Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Οι λαχανόκηποι της Ακαδημίας Πλάτωνος

Λαχανοκηπος σημερα 
Οι λαχανόκηποι της Ακαδημίας Πλάτωνος.
     Ίσως φανεί παράξενο να δούμε ένα τρακτέρ δίπλα στην Λένορμαν, μέσα σε ένα χωράφι να οργώνει.!! Ναι εδώ είναι ο λαχανόκηπος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Απομεινάρι από τους λαχανόκηπους της Κολοκυνθούς, των Σεπολίων, του Περιστερίου, της Ακαδημίας Πλάτωνος.

           Οι λαχανόκηποι από τα αρχαία χρόνια υπήρχαν μαζί με τα αμπέλια και τις ελιές.
Στα μέσα του 19ου αιώνα με την αύξηση του πληθυσμού της Αθήνας εκτοπίστηκαν τα ελαιόδεντρα και μεγάλωσαν οι λαχανόκηποι για να θρέψουν την πρωτεύουσα.
Τα ξύλα από τις άλλοτε ιερές ελιές7 δίδονται για καυσόξυλα και γύρω από το ποτάμι αρχίζουν να αναπτύσσονται μεγάλοι λαχανόκηποι.
Μαγγανοπήγαδο
         Η καλλιέργεια της ελιάς ήταν η πιο προσοδοφόρα μέχρι το 1850. Με την αύξηση του πληθυσμού η παραγωγή των κηπευτικών προϊόντων ήταν περισσότερο επικερδής από τις ελιές.
        Η Μικροασιατική καταστροφή του 1922 έφερε στην Ελλάδα 1.500.000 πρόσφυγες. Οι 300.000 φθάνουν στην Αθήνα. Οι πρώτες παράγκες στήνονται λίγο μακρύτερα από τη γέφυρα της Κολοκυνθούς και περίπου 700 μέτρα μακρύτερα από το χωριό Περιστέρι.
           Οι λαχανόκηποι κράτησαν μέχρι τη δεκαετία του 1960. Μετά η αγροτική γη μετασχηματίστηκε σε αστική και βιομηχανική. Τη χαριστική βολή την έδωσε η Υπουργική Απόφαση του 1975 η οποία απαγόρευσε την εκτροφή ζώων και πουλερικών σε όλο το λεκανοπέδιο.
Το πηγαδι 
             Τα περιβόλια έγιναν φτηνά οικόπεδα που πουλήθηκαν ή ενοικιάστηκαν για διάφορες χρήσεις και ακολούθησε μια άναρχη δόμηση.
       Σήμερα υπάρχει ένας λαχανόκηπος που ξεκινά κοντά από την Αίμωνος και φθάνει μέχρι την Λένορμαν.
         Σχεδόν σε κάθε μεγάλο λαχανόκηπο - περιβόλι υπήρχε μία στέρνα και μαγγανοπήγαδο που το γύριζε άλογο.
Λαχανοκηπος σήμερα 
         Όλοι οι περιβολάριδες είχανε στάβλο με αγελάδες, άλογα και μουλάρια.
Δίπλα από το σπίτι υπήρχαν αποθήκες, κοτέτσια με πάπιες, χήνες, φραγκόκοτες και χοιροστάσιο.
    Φυτεύανε χόρτα, μαρούλια, ραπανάκια, ραδίκια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, παντζάρια κ. α.
Εκτός από τα κηπευτικά είχαν και δένδρα. Βερικοκιές, αχλαδιές, μουριές, ροδιές, λεύκες, συκιές, ελιές.
    Τα προϊόντα τα πηγαίνανε με σούστα στη λαχαναγορά. Στη στέρνα έβαζαν τα χορταρικά με τα κοφίνια για να πλυθούν. Πολλά παιδιά κάνανε μπάνιο μέσα στις στέρνες.
         
Έξοδος νερου από το Μάγγανο
Κάθε Πρωτομαγιά ερχόταν πολύς κόσμος από τον Κολωνό, το Μεταξουργείο. Ερχόταν και για κυνήγι.
 
      Ένα μεγάλο περιβόλι στη οδό Αντιγόνης ήταν του Κωνσταντίνου Βουτσαρά. Άλλοι περιβολάριδες ήταν : ο Μπουτζέλιας, ο Τριδήμας, ο Μαυρίκης, ο Κοκκινογένης, ο Δούσης, ο Νταρής, ο Μουσταπίδης, ο Αμοργιανός, ο Τζεβάς, ο Τεντόμας, ο Τζεβάς, ο Λεμπέσης, ο Γκιωνάκης, ο Πανόπουλος, ο Τσουκαντάς, ο Σιδέρης, ο Μέξης, ο Φελος κ. α.

Η στερνα
      Σήμερα μετά την άναρχη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί περιμένουμε από την Πολιτεία, να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης, να γίνουν δρόμοι με πεζοδρόμια και ίσως κάποτε όλη η αδόμητη περιοχή γίνει μία πράσινη νησίδα, ένας μεγάλος πνεύμονας της Αθήνας. Είναι νομίζω ο κατάλληλος χώρος να ιδρυθεί η Παγκόσμια Ακαδημία των Εθνών. Ένα Παγκόσμιο Πανεπιστήμιο του κόσμου.

Μιχάλης Βασίλας.
Το μαγγανοπηγαδο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου