Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Χρειάζεται πραγματικά να έχουμε ένα κάδο;


Όχι. Η κομπόστα παράγεται-πιο αργά,- και  σε ένα σωρό στο έδαφος. Ακολουθήστε τις ίδιες οδηγίες για την διαστρωμάτωση και το βρέξιμο των συστατικών και η φύση θα λειτουργήσει. Οι γενικές οδηγίες είναι ίδιες , οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι μεγάλες για να απολυμάνουν τον σωρό από ανεπιθύμητα μικρόβια
Ο κάθε σωρός καλό είναι να μην ξεπερνά το ενάμιση μέτρο πλάτος και ένα ύψος. Προστατέψτε τον από την βροχή και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο Ένας σωλήνας στο κέντρο του σωρού  και την άλλη πλευρά εκτός του σωρού, θα βοηθήσει στον αερισμό και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα για αναερόβια ζύμωση. Σε ένα αυτοσχέδιο κάδο απαιτείται συχνό ανακάτεμα- με πιρούνα η ειδικό εργαλείο και συχνότερος έλεγχος θερμοκρασίας για να μην έχουμε παθογόνα.
Αν ο σωρός έχει «σταματήσει» και δεν βλέπουμε να προχωρά η ζύμωση οι παραπάνω ενέργειες είναι επιβεβλημένες. Αν έχει υπερβολική υγρασία καλό είναι να εκτεθεί στον ήλιο  να στεγνώσει και να αεριστεί ώστε να «ζεσταθεί» και να αυξηθεί ο μικροβιακός πληθυσμός.  Τα βασικά στο σωρό είναι το οξυγόνο και η ανάμιξη.  Έτσι το μίγμα θα παράγεται γρήγορα και θα είναι ομοιογενές 
 Μειονεκτήματα είναι ο μεγαλύτερος χρόνος και χώρος που απαιτείται και ένταση εργασίας από την πλευρά μας.

Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος
www.bioprasino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου