Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Η Φάβα Φενεού το 104ο προιόν

Στον κατάλογο με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ ελληνικά προϊόντα προστέθηκε η Φάβα ΦενεούΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 14.09.2016 την καταχώρισή της στο Μητρώο Προστατευόμενων Ενδείξεων. Η  Φάβα Φενεού αποτελεί το 104ο ελληνικό προϊόν, που είναι εγγεγραμμένο στο σχετικό Μητρώο. Η Ελλάδα, όσον αφορά τον αριθμό καταχωρισμένων προϊόντων, βρίσκεται στην 5η θέση  με 104 προϊόντα, με πρώτη την Ιταλία (285), δεύτερη τη Γαλλία (233), τρίτη την Ισπανία (193) και τέταρτη την Πορτογαλία (137).
  Συμφωνα με την προδιαγραφή είναι βρωσιμο όσπριο προερχόμενο από το λαθούρι του είδους Lathyrus sativus L. To  τμήμα του φυτού που συλλέγεται και καταναλώνεται ώς τροφή  από τον άνθρωπο είναι οι αποξηραμένες , αποφλοιωμένες και θρυμματισμένες κοτυλιδόνες  των σπερμάτων του. Αλεσμένα  τα σπέρματά  σε μορφή πηχτού χυλού, αποτελούν το μαγειρικό παρασκεύασμα γνωστό ως φάβα. Τα φυσικά χαρακτηριστικά των σπερμάτων είναι το υποκίτρινο χρωμα τους, το ιδιαίτερα μικρό  μέγεθος, αφου το βάρος 1.000 σπόρων δεν ξεπερνά τα 150 gr το γωνιώδες και ακανόνιστο σχήματους, η μικρή διάμετρός τους που κυμαίνεται από 4-7 χιλιοστά και το μικρό ποσοστό θρυμμαμτισμένων κοτυλιδόνων (1έως 5%). Η υγρασία τους δεν ξεπερνά το 13%Τα χημικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την "Φάβα Φενεού" είναι η υψηλή περιεκτικότητα της    σε :

  • Πρωτείνη(κατ' ελάχιστο 24%)
  • υδατάνθρακές (από 44%έως 60%)
  • διαιτητικές φυτικές ινες (από 12 έως 25%)
 Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστουν την "Φάβα Φενεού" προιόν υψηλής διατροφικής αξίας.
Ως οριοθετημενη γεωγραφική περιοχή παραγωγής της ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Φενεού και Στυμφαλίας που ανήκουν στον Δήμο Σικυωνίων του νομού Κορινθίας της Περιφέρειας Πελλοπονήσου Πηγή : http://www.elgo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου