Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Μηλολόνθη

Η Μηλολόνθη (Melolontha) είναι γένος κολεοπτέρων από την πρώην οικογένεια Scarabaeidae. Η οικογένεια αυτή σήμερα θεωρείται υπεροικογένεια και ονομάζεται Scarabaeoidea και η μηλολόνθη κατατάσσεται στην οικογένεια Melolonthidae.
την βρίσκουμε συνήθως σε καλά χωματα με πολύ οργανική ουσία  ακόμα και σε κοπροσωρούς ή κομπόστας. Αν βρεθεί σε γλάστρες η σε καλλιεργειες είναι πρόβλημα αφου η προνύμφη καταναλώνει  σημαντικές ποσότητες ριζών ν
Παγκοσμίως διακρίνονται περίπου 62 είδη του γένους Μηλολόνθη Στην Ευρώπη το γένος εκπροσωπείται με έξι είδη, από τα οποία στην Ελλάδα συναντούμε τέσσερα, την Melolontha albida, την Melolontha melolontha, την Melolontha pectoralis και την Melolontha taygetana  ενδημική στην Ελλάδα. Το είδος Melolontha hippocastani δεν αναφέρεται για την Ελλάδα.
Εφόσον το όνομα Μηλολόνθη είναι πολύ παλαιό χρησιμοποιείται και για άλλα έντομα όπως τη χρυσόμυγα και γενικότερα για τα έντομα με προνύμφες παρόμοιες με τις προνύμφες της μηλολόνθης.

Βιολογία

Τα ενήλικα έντομα γίνονται ορατά κατά την άνοιξη, όταν τα φύλλα των φυλλοφόρων δέντρων είναι ακόμα μαλακά. Επιζούν το πολύ μερικές εβδομάδες. Για να ωριμάσουν τα γεννητικά όργανα, η Μηλολόνθη πρέπει να καταναλώνει φύλλα. Βγαίνοντας από το χώμα το βράδυ, πετάει στις κορυφές κοντινών θάμνων ή δέντρων, όπου με την βοήθεια των οσφρητικών δεξιοτήτων τα έντομα συγκεντρώνονται μαζικά σε επιλεγμένα δέντρα. Αυτό σε χρόνια πληθυσμιακής έκρηξης τα κάνει αρκετά επιζήμια. Μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρα το φύλλωμα ενός δέντρου ή και περιοχής δάσους.


Κατά τη σύζευξη παίρνουν μια εξαιρετική στάση, με τα οπίσθια άκρη της κοιλίας κολλημένα το ένα στο άλλο, τα κεφάλια σε αντίθετη κατεύθυνση και τον άξονας των σωμάτων περιστραμμένο κατά 180 μοίρες (Εικ. 4). Η σύζευξη μπορεί να κρατάει μερικές ώρες. Μετά τη σύζευξή τα αρσενικά γρήγορα φτάνουν το τέλος της ζωής τους.

Μετά την γονιμοποίηση των αυγών, το θηλυκό ψάχνει σχετικά με την υγρασία την θερμοκρασία και την πυκνότητα το κατάλληλο χώμα και σκάβοντας εξαφανίζει από τους περισσότερους της[ασαφές]. Σε βάθος 14 μέχρι 40 χιλιοστόμετρων αποθέτει τα περίπου 70 αυγά της σε δέματα από 10 έως 30 αυγά. Μετά από περίπου ενάμισι μήνα εκκολάπτει το πρώτο νυμφικό στάδιο. Για την ανάπτυξη η προνύμφη χρειάζεται τρία έως πέντε χρόνια ανάλογα με τις κλιματικές και καιρικές συνθήκες. Κάθε χρόνο υφίσταται από μια έκδυση. Για τις εκδύσεις και για τη διαχείμαση η προνύμφη μπορεί να κατεβαίνει μέχρι ενάμισι μέτρο στο έδαφος. Η νύμφωση πραγματοποιείται μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια το φθινόπωρο. Η πλαγγόνα είναι ελεύθερου τύπου (Puppa libera, Εικ. 5, 6, 7). Τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες αργότερα βγαίνει το ακμαίο, αλλά παραμένει στο έδαφος μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Εξ αιτίας της διάρκειας του βιολογικού κύκλου δεν είναι έκπληξη, που σε βόρειες και νότιες περιοχές τέσσερα χρόνια μετά από μια πληθυσμιακή έκρηξη σε καμιά περιοχή δεν παρατηρείται καμία άλλη πληθυσμιακή έκρηξη. Εφόσον οι προνύμφες καταβροχθίζουν σχεδόν κάθε είδος ριζών, που βρίσκεται μπροστά τους, οι προνύμφες μπορούν να προκαλούν τεράστιες ζημίες σε καλλιέργειες κάθε τύπου, ιδιαίτερα στο τελευταίο νυμφικό στάδιο, δηλαδή την χρονιά πριν από μια πληθυσμιακή έκρηξη

Καταπολέμηση

Κατά την προβιομηχανική περίοδο τα κολεόπτερα μαζεύονταν με τα χέρια και χρησιμοποιούνταν για ζωοτροφές. Σε ορισμένα μέρη, οι άνθρωποι κατανάλωναν και οι ίδιοι τα έντομα αυτά. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν εντομοκτόνα χημικά προϊόντα. Σήμερα είναι γνωστά και τα μειονεκτήματα των εντομοκτόνων στην γεωργία και δασοκομία και η χρήση τους περιορίζεται όσο είναι δυνατόν. Για τα ακμαία γίνεται ψεκασμός των δέντρων, καμιά φορά από αεροπλάνα ή ελικόπτερα. Για τις προνύμφες γίνεται ψεκασμός των χωραφιών. Πάντοτε θα έπρεπε να γίνει μια προσεκτική ζύγιση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Για τα σπάνια ή ενδημικά είδη μπορεί να προκύπτει το ζήτημα της προστασίας
Τα χημικά είναι δραστικά στον αγρό ...απαγορεύονται στην Πόλη αλλά κάνουν και ζημιά πχ σε μια γλάστρα αφού θα σκοτώσουν ότι υπάρχει εκεί όπως τα ωφέλιμα έντομα. Δραστικά είναι αρκετά έλαιο (ριγανελαιο) αλλα και  το πιπέρι σε εγκατεστημένα έντομα ενώ η χρήση κατηφέ είναι προληπτικό εξαιρετικό μέτρο,Για την αντιμετώπιση της προσβεβλημένης περιοχής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαλύματα που περιέχουν βακτήρια (milky spores) ή νηματώδεις που προκαλούν ασθένειες στα ασπροσκούληκα, χωρίς να βλάπτουν ωφέλιμους οργανισμούς και το περιβάλλον. Το τελευταίο είναι το ποιό αποτελεσματικό ειδικά στην πόλη
ΠΗΓΕΣ:http://el.wikipedia.org

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ταίστρα πουλιων απο ΡΕΤ

τα υλικά απλά και με φαντασία γίνονται περισσότερα


  •   Ενα μπουκάλι ΡΕΤ 
  •  σπαγγος
  • αιχμηρό εργαλείο
  • τροφη πουλιων
Κάνουμε μία τρυπά στο καπάκι και δένουμε τον σπάγκο. έτσι μπορούμε να δένουμε το μπουκάλι εκει που θέλουμε.

Με το αιχμηρό εργαλείο  -καλύτερα να καιει-κάνουμε οπές ανάλογες της στήριξης που θα τοποθετήσουμε και περνάμε το στήριγμα ,όπως μολύβι κουτάλα κτλ 
Κάνουμε και μικρές οπές από πάνω ώστε να μπορεί να τσιμπά το πουλακι
Γεμίζουμε το μπουκάλι, βυδώνουμε το καπακι δένουμε το μπουκάλι και ΕΤΟΙΜΟ!!

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τεχνικό δελτίο για τους «εχθρούς» των εσπεριδοειδών
/
09.09.2014 09:12


















Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε τεχνικό δελτίο με γεωργικές προειδοποιήσεις για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata): 
Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί.

Διαπιστώσεις: Στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς οι καρποί προσβάλλονται με την αλλαγή του χρώματος (ξεθώριασμα πράσινου χρώματος). Οι προσβεβλημένοι καρποί ωριμάζουν πρόωρα, κιτρινίζουν και πέφτουν.

Οδηγίες:
- Να συνεχιστεί η προστασία στα όψιμα πορτοκάλια που δεν έχουν συγκομιστεί.
- Είναι κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσει η καταπολέμηση της μύγας με τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης (ετοιμόχρηστες παγίδες προσέλκυσης και θανάτωσης με τη δραστική «δελταμεθρίν»). Οι δολωματικοί ψεκασμοί ξεκινούν 10-15 μέρες πριν το ξεθώριασμα του πράσινου χρώματος των καρποών και σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μαζικής παγίδευσης εξασφαλίζουν αποτελεσματικότερη προστασία.
Η καταπολέμηση στοχεύει στη θανάτωση της μύγας πριν προλάβει να ωοτοκήσει στους καρπούς.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ (Aonidiella aurantii) & ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ ή Μαύρη ψώρα (Parlatoria zizyphi)

Οδηγίες: Η φθινοπωρινή γενιά των κοκκοειδών βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατάλληλο κλάδεμα και καθάρισμα των δέντρων περιορίζει την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών.
- Σε δέντρα όπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές συστήνεται ψεκασμός στο διάστημα: 12-15 Σεπτεμβρίου.

Να προτιμηθούν οι θερινοί πολτοί για την προστασία της ωφέλιμης πανίδας. Τα δέντρα πρέπει να είναι καλά ποτισμένα και να βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση για να αποοφευχθούν προβλήματα φυτοτοξικότητας. Σε έντονες προσβολές οι θερινοί πολτοί μπορούν να συνδυαστούν με άλλο εγκεκριμένο σκεύασμα με δοσολογία ανάμειξης 30-50% της αναγραφόμενης δόσης και την ενδεδειγμένη δόση του εντομοκτόνου.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ (Planococcus citri): 

Σε περιοχές με υψηλή υγρασία αναπτύσσονται επιζήμιοι πληθυσμοί που εγκαθίστανται στα σημεία επαφής των καρπών μεταξύ τους ή με φύλλα και κλάδους. Διακρίνεται από τα λευκά κηρώδη νημάτια και τα μελιτώματα (κόλλα) όπου δευτερευόντως αναπτύσσονται μύκητες της καπνιάς (μαυρίλα).

Αντιμετώπιση: Σε οπωρώνες με προσβολή καρπών άνω του 15% συστήνεται άμεση επέμβαση. Όταν ο ψευδόκοκκος συνυπάρχει με τα παραπάνω κοκκοειδή συνιστάται συνδυασμένη αντιμετώπιση.

ΦΥΛΛΟΚΝΙΣΤΗΣ (Phylllocnistis citrella):

Η τρυφερή βλάστηση προσβάλλεται εντονότερα το φθινόπωρο. Κατάλληλα καλλιεργητικά μέτρα (περιορισμός φθινοπωρινών αρδεύσεων και όψιμων λιπάνσεων, κλάδεμα και αφαίρεση λαίμαργων) αποτρέπουν σοβαρές προσβολές στα δέντρα παραγωγικής ηλικίας. Πρέπει να αποφεύγεται η μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού από  περιοχή σε περιοχή.

Οδηγίες:- Να συνεχιστεί η προστασία των νεαρών δέντρων και φυτωρίων.

ΑΛΕΥΡΩΔΕΙΣ: Διαλευρώδης (Dialeurodes citri) & Εριώδης αλευρώδης (Aleurothrixus floccosus)
Διαπιστώνονται έντονες προσβολές σε δέντρα με πυκνό φύλλωμα και αυξημένη υγρασία. Στα μελιτώδη εκκρίματα των αλευρωδών εμφανίζεται καπνιά. Τα καλλιεργητικά μέτρα που αναφέρονται στον φυλλοκνίστη περιορίζουν τις προσβολές.

Όπου είναι αναγκαία η αντιμετώπιση να προτιμηθούν οι θερινοί πολτοί. Εάν συνυπάρχουν με κοκκοειδή να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Eutetranychus orientalis):

Παρατηρήθηκε έναρξη της δραστηριότητας του τετρανύχου Eutetranychus orientalis στις περιοχές που είχε εντοπιστεί η
παρουσία του τα προηγούμενα χρόνια (νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου).

Είναι τετράνυχος που προκαλεί, κυρίως το φρινόπωρο ταχύτατη αποφύλλωση στα εσπεριδοειδή με μεγαλύτερη προτίμηση στις λεμονιές.

Διαπιστώσεις: Τα προσβεβλημένα φύλλα φέρουν πολυάριθμες χλωρωτικές κηλίδες προσδίδοντας στο δέντρο αργυρόχροη όψη. Στους καρπούς προκαλεί χλωρωτικούς αποχρωματισμούς στα σημεία  προσβολής.

Διαδίδεται κυρίως με τον άνεμο και με τη μεταφορά προσβεβλημένων φύλλων και καρπών.

Οδηγίες: Συστήνεται προσεκτική εξέταση των δέντρων για την εμφάνιση συμπτωμάτων και άμεση αντιμετώπιση.

ΚΑΠΝΙΑ: 
Η καπνιά (μαυρίλα) οφείλεται σε μύκητες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια φύλλων και καρπών σαν αποτέλεσμα των άφθονων μελιτωδών εκκρίσεων εντόμων όπως ψώρες, ψευδόκοκκος, εριώδης αλευρώδης, διαλευρώδης.

Οδηγίες: Η αντιμετώπιση της καπνιάς συνδέεται άμεσα με την καταπολέμηση των εντόμων αυτών. Φθινοπωρινοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα σκευάσματα περιορίζουν την ανάπτυξη της καπνιάς και τις σήψεις των καρπών που  προκαλούνται από την φυτόφθορα.


Προτασεις: ψεκασμός με βιολογικά λιπάσματα όπως  προτείνεται και στο 

Εσπεριδοειδή και φυλλοκνίστης Με αυτά καταπολεμούνται οι περισσότερες ασθένειες 

Κ. Τατσης...

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Σπουδές για μια σύγχρονη Γεωργική Εκπαίδευση προσφέρει ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

1/9/2014

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ 

                               Ξεκίνησαν οι εγγραφές στις ΕΠΑ.Σ. του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Σπουδές για μια σύγχρονη Γεωργική Εκπαίδευση προσφέρει ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ σε απόφοιτους της Α΄ Λυκείου.  Οι εγγραφές στις ΕΠΑ.Σ. (Επαγγελματικές Σχολές) του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2014. 
                              Για το σχολικό έτος 2014-2015 θα λειτουργήσουν έξι ΕΠΑ.Σ. με επτά ειδικότητες και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, στη Λάρισα, στην Καλαμπάκα, στην Κρήτη, στη Νεμέα και στο Μαρούσι.Η φοίτηση στις Σχολές που εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων είναι διετής και στους σπουδαστές παρέχεται δωρεάν σίτιση και στέγαση.
                             Στις ΕΠΑ.Σ. εγγράφονται οι μαθητές που προάγονται στη Β΄ τάξη των Γενικών ή
Επαγγελματικών Λυκείων, T.Ε.Λ., Εν. Λυκείων, ΛΕΝ, ΕΠΛ ημερησίων και εσπερινών, καθώς επίσης και κάτοχοι πτυχίου ΤΕΛ, ΤΕΣ, ΕΠΑ.Σ, ΤΕΕ (Α΄ ή Β΄ κύκλου) και των ισότιμων σχολών για την απόκτηση άλλης ειδικότητας. Οι απόφοιτοι παίρνουν πτυχίο επιπέδου 3 το οποίο
τους παρέχει τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εγγράφονται
στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις
κατά τόπους ΕΠΑ.Σ. :
· Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων: Εθνικής Αντιστάσεως 3, Κατσικάς Ιωαννίνων,  τηλ. 26510           92219
· Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ. Λάρισας: 4ο  χλμ. οδού Τρικάλων - Λάρισας, 
    Λάρισα, τηλ.2410 611093
· ΕΠΑ.Σ. Καλαμπάκας: Ιωαννίνων 95, Καλαμπάκα, τηλ. 24320 22781
-ΕΠΑ.Σ. Κρήτης: Π.Γ.Σ. Γορτύνας Μεσσαράς, Μεσσαρά Κρήτης, τηλ. 28920 31259,
     28920 31500
· Γεωργική ΕΠΑ.Σ. Νεμέας: Μαθητικής εστίας 37, Νεμέα, τηλ. 27460 23032
· ΕΠΑ.Σ. Συγγρού: Λ. Κηφισίας 182, Μαρούσι Αττικής τηλ. 210 8012701
Ειδικότητες για το σχολικό έτος 2014 - 2015
 1. ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΕΠΑ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ
1. Αγροτικών Μηχανημάτων 
2. Ζωοτεχνίας
2. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ

ΕΠΑ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας

3. ΕΠΑ.Σ. ΚΡΗΤΗΣ Θερμοκηπιακών Κατασκευών και Καλλιεργειών

4. ΕΠΑ.Σ. ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ Τεχνιτών Ξυλογλυπτικής-Διακοσμητικής Επίπλου

5. ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΠΑ.Σ. ΝΕΜΕΑΣ Αμπελουργίας - Οινοτεχνίας


6. ΕΠΑ.Σ. ΣΥΓΓΡΟΥ Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων – Αρχιτεκτονικής τοπίου