Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου , αγαπητοί συμπολίτες μου
Τον Φεβρουάριο του 2016 η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου ( ΠΕΕΓΕΠ ) έπειτα από διαβούλευση και πραγματοποίηση ημερίδας στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων δημοσιοποίησε τις επιστημονικές της προτάσεις που αφορούν την ολιστική αποκατάσταση και εύρυθμη διαχείριση του Εθνικού Κήπου όχι μόνο ως Εθνικού Κήπου αλλά κυρίως ως Ιστορικού Τοπίου.
Προς μεγάλη μας απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι με την διακήρυξη του έργου “Αναβάθμιση των Υποδομών του Εθνικού Κήπου” δεν εισακουστήκαμε. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γιατί δεν καταγράφονται και δεν υιοθετούνται οι προτάσεις ενός επιστημονικού φορέα όπως είναι η ΠΕΕΓΕΠ με άμεσο αποτέλεσμα η φιλοσοφία της συγκεκριμένης επέμβασης να απέχει εκκωφαντικά από τις πραγματικές ανάγκες του Εθνικού Κήπου .
Αγαπητοί κύριοι,
ο Εθνικός Κήπος καταρχήν ως Ιστορικός Κήπος δεν χρειάζεται Αναβάθμιση παρά άμεση Αποκατάσταση και Ορθή Διαχείριση των ουσιωδών Κηποτεχνικών του στοιχείων και παραμέτρων ώστε να τον φέρουμε, και όσο αυτό είναι εφικτό, στην αρχική του μορφή. Γιαυτόν ακριβώς τον λόγο και δεδομένης της σημερινής απαξιωτικής του εικόνας θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός της μελέτης θα πρέπει να ήταν αντεστραμμένος και το Πράσινο να αποτελούσε το 87% του προϋπολογισμού και όχι το 13%.
Σε αυτό το σημείο είμαι υποχρεωμένος να σας καταστήσω σαφές, ότι η ΠΕΕΓΕΠ δεν αποτελεί όπως μας καταλογίστηκε ούτε αντιπολίτευση, ούτε επαγγελματική συντεχνία. Αποτυπώνουμε ως επαγγελματίες και ως πολίτες, καθαρά , με σαφήνεια, το ποιες είναι οι ανάγκες του Εθνικού Κήπου τις οποίες και θέλουμε και είμαστε στην διάθεση σας να επεξεργαστούμε έστω και την τελευταία στιγμή.
Επειδή όμως ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα της Αιρετής Αρχής να αποφασίζει η ίδια για το που θα κατανέμει τους πόρους της, από την διακήρυξη έτσι όπως την γνωρίζουμε σήμερα προκύπτει ότι :
η μελέτη που αφορά τα οικοδομικά και τα ηλεκτρολογικά τεύχη δεν έχει λάβει καμμία πρόνοια για το γεωτεχνικό υπόβαθρο δεδομένου ότι πρόκειται για έργο μέσα σε φυσικό οικοσύστημα, με συνέπεια να προκληθούν μη αντιστρεπτές βλάβες στο ριζικό σύστημα των δένδρων κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην σταδιακή παρακμή τους και τον θάνατο τους. Αυτό προκύπτει από την εκσκαφή 20εκ σε όλους τους διαδρόμους του Κήπου για την τοποθέτηση του σταθεροποιημένου δαπέδου και από την εκσκαφή σε βάθος 70εκ για το πέρασμα των καλωδίων βαρέως ρεύματος.
Θα θέλαμε λοιπόν να επισημάνουμε στην Τεχνική Υπηρεσία του
Δήμου Αθηναίων ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία
προστασίας των Δένδρων για οποιαδήποτε κατασκευή λαμβάνει χώρα μέσα στην
λεγόμενη Κρίσιμη Περιοχή Ριζικού Συστήματος η οποία αυτή την στιγμή είναι
ισχύον Ευρωπαϊκό Πρότυπο και την οποία θεωρούμε ότι η είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Αλέξης Σπανέλλης
ΓΕΩΠΟΝΟΣ Μsc ΓΠΑ
Γ.Γ. ΠΕΕΓΕΠ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ Μsc ΓΠΑ
Γ.Γ. ΠΕΕΓΕΠ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου