Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ζιζάνια στους χλοοτάπητες



Οι χλοοτάπητες μας έχουν πολλά ετήσια ζιζάνια τα οποία τα χωρίζουμε σε δύο γενικές κατηγορίες τα πλατύφυλλα και αγρωστώδη. Αυτοί οι παρείσακτοι επισκέπτες αναπτύσσονται σε βάρος του χλοοτάπητα μας  μειώνουν το αισθητικό αποτέλεσμα  και αφαιρούν χρήσιμές ουσίες από τα φυτά μας
Ποιες είναι οι βασικές μέθοδοι διαχείρισης αυτών.
Μια βασική μέθοδος ελέγχου είναι η πρόληψη των νέων μολύνσεων. Χορτοκοπτικά και εξοπλισμός  θα πρέπει να καθαρίζονται από τους επαγγελματίες σχολαστικά πριν από τη μετάβαση από  περιοχή σε περιοχή από κήπο σε κήπο. Αν προσθέσουμε χώμα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι μολυσμένο. Ακόμα  και αν τα κάνουμε  όλα σωστά τα πουλιά  ο αέρας και τα έντομα είναι άριστοι μολυντές!
 Εάν βρεθούν μεμονομένα φυτά ζιζανίων πρέπει να αφαιρούνται άμεσα πρίν σποριάσουν,  με το χέρι. Απομονώνουμε και εντοπίζουμε  την περιοχή ώστε αν έχει μείνει ρίζα να προσέξουμε ώστε μέσα σε μία δύο εβδομάδες να δούμε την εξέλιξη της μολυσματικής περιοχής. Αν δούμε αναβλάστηση  βγαζουμε το ζιζανιο  με την ρίζα. Ιδανικά για αυτή την εργασία είναι εραλεία τυπου «σωλήνα».
  Η διατήρηση χλοοτάπητα  και η αντοχή του απέναντι στα ζιζάνια είναι καλύτερη όταν είναι σθεναρός και υγιείς. Είναι ανταγωνιστικός και έτσι επιβραδύνει  την εισβολή των ζιζανίων.  Ο πυκνός  και δυνατός  χλοοτάπητας  σκιάζει την επιφάνεια του εδάφους, καθιστώντας την ανάπτυξη των  ετήσιων σπόρων ζιζανίων  δύσκολη.
Ένας σημαντικός λόγος που αυξάνει και προωθεί τα ζιζάνια είναι το υπερβολικό πότισμα ιδιαίτερα σε σκιερές περιοχές.  Σε εγκατεστημένους χλοοτάπητες καλύτερα  να γίνεται άρδευση ανά διήμερο, βαθύτερη, παρά συχνή διότι αυτό διευκολύνει την ανάπτυξη των  επιπολαιόριζων σπόρων ζιζανίων Το ίδιο γίνεται όταν δεν έχουμε  εδάφη που δεν αποστραγγίζουν.  Έτσι στα σημεία όπου «κρατάει» νερό υποχωρεί ο χλοοτάπητας και διευκολύνονται τα ζιζάνια.
Άλλος λόγος είναι η συμπίεση του εδάφους ή η ύπαρξη thatch στους θερμόφιλους χλοοτάπητες. Καλό είναι –ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν συχνές διελεύσεις και πατήματα- να κάνουμε αερισμό. Με λίγα λόγια η καλή συντήρηση το χλοοτάπητα είναι αυτό που τον κάνει ανθεκτικό στα ζιζάνια.
Υπάρχει δυνατότητα χρήσης οργανικών ή  και χημικών ζιζανιοκτόνων. Τα  οργ.  ζιζανιοκτόνα που έχουν βάση το έλαιο γαριφάλων (ευγενόλη)  έχουν πολύ καλή δράση απέναντι στα πλατύφυλλα. Ενώ αυτά που έχουν σαν βάση το οξικό οξύ(πολύ ισχυρό ξύδι) σε συνέργεια με  κιτρικό οξύ λειτουργούν πολύ καλά απέναντι στα νέα φυτά ενώ στα ώριμα προκαλούν μόνο  περιορισμένη αναστολή ανάπτυξης   Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα ζεστές ημέρες με λαμπρό ήλιο και με ειδικό ραβδί ψεκασμού που κάνει εντοπισμένους ψεκασμούς..
 Τα χημικά ζιζανιοκτόνα έχουν μεγάλη ποικιλία και ρόλους όπως επιλεκτικά –αυτά καταστρέφουν μόνο πλατύφυλλα ή μόνο αγρωστώδη Έτσι σε ένα χλοοτάπητα φεστούκα μπορούμε εύκολα να  καταπολεμήσουμε τριφύλλι, μονοετή, ακόμα και  αν έχουμε προχωρημένη προσβολή.
 Αν έχουμε ζιζάνια μονοκοτυλήδονα ή και δικοτυλήδονα  διάσπαρτα στο γκαζόν μας που βλαστάνουν με σπόρο ή με στόλονες  η παρέμβαση πρέπει να γίνει νωρίς τον Μάρτη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε glyphosate, pentimethanil, glyphosinateammonium, και τα παράγωγα του HCPA. Την ίδια μέθοδο και με τα πολυετή δικοτυλήδονα που βλαστάνουν λίγο αργότερα.
Η παρέμβαση γίνεται με σημειακό ψεκασμό και άμεση σπορά νέου χλοοτάπητα. Είναι σημαντικό τα φυτά που ψεκάζουμε να μην είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα και να καλύπτουμε όλο το φυτό Αυτές οι ουσίες προτιμώνται γιατί δεν βλάπτουν το έδαφος και το υπέδαφος, το νερό και τους μικροοργανισμούς. Για το glyphosate υπάρχει συσχέτιση  πλέον με υπολείμματα σε νερά.
 .Οι αρχές της καταπολέμησης και προστασίας από τα ζιζάνια είναι  :
·         Υγεία και φροντίδα  του χλοοταπητα
·         Καλή προετοιμασία στην κατασκευή  υποδομή του χλοοτάπητα
·          Όπου είναι εφικτό , ή μηχανική μέθοδος αφαίρεσης των ζιζανίων προτιμάται. Ο χημικός έλεγχος είναι σε περίπτωση ανάγκης
Να έχουμε πάντα υπ΄ όψη μας ότι οι χλοοτάπητες χρησιμοποιούνται από εμάς και τα παιδιά μας και η χρήση δραστικών αλλά τοξικών ουσιών δεν είναι ότι καλύτερο
Κωστας Τάτσης - Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου