Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Aleurocanthus spiniferus: ένας νέος κίνδυνος για τα φυτά.

 Aleurocanthus spiniferus:

ένας νέος κίνδυνος για τα φυτά.

Το Aleurocanthus spiniferus, ανήκει στην οικογένεια Aleurodidae, μια ομάδα φυτοφάγων εντόμων.

Στο κάτω μέρος του φυλλώματος αναπτύσσονται πυκνές αποικίες προνυμφών του εντόμου. Τα τέλεια παραμένουν στις ίδιες θέσεις και πετούν μόνο σε περίπτωση που ενοχληθούν. Τα φύλλα και τα φρούτα φέρουν κηλίδες μελιτωμάτων, στα οποία στην συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς και ακολουθεί πρώιμη φυλλόπτωση.

Λόγω της επικινδυνότητας και του υψηλού δυναμικού εισβολής, περιλαμβάνεται στους καταλόγους EPPO των εντόμων καραντίνας.
Πρόσφατα, οι αναφορές πολλαπλασιάστηκαν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στην Ιταλία, βρίσκεται στην Ελλάδα (Θεσπρωτία κ.α.), τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και την Κροατία. Είναι ένα πολυφάγο έντομο .


Η θεραπεία με εντομοκτόνα είναι δύσκολη επειδή το έντομο είναι σε θέση να αναπτύξει μια ορισμένη αντίσταση στα δραστικά συστατικά πολύ γρήγορα. Ωστόσο, μεταξύ αυτών τα πιο αποτελεσματικά είναι τα Abamectin, Chlorpyrifos, Deltamethrin και Spirotetramat.
Προς το παρόν, ο έλεγχος μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή ελαίων που επιβραδύνουν τη διάδοσή του.
Η χρήση παρασιτοειδών, τα οποία είναι αποτελεσματικά, Amitus hesperidum και Encarsia smithi , εμποδίζεται από την οδηγία για τους οικοτόπους.
Πρόσφατα, η προσοχή στράφηκε στη χρήση της πασχαλίτσας Delphastus catalinae , η οποία φαίνεται να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα παρασιτοειδή…



άρθρο Κωνσταντίνου Μπουχέλου 
Καθηγητή  Εντομολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών







Αρθρα του Κ. Μπουχέλου:

ΣΚΟΛΥΤΕΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου