Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Προστασία από τον δάκο της ελιάς

Δάκος της ελιάς

Υπάρχει κάποιος οικολογικός τρόπος για να προστατέψω τις ελιές που έχω στον κήπο μου, από το δάκο; (Γ.Η.)
Aπάντηση
Η οικολογική αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς γίνεται με τρεις τρόπους.

Α. Ψεκασμός με κάποιο από τα φυτικά εντομοκτόνα(tetrastop) που κυκλοφορούν στην αγορά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου, ώστε οι ψεκασμοί να πραγματοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή.
Β. Ψεκασμός ή σκόνισμα, με κάποια σκόνη πετρωμάτων. Δημιουργεί στον καρπό της ελιάς ένα στρώμα σκόνης, όχι τόσο φιλικό για το δάκο. Τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι η εικόνα των «σκονισμένων» δέντρων στον κήπο μας και η ανάγκη για πιθανές επαναλήψεις έπειτα από δυνατή βροχή.
Γ. Χρήση παγίδων. Στην αγορά κυκλοφορούν τριών ειδών παγίδες. Ο πρώτος τύπος παγίδας αποτελείται από ένα χάρτινο σακουλάκι που στο εσωτερικό του περιέχει τροφικό ελκυστικό, ενώ το εξωτερικό του είναι εμποτισμένο με χημικό εντομοκτόνο. Η λειτουργία της είναι απλή. Το έντομο έλκεται από το περιεχόμενο της παγίδας, αλλά ακουμπώντας στην εξωτερική της επιφάνεια, θανατώνεται από το εντομοκτόνο.
Ο δεύτερος τύπος αποτελείται από τροφικό ελκυστικό και αντί εντομοκτόνου έχει ένα πλαστικό φύλλο με κόλλα. Το έντομο έλκεται στην παγίδα και κολλάει πάνω της.
Ο τρίτος τύπος παγίδας αποτελείται από ένα πλαστικό δοχείο σε σχήμα σφαίρας ή μπουκαλιού που στο εσωτερικό του τοποθετούμε κάποιο τροφικό ελκυστικό. Το έντομο μπαίνει στο εσωτερικό της παγίδας από την οποία δεν μπορεί να βγει και εγκλωβίζεται. Iσως είναι ο καταλληλότερος τύπος παγίδας ιδιαίτερα για τον ερασιτέχνη. Επίσης, μας δίνεται η δυνατότητα, αλλάζοντας το ελκυστικό, να τη χρησιμοποιήσουμε και για άλλα έντομα, όπως σφήκες, μύγες κ.λπ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_1_11/06/2005_1284180
www.bioprasino.gr

5 σχόλια:

  1. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ενδεδειγμένη παγίδα για τον δάκο είναι: Σε μπουκάλι πλαστικό του 11/2 λίτρου ρίχνουμε μέχρι τη μέση νερό και προσθέτουμε 4% θεϊκή αμμωνία , 2% βόρακα και 60 cc γλυκερίνη. Την γλυκερίνη την αγοράζουμε από φαρμακείο σε μπουκάλια του 1 κιλού περίπου 5 € . Ανοίγουμε τρεις μικρές τρύπες στο μπουκάλι , πάνω από την ετικέτα, περίπου στο πάχος όσο το πάχος ενός μολυβιού ίσως με μια πυρωμένη ακίδα. Φροντίζουμε να μην είναι μεγαλύτερες οι τρύπες , γιατί δεν θα πιάνει η παγίδα τις πεταλούδες του δάκου. Η ίδια ακριβώς παγίδα χρησιμεύει και για την μύγα της Μεσογείου.

      Διαγραφή
    2. η συνταγη αυτη ειναι συνηθης και αποτελεσματικοτατη

      Διαγραφή
  2. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπάρχουν διαφορα αναλογα την εταιρεία παραγωγης με διαφορετικο εμπορικό ονομα και θα το βρείτε στα ΓΕΩΠ. καταστηματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή