Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Πέτρα, ξύλο, Βραχόκηπος


κηπος στην Ελαφόνησο


Πέτρα, ξύλο, Βραχόκηπος

Μια μικρή όαση μπροστά,   και πίσω  από το σπίτι

βραχοκηπος Κωνοφόρων www.topiodomi.gr
Ποιος δεν θέλει να δημιουργήσει ένα βραχόκηπο, δημιουργώντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό χώρο?
Ένας κήπος με βράχια  αποτελεί απομίμηση της φύσης σε ένα αλπικό τοπίο ή μια σάρα ή μία πλαγιά σε ένα ελληνικό νησί, στην οποία ανακατέλαβε ο οικότοπος  με πανίδα και με σωστούς  φυτικούς συνδυασμούς μία αισθητική απόλαυση . Νερό, πέτρα, ξύλο, τα φυτά - αλλά και το φως, είναι τα πραγματικά στοιχεία σχεδιασμού. Κάτω από ένα βραχόκηπο πρέπει να κατασκευαστεί μια υπόβαση για καλή αποστράγγιση του νερού ειδικά σε βραχόκηπους κωνοφόρων ή αρωματικών  κακτοειδών και  ανθεκτικών  στην ξηρασία φυτών. Αποτελείται κυρίως από πέτρα, βότσαλα, χαλίκια ή και κάρβουνα που σκεπάζονται με γεωύφασμα.
Βραχόκηπος τριέτης με φοινικοειδή www.topiodomi.gr
 Θεωρητικά, θα πρέπει να κατασκευαστεί σε  μια πλαγιά, η οποία είναι  στην ιδανική περίπτωση, στα νότια ή νοτιοδυτικά. Αν δεν έχουμε πλαγιά δημιουργούμε ένα ανάγλυφο Έτσι προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης των φυτών. Ένας  πολυετής βραχόκηπος αυξάνεται καλά  σε ένα τέτοιο χώρο, ενώ τα αλπικά πολυετή συχνά απαιτούν υψηλό επίπεδο οικοτόπου και, συνεπώς, ως επί το πλείστον  κατασκευάζονται σε βοτανικούς κήπους.
Κατά τη διάρκεια του 20ου Αιώνα οι βραχόκηποι ήταν πολύ δημοφιλείς. Με την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης υπάρχει η ανάγκη για φυσικά τοπία και  αυτό φαίνεται και στον σχεδιασμό «φυσικών»  κήπων με  ενδημικά φυτά, με φυσικά υλικά και φυτικά  περίτεχνα σύνολα   
Κήπος στο Ανω Σούλι
Εάν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας βραχόκηπο, θα πρέπει να έχετε γνώσεις (υπάρχουν αρκετά πολύ καλά βιβλία), με την κατάλληλη θέση, υλικά και μεθόδους   σχεδιασμού. Σε κάθε περίπτωση, βοηθά να καθίσετε  με ένα γεωπόνο, αρχιτέκτονα τοπίου, που θα καταγράψει τις ανάγκες σας, τις διαθέσεις σας και τις δυνατότητες του χώρου σας.
Συνήθως τους ορίζουμε  από το μέγεθος των τεσσάρων έως έξι  τετραγωνικών μέτρων που για μία αστική οικία είναι πολύ καλά. Το σημαντικότερο είναι να είναι στην σωστή κλίμακα με τον χώρο που τοποθετείται και αυτός καθορίζει το μέγεθος. Παρ 'όλα αυτά, «το μικρό είναι όμορφο» θα είναι ένα σύνθημα για έναν  βραχόκηπο.
βραχόκηπος στον Άλιμο  σχήματος νεφρού με αρωματικά και κωνοφόρα
www.topiodomi.gr
 Κατ 'αρχήν, θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς μορφές και τύπους πετρωμάτων. Το μέγεθος των λίθων θα πρέπει να είναι σε αναλογία με το μέγεθος του κήπου. Είτε τετράγωνος ή στρογγυλός, ή σε σχήμα νεφρού –που συνήθως χρησιμοποιώ- αυτό είναι θέμα γούστου.
βραχοκηπος που παιζει ρολο αναβαθμίδας
www.topiodomi.gr
 Αν θέλουμε μπορούμε  να ενσωματώσουμε,  ένα ρυάκι, βότσαλα , ενώ ο τυπικός βραχόκηπος συνήθως  είναι πλαισιωμένος με πέτρες της περιοχής. Οι πάρα πολλές πέτρες συχνά φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα και αντί για φυσικός δείχνει σαν σωρός μπάζων. Πρέπει να έχουν την αίσθηση «νησιών» σε μία φυτική θάλασσα που καλύπτει το έδαφος…

Η φαντασία στο σχεδιασμό  βραχόκηπων είναι σχεδόν απεριόριστη.  Καλή δουλειά.

Κώστας Τάτσης
για πληροφορίες΄2106017403 ή       .              www.topiodomi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου