Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Υάκινθος


       Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Υάκινθος είναι γνωστός ένας ωραιότατος νέος από τις Αμύκλες (πόλη της Λακωνίας κοντά στη Σπάρτη), ευνοούμενος του θεού Απόλλωνα, τον οποίο ο θεός σκότωσε κατά λάθος ρίχνοντας το δίσκο. Σύμφωνα με μία εκδοχή της ιστορίας, ο Ζέφυρος, η προσωποποίηση του δυτικού ανέμου, άλλαξε την κατεύθυνση του δίσκου ώστε να σκοτώσει τον Υάκινθο, επειδή ζήλευε. Ο Απόλλων έσκαψε ο ίδιος με τα χέρια του τον τάφο του Υακίνθου και από το σώμα του ή από το αίμα του έκανε να φυτρώσει για πρώτη φορά το ομώνυμο φυτό και λουλούδι. Πάνω στα φύλλα του φυτού αυτού λεγόταν ότι διακρίνονταν τα γράμματα ΥΑ ή ΑΙ, που τα συσχέτιζαν ερμηνευτικά με το «ΥΑκινθος», «υΑκΙνθος», το σχετλιαστικό μόριο «αι» ή και τον ΑΙαντα. Προς τιμή του Υακίνθου οι Λάκωνες τελούσαν την εορτή Υακίνθια, ενώ σώζονται πολλά χάλκινα αγάλματά του. Ο Μότσαρτ έγραψε την όπερα «Απόλλων και Υάκινθος» (1767) με υπόθεση από τον μύθο του Υακίνθου. Σε αυτή ο Υάκινθος παρουσιάζεται ως πριγκιπόπουλο, γιος του βασιλιά της Σπάρτης Οιβάλου και αδελφός της Μελίας.

                      Για τους χριστιανούς η ιστορία είναι διαφορετική: ο μάρτυρας Υάκινθος ήταν κουβικουλάριος ( θαλαμηπόλος). του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού Βασανίστηκε μέχρι θανάτου, επειδή, σε κάποιο δείπνο του αυτοκράτορα, αρνήθηκε να φάει κρέας από ειδωλόθυτα (ζώα θυσιασμένα στα είδωλα). Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο απεσταλμένος του βασιλιά προς αυτόν είδε το κελί του ολόφωτο και έναν άγγελο να τον ενθαρρύνει και να τον ενισχύει. Το ίδιο, όταν βρέθηκε νεκρός στο κελί του, οι στρατιώτες είδαν επίσης αγγέλους γύρω από το σώμα του.

 πώς φυτεύουμε τους βολβούς?

Σε πήλινη γλάστρα βάζουμε στον πάτο γεωύφασμα. Κατόπιν βάζουμε χώμα με τύρφη ( 3:1) , μέχρι το ύψος που θα ακουμπήσουμε τους βολβούς .
Αραδιάζουμε τους βολβούς δίπλα ο ένας στον άλλο , με τις μύτες προς τα πάνω και τους πιέζουμε να δέσουν καλά με το χώμα ( όχι βιδωτά ). Κατόπιν προσθέτουμε χώμα μέχρι το σημείο ώστε οι μύτες ίσα  ίσα να εξέχουν από το χώμα.
Τους φυτεμένους βολβούς τους τοποθετούμε σε μέρος ψυχρό και σκοτεινό και τους αφήνουμε εκεί 6-12 βδομάδες για να δημιουργήσουν γερές ρίζες.
Μετά μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερή και φωτεινή θέση , δηλαδή στη θέση όπου θα ανθίσουν.
Δείτε το video εδώ.
πηγές:Βικιπαιδεια και econews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου