σκύλους (έχω δει με τα μάτια μου σκύλο να σκαρφαλώνει σε φράχτη δύο μέτρων, αλλά αυτός μάλλον ήταν ακροβάτης) αλλά οπωσδήποτε για τους περισσότερους. Φυσικά οι γάτες θα πηδήσουν τους φράχτες και μάλιστα αυτό το χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες τους σαν τεστ εξυπνάδας του ζώου τους σε σύγκριση με τους ιδιοκτήτες σκύλων. 
Άλλες μέθοδοι
Υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην αγορά ένας αριθμός ηλεκτρονικών απωθητικών συσκευών. Αυτές λειτουργούν εκπέμποντας οξείς ήχους που δεν γίνονται αντιληπτοί από την ανθρώπινη ακοή, τα ζώα όμως τους ακούν και τους θεωρούν αποκρουστικούς. Έτσι δεν πλησιάζουν την περιοχή. 
Λέγεται ότι οι γάτες αποφεύγουν τις περιοχές που υπάρχει κοπριά ή ακαθαρσίες ζώων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους σκύλους.
Όμως ο πιο εύκολος ίσως τρόπος να αποφύγετε τις επισκέψεις ζώων είναι να απλώσετε κομμάτια από κλαδάκια στα περάσματά τους. Αν μάλιστα είναι αγκαθωτά ακόμα καλύτερα. Μια παραλλαγή είναι να χρησιμοποιήσετε ρινίσματα σιδήρου και υπολείμματα από συγκολλήσεις προσωρινά. Στα ζώα δεν αρέσει να περπατούν ανάμεσά τους. Βέβαια υπάρχει και η λύση του συρματοπλέγματος, όμως προσωπικά το θεωρό υπερβολικό, γιατί μπορεί κάποιο ζώο να γαντζωθεί και να τραυματιστεί. 
Και μην ξεχνάτε εκτός από ζώα, υπάρχουν και παιδιά, που πολλές φορές αντιδρούν εξ ίσου απρόβλεπτα. Μην κάνετε λοιπόν τον κήπο σας ναρκοπέδιο.
πηγη: Valentine
για πληροφορίες:                                                   2130043272                 ή         www.bioprasino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου