Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Οι καταστροφικές πυρκαγιές συμβάλλουν σε μια κρίση ψυχικής υγείας

 Οι καταστροφικές πυρκαγιές συμβάλλουν σε μια κρίση ψυχικής υγείας



Εικόνα 1. Από την τοποθεσία Η φωτιά στη θέση Κοκκιναρέα  Μάνος Τσαλδάρης /Εφ.Συν.



Εικόνα 2. Από την τοποθεσία Καταστροφές στον οικισμό Βαμβακιές EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/Εφ.Συν

Όσον αφορά τον υπολογισμό των ανθρώπινων δεινών και των επιπτώσεων των καταστροφών από τις δασικές πυρκαγιές στη δημόσια υγεία, υπάρχει ελάχιστη έρευνα.

    Όσον αφορά τον υπολογισμό των ανθρώπινων δεινών και των επιπτώσεων των καταστροφών από τις δασικές πυρκαγιές στη δημόσια υγεία, υπάρχει ελάχιστη έρευνα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλους τομείς μελέτης της πυρκαγιάς όπου η έρευνα που υπάρχει είναι άφθονη.                                                                                                                    

        Με αφορμή την εμφάνιση των δασικών πυρκαγιών που καταστρέφουν εκατοντάδες ή χιλιάδες σπίτια και σκοτώνουν πυροσβέστες και κατοίκους, οι ερευνητές και οι δημοσιογράφοι, ερευνούν θέματα που είναι τόσο εκτεταμένα όπως η ανίχνευση, οι αιτίες, η δυναμική εξάπλωσης της πυρκαγιάς, οι διαδρομές εκκένωσης, τα οικοδομικά υλικά και το κόστος ασφάλισης και ανάλυση στατιστικών στοιχείων σχετικά για την απώλεια ιδιοκτησίας ακινήτων, τους χρόνους απόκρισης, το κόστος καταστολής και άλλα.

Είναι καιρός να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στον αντίκτυπο των δασικών πυρκαγιών στη δημόσια υγεία, ειδικά στην ψυχολογική μας υγεία.                             

    Στη χώρα μας δεν υπάρχουν τέτοιες έρευνες, αλλά από μια πρόσφατη ερευνητική μελέτη Έκθεση Υγείας στην Καλιφόρνια, που εκπονήθηκε από το Κέντρο Δημόσιας Ακεραιότητας και Ερευνών Δημοσιογραφίας της Κολούμπια, δήλωσε ότι οι καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών,  προκαλούν κρίση ψυχικής υγείας στη χώρα (ΗΠΑ).                                                                       

    Ένα πρόσφατο άρθρο στο Outside τόνισε τις προσπάθειες των ερευνητών να ποσοτικοποιήσουν τον αριθμό των επιζώντων από τις πυρκαγιές. Και τα δύο άρθρα ενισχύουν την ιδέα ότι πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά, για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος και το χρονοδιάγραμμα του τραύματος που προκαλείται από καταστροφές και της συναισθηματικής ανάκαμψης και που αμφότερα αποδεικνύουν την αδυναμία της κοινωνίας μας, να αντιμετωπίζει επαρκώς τις ανάγκες δημόσιας υγείας μετά από την πυρκαγιά. Εξίσου είναι σημαντική η κατανόηση του τι συμβαίνει στους επιζώντες από την  πυρκαγιά και βέβαια, είναι σημαντικό η ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων, για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν τα μετατραυματικά αποτελέσματα των εμπειριών τους.       



Εικόνα 3. Από την τοποθεσία https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2021/05/5308032.jpg

        Αυτό που υπάρχει από τη λίγη έρευνα, δείχνει ότι το τραύμα παραμένει στους επιζώντες από πυρκαγιά για χρόνια.                                                                             

    Όπως αναφέρει η Michael Hoeweler «Παρατήρησα αυτό το φαινόμενο σχεδόν πριν από μια δεκαετία, όταν το προσωπικό του NFPA συναντήθηκε με μαθητές γυμνασίου και τους γονείς τους στο Κολοράντο και το Τέξας, για να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους από τις πυρκαγιές. Θυμάμαι μια γυναίκα που μου μίλησε στο κοινοτικό δωμάτιο ενός πυροσβεστικού σταθμού έξω από το Ώστιν του Τέξας. Λιγότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, η πυρκαγιά του συγκροτήματος Bastrop County είχε κάψει καταστρέφοντας 1.700 σπίτια, μετά από διάρκεια για περισσότερες από τρεις εβδομάδες,  σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και μετατρέποντας το κρατικό δάσος Bastrop σε ένα ερημωμένο τοπίο. «Η κόρη μου φοβάται», μου είπε μια γυναίκα. «Η διαδρομή μας προς το νηπιαγωγείο είναι μέσω του κρατικού δάσους. Κλαίει για τις πάπιες που βρίσκονται στο οδόστρωμα όταν περνάμε. Δεν θέλει να κοιτάξει τα νεκρά δέντρα και την στάχτη. Και συνεχίζει «Δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουσα μια συναισθηματική ιστορία από έναν επιζώντα της πυρκαγιάς, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι αυτή η οικογένεια δεν είχε υποστεί άμεσες απώλειες από τη φωτιά - παρόλα αυτά όμως, το τραύμα ήταν έκδηλο,  ήταν αναγνωρίσιμο  και πραγματικό.                                                                                    

     Οι μαθητές με τους οποίους μιλήσαμε εκείνο το καλοκαίρι, είχαν βιώσει όλες τις πυρκαγιές στις κοινότητές τους τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι πυρκαγιές που είχαν συμβεί κατά την περίοδο της σχολικής χρονιάς.                                                                                                                                       

    Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών δεν αντιμετωπίστηκαν στις τάξεις των σχολείων τους. Μια περιοχή έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει τη συζήτηση για τις πυρκαγιές στα σχολεία της, πιστεύοντας ότι θα τραυματίσει εκ νέου τους μαθητές που είχαν χάσει σπίτια ή αγαπημένα τους πρόσωπα.

      Ωστόσο, οι άνθρωποι που φαινομενικά ήταν αβλαβείς εξέφρασαν αισθήματα ενοχής, θλίψης, φόβου και θυμού για το τι είχε συμβεί στην κοινότητά τους και στους γείτονές τους. Η δουλειά μας στο Κολοράντο και το Τέξας παρήγαγε δύο αναφορές για τη νεολαία και τις πυρκαγιές, και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Δεν ονειρευόμασταν να απορρίψουμε τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην καταστροφή των σπιτιών και θα είμαστε λάθος αν δεν παρακολουθούσαμε το κόστος καταστολής της πυρκαγιάς. Ωστόσο, η κοινωνία μας αγνοεί τις πολύ πραγματικές και τις καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στη σωματική και ψυχική υγεία δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών. Υποστηριζόμενη από μια ισχυρή έρευνα, πρέπει να αγωνιστούμε για μια πολύ καλύτερη και ευρύτερη κατανόηση των επιπτώσεων και των αναγκών στη δημόσια υγεία. Καθώς αντιδρούμε στο αυξανόμενο κόστος των καταστροφών από πυρκαγιές με περισσότερες μελέτες και περισσότερες στρατηγικές, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν μπορούν να μετρηθούν όλα όσα μετράνε».

ΠΗΓΗ

Michele Steinberg is director of the wildfire division at NFPA. Illustration: Michael Hoeweler



METAΦΡΑΣΗ
Μανώλης Καπάνταης
 Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
  τ. Δ/ντης Πράσινου




Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Πρώτη καταγραφή του βακτηρίου Xylella fastidiosa στην Κύπρο

 Εντοπίστηκε την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, από επιθεωρητές του Τμήματος Γεωργίας, το βακτήριο Xylella fastidiosa σε φορτίο ελιών από την Ισπανία.



Για την αποτροπή της εξάπλωσης και εγκατάστασης του επιβλαβούς οργανισμού στην Κύπρο το Τμήμα έλαβε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο επιβλαβής αυτός οργανισμός είναι βακτήριο και εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013 και συγκεκριμένα στην Ιταλία όπου έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε ελαιώνες της περιοχής Απούλιας. Έκτοτε έχει εντοπισθεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας καθώς και άλλα κράτη μέλη όπως τη Γαλλία και την Ισπανία. Το βακτήριο, εκτός από ελιές, προσβάλλει και καταστρέφει πολλά είδη φυτών όπως αμυγδαλιές, κερασιές, δασικά και ένα μεγάλο εύρος καλλωπιστικών φυτών, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στη γεωργία και στο περιβάλλον. Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω της μεταφοράς μολυσμένων φυτών αλλά και με έντομα φορείς όπως τα τζιτζικάκια. Τονίζεται ότι το εν λόγω βακτήριο ΔΕΝ επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων και των ζώων εντούτοις εξάπλωση του σημαίνει ξήρανση και καταστροφή γεωργικών καλλιεργειών, αστικού πρασίνου και των δασών μας.

Το Τμήμα Γεωργίας προβαίνει σε εντατικούς ελέγχους σε εμπορεύματα φυτών, ξενιστών στο εν λόγω βακτήριο, που προέρχονται από κράτη μέλη στα οποία έχει εντοπισθεί το βακτήριο. Ως εκ τούτου, Φυτοϋγειονομικοί Επιθεωρητές του Τμήματος Γεωργίας, την Τετάρτη 21/04/2021 προχώρησαν στη λήψη δείγματος από δύο φυτά ελιάς που εισάχθηκαν από την Ισπανία την Τρίτη 20/04/2021 από ιδιώτη στην περιοχή Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.

Με την επιβεβαίωση του εντοπισμού του εν λόγω επιβλαβή οργανισμού, από το εθνικό εργαστήριο αναφοράς, το Τμήμα Γεωργίας έθεσε σε άμεση εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και από τις 26/04/2021 μέχρι τις 28/4/2021 έλαβε τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Εκρίζωση και καταστροφή των προσβεβλημένων από το βακτήριο φυτών.
  2. Καταγραφή όλων των φυτών που υπάρχουν σε ακτίνα 50 m γύρω από το μόλυσμα.
  3. Οπτικό έλεγχο και λήψη δειγμάτων από συγκεκριμένα φυτά που εμπίπτουν σε ακτίνα 50 m γύρω από το μόλυσμα.
  4. Έλεγχο για παρουσία των εντόμων φορέων που μεταφέρουν το βακτήριο από μολυσμένα σε υγιή φυτά.
  5. Ενημέρωση των επηρεαζόμενων ενοίκων στη γύρω περιοχή με τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου.
  6. Ενημέρωση της αρμόδιας Αρχής της Ισπανίας και των υπόλοιπων κρατών μελών για τον εντοπισμό του βακτηρίου σε ελιές οι οποίες αν και συνοδεύονταν με το απαραίτητο Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, εντούτοις ήταν μολυσμένες.

Παρά το γεγονός ότι οι πιο πάνω ενέργειες έχουν διασφαλίσει την καταπολέμηση του βακτηρίου του και την παρεμπόδιση της περαιτέρω εξάπλωσής του, το Τμήμα Γεωργίας θα συνεχίσει την παρακολούθηση των φυτών ξενιστών στην εν λόγω περιοχή και θα λαμβάνει δείγματα τις κατάλληλες εποχές για επιβεβαίωση της απουσίας του βακτηρίου. Σε περίπτωση εντοπισμού, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπισή του και πρόληψη των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων που θα προκαλέσει η τυχόν εξάπλωσή του στο νησί μας.

Ο κίνδυνος εισαγωγής του εν λόγω βακτηρίου στο νησί μας από φυτά που προέρχονται από περιοχές της Ένωσης στις οποίες έχει ήδη εντοπισθεί ο επιβλαβής αυτός οργανισμός, παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος. Ως εκ τούτου, καλείστε πριν από κάθε εισαγωγή φυτών ή φυτικού υλικού να επικοινωνείτε με το Τμήμα Γεωργίας ώστε να ενημερώνεστε επί των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθούνται, με στόχο την αποφυγή των οποιωνδήποτε αρνητικών επιπτώσεων.

Η άμεση και επιτυχής λήψη των πιο πάνω μέτρων στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου κατέστη δυνατή λόγω της ευαισθητοποίησης και συνεργασίας του ιδιώτη που πραγματοποίησε την εισαγωγή με το Τμήμα Γεωργίας, καθώς και των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής.

Κρατούμε τους επιβλαβείς οργανισμούς και τις ασθένειες των φυτών μακριά από το νησί μας.
Πηγή: kathimerini.com

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Η σημασία της χαρτογράφησης των αστικών δέντρων

 

Η σημασία της χαρτογράφησης των αστικών 

δέντρων

Συγγραφέας: Δρ.  Ana Clara Cobas,

Δασολόγος Μηχανικός  

 Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Δομών (LEMEJ), Συνεργαζόμενο Κέντρο του CIC, Εθνικό Πανεπιστήμιο ΒΔ επαρχίας  Μπουένος Άιρες (UNNOBA). ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 

(Ιανουάριος 2020).                                                                                                      -

     Όταν ακούμε τη λέξη "δάσος", οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο μυαλό μας συνδέονται γενικά με τα γηγενή δάση, τους κοντινούς δασικούς σχηματισμούς, η τα Εθνικά Πάρκα. Συσχετίζουμε αυτόν τον όρο με την ιδέα ενός συνόλου δέντρων διαφόρων ειδών που αναπτύσσονται φυσικά σε ανοιχτούς χώρους και αλληλεπιδρούν με τη φυσική χλωρίδα και την πανίδα. Ωστόσο, στις πόλεις μας έχουμε επίσης τα δικά μας αστικά δάση που αποτελούνται από τα δέντρα στους δρόμους και από τις πλατείες και τα πάρκα και τα άλση.                                                                                                           Η δομή αυτών των δασών είναι πολύ διαφορετική από τα φυσικά, αφού επηρεάζονται από την αστική αρχιτεκτονική, τις ανάγκες της γειτονιάς και τις συνεχείς τροποποιήσεις του οικοτόπου όπου αναπτύσσονται. Ωστόσο, τα οφέλη που παρέχουν τα δέντρα είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από το πλαίσιο η το περιβάλλον του χώρου ανάπτυξης.

  Τα αστικά δέντρα αποτελούν τη πράσινη φυσική κληρονομιά των πόλεων.   

       Εκτός από την ομορφιά και την σκίαση  δρόμων και πεζοδρομίων, παρέχουν οξυγόνο και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς ένα ώριμο δέντρο μπορεί να απορροφήσει έως και 150 κιλά ρυπογόνα αέρια το χρόνο.                                                                           Αλλά τα οφέλη τους δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά: λειτουργούν ως φίλτρα για τους αστικούς ρύπους, όπως τη σκόνη, τη βρωμιά και τον καπνό από τα καυσαέρια. Από την άλλη πλευρά, ενεργούν ως ανεμοφράκτες που μειώνουν τις απαιτήσεις θέρμανσης το χειμώνα. Ταυτόχρονα, παρέχουν σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες, βοηθώντας στον δροσισμό του αέρα μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου, γεγονός που μειώνει τη χρήση κλιματιστικών

        Με λίγα λόγια, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας της αστικής ζωής, καθώς η διαβίωση κοντά σε καταπράσινες περιοχές μπορεί να ωφελήσει τη σωματική και ψυχική υγεία. Ακόμη επηρεάζουν την αξία της ακίνητης περιουσίας, καθώς τα αστικά τοπία που περιλαμβάνουν δέντρα αυξάνουν τις τιμές ιδιοκτησίας του ακινήτου κατά 20%.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό και απαραίτητο να ληφθούν επαρκή μέτρα για τη σωστή φροντίδα και συντήρηση των αστικών δέντρων.                                                   

      Υπό αυτήν την έννοια, η χαρτογράφηση είναι ένα μέσο που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις στρατηγικές στο σχεδιασμό της διαχείρισης των δέντρων της πόλης.                                                                                                                          Η χαρτογράφηση των δέντρων της πόλης είναι μια στατιστική δραστηριότητα που στοχεύει στη συλλογή ενός συνόλου βασικών δεδομένων που σχετίζονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά και τη θέση του πληθυσμού των δέντρων. 

    Δεδομένου ότι αυτό δεν είναι μια συχνή δραστηριότητα, είναι φυσικό να το συνδέσουμε με δομικές πτυχές, όπως η μέτρηση και ο προσδιορισμός όλων των υπαρχόντων δέντρων στην αστική περιοχή και η γεωγραφική τους θέση. Ωστόσο αυτό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας των δειγμάτων, της επιδείνωσης των διαδρομών πεζών από τη δράση των ριζών, των πιθανών χώρων για τη φύτευση νέων δέντρων που μπορούν να καλύψουν τις περιοχές απ’ όπου αυτά έχουν αφαιρεθεί. Αυτά τα δεδομένα συλλέγονται προκειμένου να ληφθεί ένα σύνολο βασικών και επίσημων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη δομή, την κατάσταση, την κατανομή και την τοποθεσία του πληθυσμού, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον προγραμματισμό των απαραίτητων ενεργειών για τη συντήρηση και τη βελτίωση των δέντρων. 

    Για την πραγματοποίηση της χαρτογράφησης , οι παράμετροι που πρέπει να μετρηθούν πρέπει να καθοριστούν διεξοδικά, συνδέοντάς τις με τον στόχο που πρέπει να επιτευχθεί με αυτές τις πληροφορίες. Η παραδοσιακή μεθοδολογία υπονοεί ότι οι άνθρωποι που πραγματοποιούν τις μετρήσεις / παρατηρήσεις (απογραφείς) περπατούν στους δρόμους της πόλης, σταματώντας σε κάθε δέντρο η σε κάθε μπλοκ, ταυτίζοντας το με το όνομα του δρόμου και τον αριθμό του σπιτιού στο οποίο έχει φυτευτεί το δέντρο στο πεζοδρόμιο. Στη συνέχεια, αναγνωρίζεται το είδος, μετράται η στηθιαία διάμετρος του στελέχους (κορμού) και το ύψος, αξιολογείται η κατάσταση του ατόμου (παρουσία / απουσία σήψης, βαθμός κλίσης, ανάγκη κλαδέματος) και το μέγεθος της λεκάνης η του λάκκου ή της κατάστασης του πεζοδρομίου. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται σε χαρτί εισάγονται αργότερα σε μια βάση δεδομένων.                                                                                                           Για να διευκολυνθεί η συλλογή πληροφοριών, κωδικοποιούνται πολλές από τις παραμέτρους. Για παράδειγμα, κάθε είδος ταυτίζεται με συγκεκριμένο αριθμό, κλίμακες βαθμού σήψης, κλίση στελέχους και φθορά διαδρομών, καθώς και προτεραιότητα  κοπής και απομάκρινσης  ή κλάδευσης (ΦΩΤΟ 2).

Φωτογραφία 2: Πιθανή κωδικοποίηση παραμέτρων.  

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι έννοιες που εφαρμόζονται πρέπει να είναι σαφείς και ομοιόμορφες για όλους τους απογραφείς, με τέτοιο τρόπο ώστε η συλλογή δεδομένων να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο υποκειμενική. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω εκπαίδευσης και επιτόπιων δοκιμών πριν από την απογραφή και χαρτογράφηση. Η προετοιμασία, η μέτρηση και η μεταγραφή των δεδομένων απαιτεί πολύ χρόνο. Για να τον μειώσετε πολλές φορές, αποφασίζεται να ληφθούν λιγότερες τιμές εις βάρος της γενικής αξιολόγησης των δέντρων. Επί του παρόντος, η πρόοδος της τεχνολογίας καθιστά δυνατή τη συντόμευση ορισμένων από τους χρόνους εργασίας, όπως συμβαίνει με τη μεταφορά της έντυπης φόρμας στο Excel χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή (App) απευθείας στην απογραφή για τη φόρτωση δεδομένων. Για παράδειγμα, με το πρόγραμμα Qgis, ο απογραφέας μπορεί να ανεβάσει τα δεδομένα σε μια κινητή συσκευή και να κάνει γεωαναφορά για το αξιολογημένο δείγμα, έτσι ώστε οι πληροφορίες να αποθηκεύονται αυτόματα σε ψηφιακή μορφή που μπορεί να μετατραπεί σε υπολογιστικό φύλλο Excel (ΦΩΤΟ 3).                                                                               

Φωτογραφία 3: Οι κίτρινες κουκκίδες δείχνουν τα δέντρα που εξετάστηκαν.                                   Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών των προγραμμάτων είναι ότι είναι σε θέση να δημιουργήσουν χάρτες με τις ληφθείσες πληροφορίες, επιτρέποντας να έχουν εικόνες της φυτοϋγειονομικής κατάστασης των δέντρων ή της κατανομής των ειδών στον αστικό ιστό, διευκολύνοντας έτσι τη λήψη αποφάσεων (ΦΩΤΟ 4) .     



Φωτογραφία 4: Χάρτης της διανομής του Fresno και του Fresno Dorado, της πόλης Junin. Κατασκευάστηκε από την Ing. Agr. Paula Melilli, INTA-Junín.

        Οι έννοιες της αειφορίας, της ποιότητας ζωής, της φροντίδας για το περιβάλλον, τα σημεία που βρίσκονται τα αξιοθέατα της κοινότητας επηρεάζουν την ιδέα της διαχείρισης των αστικών δέντρων, τείνοντας να στοχεύουν στη βιώσιμη διαχείριση. Πράγματι, η επιλογή των κατάλληλων ειδών αρχίζει να έχει σημασία, με έμφαση στη χρήση γηγενών φυτών κάθε οικολογικής περιοχής, τεχνικές φύτευσης και κλάδευσης ως στρατηγικές προσαρμογής στον αστικό χώρο (και όχι μόνο για την αφαίρεση των ενοχλητικών κλαδιών).

          Σε αυτό το πλαίσιο, τα δεδομένα που παρέχονται από μια απογραφή και χαρτογράφηση των αστικών δέντρων που έχουν σχεδιαστεί σωστά, στα οποία η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη μέτρηση και την αξιολόγηση τους, καθίστανται πολύ σημαντικά. Δεν είναι μόνο θέμα «συγκέντρωσης αριθμών» και γνώσης πόσων δέντρων έχει ένας δήμος, αλλά αυτό χρησιμεύει επίσης για τον προγραμματισμό των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. 

Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να γίνουν κλαδέματα και αφαιρέσεις δέντρων που έχουν προτεραιότητα «επείγον», προσπαθώντας να αποφύγουμε πιο σοβαρές καταστάσεις στο εγγύς μέλλον.                     

Μεσοπρόθεσμα, τα είδη δέντρων που θα αναπτυχθούν ή θα εξεταστούν για τις πιθανές περιοχές δεντροφύτευσης.                                                                            

Μακροπρόθεσμα, ο προγραμματισμός πρέπει να συνεχιστεί, ορίζοντας το μοντέλο αστικών δέντρων που θα ακολουθηθεί, καθορίζοντας ποια είδη θα χρησιμοποιηθούν για τη φύτευση νέων  δέντρων στα σημεία όπου έχουν αφαιρεθεί αυτά ή για νέες θέσεις φύτευσης, καθορίζοντας το κλάδεμα συντήρησης σε τακτική βάση, εκπαιδεύοντας τους δεντροκόμους που εκτελούν κλάδεμα, προσφέροντας ενημέρωση των δημοτικών διατάξεων και ενσωμάτωσή τους με επαρχιακούς νόμους για τα δέντρα (νόμος 12,276 / 99 Μπουένος Άιρες · νόμος 13,836 / 19, Σάντα Φε · νόμος 7,873 / 08, Mendoza · νόμος 5478/04, San Luis · νόμος 7172/13, Chaco), μεταξύ άλλων πιθανών δράσεων.                                                                                                                    

    Όταν φροντίζουμε τα αστικά δέντρα, μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ποσότητα του «πράσινου» που πρέπει να είναι σημαντική, αλλά και η ποιότητά του. Η απογραφή- χαρτογράφηση  τους χρησιμεύει ως ένα από τα εργαλεία που επιτρέπει την αξιολόγηση αυτών των δύο παραμέτρων. Οι βελτιώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη μέθοδο της απογραφής χαρτογράφησης, της μέτρησης και της ανάλυσης δεδομένων, θα χρησιμεύσουν για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, επιτρέποντας στην τοπική αυτοδιοίκηση να διαχειρίζεται και να σχεδιάζει τα αστικά δέντρα και, μαζί τους, να συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής των πολιτών.

(*) Εργαστήριο δοκιμών υλικών και δομών (LEMEJ), συνδεδεμένο κέντρο της CIC, Εθνικό Πανεπιστήμιο ΒΔ  επαρχίας  Μπουένος Άιρες (UNNOBA).

Σημείωση.

Στη χώρα μας  την Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθεσία για την προστασία και την ανάπτυξη των αστικών δέντρων. Ακόμη  και σήμερα δεν υπάρχουν προδιαγραφές διαχείρισης Η Τοπική Αυτοδιοίκηση. πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει η απειλή των δυσμενών επιπτώσεων από την Κλιματική αλλαγή για τη θωράκιση και την ανάπτυξη του πρασίνου. Γι’ αυτό οι υπηρεσίες Πρασίνου πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη χαρτογράφηση των αστικών δέντρων του κάθε Δήμου. Στις περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη επιστημονικού προσωπικού και υποδομών να συνεργαστούν με τις Γεωτεχνικές Τεχνικές Εταιρείες Πρασίνου.

ΠΗΓΗ

La importancia del censo forestal del arbolado urbano

Escribe: Dra. Ing. Forestal Ana Clara Cobas,  del Laboratorio de Ensayo de Materiales y Estructuras (LEMEJ), Centro Asociado de la CIC, Universidad Nacional del Noroeste de la provincia de Buenos Aires (UNNOBA).