Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

κομποστ :: η συνταγή του σάντουιτς
Αν έχετε μάθει πια τα υλικά που μπορείτε να ρίξετε μέσα στον κάδο του κομπόστ, αλλά δεν ξέρετε τις σωστές αναλογίες, τότε ακολουθήστε τη συνταγή του σάντουιτς:
Ας ονομάσουμε τα καφέ υλικά ψωμί και τα πράσινα υλικά τυρί. Ξεκινήστε λοιπόν να γεμίζετε τον κάδο σας με διαδοχικές στρώσεις καφέ και πράσινων υλικών σαν να φτιάχνατε σάντουιτς. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε την καλή υφή του μίγματος, τον καλό αερισμό του και την εξισορρόπηση της υγρασίας, αποτρέποντας την σήψη των υγρών πράσινων υλικών. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι όλο το μίγμα θα πρέπει να είναι ενυδατωμένο σαν ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι!
καφέ υλικά: (ξερά υλικά): ξερά φύλλα, χαρτί (όχι τυπωμένο), στάχτη, τρίχες, άχυρο, ροκανίδια (από ξύλο χωρίς χημική επεξεργασία και σε μικρές ποσότητες) που αποτελούν την πηγή ενέργειας για τους μικροοργανισμούς του κομπόστ, βελτιώνουν τις συνθήκες αερισμού και διορθώνουν την υγρασία σε πολύ υγρά μίγματα.
*πράσινα υλικά (φρέσκα υλικά): φλούδες λαχανικών και φρούτων, φύλλα, τρυφεροί βλαστοί, αγριόχορτα (που δεν έχουν ακόμα σποριάσει), γρασίδι (σε μικρές ποσότητες και καλά ανακατεμένο), υπολείμματα καφέ και τσαγιού, τσόφλια αυγών που αποτελούν τις βασικές πηγές Ν (αζώτου) και υγρασίας για το μίγμα.


πηγη:thinkgreen

για πληροφορίες βιολογικούς σπόρους βοτάνων,     2130043272                 ή         www.bioprasino.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου