Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Προστασία των λαχανικών από τις χαμηλές Θερμοκρασίες του Χειμώνα


Προστασία των λαχανικών από τις χαμηλές Θερμοκρασίες του Χειμώνα


Διάκριση των λαχανικών ανάλογα με την αντοχή τους στον παγετό
Τα λαχανικά διαφέρουν μεταξύ τους  αρκετά ως προς το εύρος των θερμοκρασιών που μπορούν να αναπτυχθούν. Μερικά λαχανικά χρειάζονται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (λαχανικά ψυχρής εποχής), ενώ άλλα χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη τους (λαχανικά θερμής εποχής). Όπως είναι λογικό τα λαχανικά της θερμής περιόδου (π.χ. μελιτζάνα, αγγούρι, κτλ.) όχι μόνο δε θα αντέξουν σε συνθήκες παγετού, αλλά μπορούν να ζημιωθούν ακόμη και σε θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες από τους 0 βαθμούς κελσίου. Ωστόσο κόμη και τα είδη που είναι ανθεκτικά δε σημαίνει ότι αντέχουν σε παγετούς μεγάλης διάρκειας. Ανάλογα λοιπόν με την αντοχή τους στον παγετό τα λαχανικά μπορούν να διακριθούν ως εξής:
Α) ανθεκτικά στον παγετό: κρεμμύδι λάχανο Βρυξελλών, μαιντανός, μπιζέλι μπρόκολο, πράσο, ραπάνι, σκόρδο, σπανάκι, σπαράγγι,
Β) Λιγότερο ανθεκτικά: αγκινάρα, αντίδι, καρότο, κινέζικο λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλι, παντζάρι, πατάτα, σέλινο,
Γ) Ευπαθή στον παγετό: γλυκοκαλάμποκο, τομάτα, μαυρομάτικο φασόλι, φασολάκια
Δ) Λαχανικά πολύ ευπαθή στον παγετό: αγγούρι, γλυκοπατάτα, καρπούζι, κολοκύθα, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, μπάμια, πεπόνι, και πιπεριά.
Προληπτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του παγετού
Καταρχήν το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τα κατάλληλα είδη για την καλλιέργεια. Ακόμη και οι διαφορετικές ποικιλίες κάθε είδους λαχανικού παρουσιάζουν διαφορετική αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε πριν αγοράσουμε το σπόρο ή τα σπορόφυτα μας, θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί για τα χαρακτηριστικά τους ειδικά αν στην περιοχή μας ο παγετός αποτελεί πρόβλημα. Το επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε την κατάλληλη θέση για την εγκατάσταση των φυτών μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφύγουμε θέσεις που δεν είναι προστατευμένες από το Βοριά. Ωστόσο, αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες θέσεις καλό είναι να δημιουργήσουμε ένα φυσικό ανεμοφράκτη με ψηλά δένδρα (π.χ. κυπαρίσσια, λεύκες, κτλ.) ή ακόμα με θάμνους που τους έχουμε αφήσει να πάρουν ύψος (π.χ. αγγελική, βιβούρνο, κτλ.).
Η λίπανση με άζωτο είναι επίσης ένα σημείο που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Όσο μεγαλύτερες ποσότητες αζώτου χορηγήσουμε στα φυτά μας, τόσο πιο ευπαθή τα κάνουμε σε ένα ενδεχόμενο παγετό. Για το λόγο αυτό η φθινοπωρινή λίπανση στηρίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες φωσφόρου και καλίου (π.χ. λίπασμα τύπου 11-15-15).  Η έγκαιρη καταπολέμηση των ζιζανίων είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Τα ζιζάνια έχουν την τάση να μειώνουν την θερμοκρασία του εδάφους, μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως η παρεμπόδιση της εισόδου της ηλιακής ακτινοβολίας, μέσω της λειτουργίας της διαπνοής, κτλ.
Άμεσες ενέργειες για την προστασία από τον παγετό
Εφόσον έχει χιονίσει, σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το χιόνι πάνω από τα λαχανικά μας. Το χιόνι σε συνθήκες παγετού στην ουσία προστατεύει τα λαχανικά από τις χαμηλές θερμοκρασίες αφού κάτω από αυτό διατηρείται μια θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 0 βαθμούς κελσίου. Πρόβλημα από το χιόνι δημιουργείται όταν έχει μεγάλο πάχος, οπότε λόγω βάρους προκαλεί μηχανικές ζημιές στα φυτά.
Στην περίπτωση που η καλλιέργεια των λαχανικών  μας γίνεται σε γλάστρες, τότε τα πράγματα είναι απλά εφόσον μπορούμε να τις μετακινήσουμε σε προφυλαγμένο μέρος. Ένα προϊόν που μπορεί να βρει κάποιος εύκολα στα καταστήματα, είναι τα πανιά παγετοπροστασίας «φλις», με τα οποία μπορούμε να σκεπάσουμε τα λαχανικά μας λίγο πριν τον παγετό. Τα συγκεκριμένα πανιά μπορούν να διατηρήσουν την θερμοκρασία στο περιβάλλον των φυτών 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Εφόσον δεν έχουμε τέτοια πανιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για κάλυψη, φύλλα νάιλον, σακούλες σκουπιδιών, εφημερίδες ή ότι άλλο πρόχειρο έχουμε στην διάθεση μας. Σε λαχανόκηπους οι οποίοι δεν είναι σε αστικό περιβάλλον και επομένως επιτρέπονται οι ψεκασμοί, μπορεί να γίνει ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα λίγο πριν τον παγετό. ,Με τον ψεκασμό αυτό παρεμποδίζεται η εγκατάσταση και ανάπτυξη των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό παγοκρυστάλλων.     
πηγη:Αγρότυπος 
 Αλλες λύσεις η χρήση ειδικών πλαστικών φύλλων , διάτρητων, fleece,  άχυρων που θα τυλίξουμε τα φυτά μας
για πληροφορίες στο 2106017403  και www.bioprasino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου